Asociația Sine Qua Non, înființată anul acesta, a primit peste 200.000 de lei de la Primăria Constanța pentru organizarea unui simpozion

  • „Porți Deschise Către Civilizații. Tomis – Constanța MMXXI” este un eveniment cultural ce are loc în acest final de săptămână, fiind finanțat de către Primăria Constanța cu 226.800 lei din totalul proiectului 270.000 de lei
  • Printre parteneri se numără și Asociația Art Society Center, care, de asemenea, a primit finanțare de la Primăria Constanța pentru un alt eveniment
 
 
Asociația Sine Qua Non organizează, în perioada 26 – 29 august 2021, simpozionul „Porți Deschise Către Civilizații. Tomis – Constanța MMXXI”, la Constanța, proiect ce a beneficiat de o finanțare de 226.800 lei de la Primăria Constanța.
 
Scopul proiectului este de a promova istoria Constanței și a Dobrogei, dar și a istoriei românilor din toate provinciile istorice românești. Simpozionul se desfășoară, așa cum spuneam mai sus, între 26 și 29 august, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și va cuprinde următoarele secțiuni: Istorie Veche, Istorie Medievală, Numismatică, Istorie Modernă și Contemporană (cu o subsecțiune de Muzeografie) și Creștinismul în Dobrogea.
 
Valoarea totală a proiectului este de 270.000 de lei, din care cuantumul finanțări acordate de către Primăria Constanța este de 226.800 de lei, primind un punctaj de 68 de puncta de către municipalitate. Totodată, printre partenerii proiectului se numără și Asociația Art Society Center, așa cum veți regăsi într-o listă mai jos, care a primit finanțare pentru un alt proiect cultural, de la Primăria Constanța. Mai precis, este vorba de Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța 2021, ediția a VI-a, care a fost finanțat de primărie cu suma de 237.800 lei, din valoarea totală a proiectului de 290.000 lei, punctajul total acordat de municipalitate fiind de 74,67 de puncte.
 
S-au înscris, la simpozion, 73 de istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi și muzeografi, oameni de știință din Constanța și din întreaga țară.
 
Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc joi, 26 august 2021, la MINAC, în Aula Adrian Rădulescu. Au urmat două lansări de carte: Gheorghe Lazarovici, Balta Sărată. Din preistoria Caransebeșului, Editura Gutenberg Univers, Arad, 2020 și Cronica anonimă a Primei Cruciade. Faptele francilor și ale celorlalți pelerini ierusalimiteni, Traducere din limba latină și studiu introductiv Pr. Mircea Cristian Pricop, Dexologia, Iași, 2020.
 
Susținerea comunicărilor, discuțiile și dezbaterile pe secțiuni se vor desfășura în zilele de vineri (27 august) și sâmbătă (28 august), în intervalele orare 10.00 - 13.00 și 16.00 - 18.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în următoarele săli: Aula Adrian Rădulescu, Sala Mircea cel Bătrân, Sala Ovidiană și Sala Independenței.
 
Vineri, cu începere de la ora 18.00, va fi vernisată, în Sala Ovidiană, expoziția temporară: Cetatea Tomis de la antichitate la modernitate: monetărie locală, circulație monetară și medalistica modernă, realizată de dr. Gabriel Talmațchi și drd. Cristian Cealera, în colaborare cu MINAC.
 

Sâmbătă, începând cu ora 18.00, va avea loc o nouă lansare de carte: Valentin Ciorbea, Cornel Țucă (editori), Dobrogea în anul 1878 după rapoartele Ștefan Fălcoianu și Ioan I. Murgescu, Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, 2020. În continuare, va fi vernisată expoziția temporară: Să nu-l uităm pe I.N. Roman, realizată de dr. Lavinia Dumitrașcu și drd. Oana Grigoruță, în colaborare cu MINAC.
 
Duminică, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, între orele 10.00 și 11.00, vor fi susținute alocuțiuni de închidere a lucrărilor științifice, după care se va vizita Edificiul Roman cu Mozaic, unde ghid va fi dr. Constantin Chera. În finalul manifestării științifice și culturale, drd. Cristian Cealera va organiza tururi ghidate în zona peninsulară a Constanței, unde se află cele mai importante monumente arheologice și istorice.

 
În etapa a doua a proiectului cultural, comunicările susținute în cadrul simpozionului vor fi publicate într-un volum omagial, care va fi lansat în data de 14 noiembrie 2021, de Ziua Dobrogei, când va fi organizat un eveniment special dedicat acestei zile. Totodată, va fi vernisată o expoziție temporară intitulată Tomis – Constantiana – Kostendje – Constanța. Seara de 14 noiembrie se va încheia cu un concert simfonic susținut de Orchestra Simfonică București, ambasadorul cultural al României în străinătate.
 
La evenimente pot participa, în limita locurilor disponibile, toate persoanele interesate de istoria și patrimoniul cultural constănțean. Activitățile se vor desfășura în condiții de maximă siguranță sanitară, în conformitate cu actualele reglementări privind activitățile educative, culturale și artistice și cu măsurile impuse la nivel național de Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, pentru asigurarea condițiilor de siguranță sanitară a acestor activități, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
 
De asemenea, precizăm că accesul la acțiunile din cadrul proiectului cultural este gratuit pentru public, în limita locurilor disponibile, adică maximum 50 de persoane pentru fiecare activitate culturală menționată în program.
 
„Porți Deschise Către Civilizații. Tomis – Constanța MMXXI” este organizat de Asociația Sine Qua Non, cu susținerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, şi finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.
 
Partenerii proiectului sunt următorii: Arhiepiscopia Tomisului, Muzeul Național al Marinei Române, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul de Artă Populară Constanța, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Național Bran, Muzeul Național Brătianu, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Țării Făgărașului, Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacău, Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea Bacău, Asociația Managerilor de Muzee, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria Filiala Constanța, Asociația culturală Astra Dobrogeană, Asociația Dobrogea Străbună, Asociația Orchestra Simfonică București, Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța și Asociația Art Society Center.
 
Asociația Sine Qua Non a fost fondată în anul 2021, conform Registrului Național ONG, consultat la data de 26 august 2021. Sediul asociației este pe strada Enățică Văcărescu, din municipiul Constanța, iar fondatori sunt Sorin Marcel Colesniuc, care este și președinte, Gabriel Mircea Talmațchi - care este și vicepreșdinte, și Lavinia Dacia Dumitrașcu, care deține și funcția de secretar al asociației.
 
În secțiunea „Documente” puteți vizualiza programul complet al simpozionului menționat.

Citește și:

Cine sunt câștigătorii primei sesiuni de finanțări nerambursabile pentru proiecte de interes general finanțate din bugetul municipiului Constanța? (documente)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MINAC De ZIUA DOBROGEI, a fost lansat volumul de studii istorice „Constanța – Istorie, vecinătate, multiculturalitate ”

16 Nov 2023 978

LIVE TEXT Asociația Sine Qua Non sărbătorește Ziua Dobrogei prin lansarea unei cărți de istorie de peste 1.000 de pagini (FOTO+VIDEO)

14 Nov 2023 876

Care sunt asociațiile care vor beneficia anul acesta de fonduri nerambursabile pentru evenimente culturale, la Constanța

29 Apr 2022 3778

Expoziție de numismatică la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

27 Aug 2021 3630

Perfecționarea continuă, cheia pentru reușita afacerii tale

25 Feb 2019 4241