Astăzi prăznuim doi sfinți dobrogeni. Cine sunt și ce fapte au săvârșit. Unde avem lăcașuri sfinte cu hramul sfinților dobrogeni

Astăzi, Biserica Ortodoxă Română îi va cinsti, potrivit uni comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.

Viața celor doi sfinți dobrogeni

Sfântul Cuvios Ioan Casian s-a născut în preajma anului 360, iar Sfântul Cuvios Gherman în jurul anului 368.

Cel mai vechi biograf al Sf. Ioan Casian, Ghenadie de Marsilia, afirmă că sfântul era de „neam scit”.


La începutul secolului trecut, arheologul Vasile Pârvan a efectuat campanii de săpături în Dobrogea, descoperind (în anul 1912), în pădurea Șeremet (azi Ioan Casian), două inscripții în care se amintește de ținutul Casienilor: „Hotarele peşterilor Casienilor” și „Hotarele Casienilor şi peşterile”. Locul respectiv este considerat de istorici drept „patria lui Ioan Casian”. Astăzi, nu departe de acel loc, este o vatră monahală: mănăstirea „Sfântul Ioan Casian”.


Încă din tinerețe Sfinții Ioan Casian și Gherman s-au dedicat vieții monahale. În preajma anului 380, cei doi, împreună cu sora Sfântului Ioan Casian, au mers în Palestina, unde au rămas aproximativ cinci ani la o mănăstire din apropierea Betleemului, apoi au trecut în Egipt, pentru a cunoaște viețuirea părinților din pustiu. În preajma anului 400 au pornit spre Constantinopol, unde era patriarh Sfântul Ioan Gură de Aur, care l-a hirotonit pe Sfântul Ioan Casian diacon, iar pe Sfântul Gherman, preot.

În jurul anului 405 cei doi prieteni au mers la Roma, încercând să-și apere mentorul, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, în conflictul pe care îl avea cu împărăteasa Eudoxia. Ei au fost solii clerului și credincioșilor din Constantinopol, rugându-l pe Papa Inocențiu I să vină în ajutorul Sf. Ioan Gură de Aur, care fusese exilat pentru a doua oară. Aici, Sf. Ioan Casian a fost hirotonit preot, iar Sfântul Gherman a trecut la cele veșnice.

În preajma anul 415, Sfântul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia și a întemeiat două mănăstiri: una de călugări, cu hramul „Sfântul Victor”, iar cealaltă de călugărițe. Acestora le-a dat primele reguli monahale, inspirate din tradiția mânăstirilor răsăritene. De aceea, el este considerat întemeietorul monahismului în Apus. A redactat trei scrieri importante: „Despre așezămintele mănăstirești de obște (chinoviale) și despre remedii contra celor opt păcate capitale”, „Convorbiri cu părinţii” şi „Despre întruparea Domnului”. Totodată, a introdus „Patericul” (convorbiri cu părinții pustiei) în literatura teologică apuseană.

Sfântul Ioan Casian a murit la Marsilia, în anul 435.

Ambii sfinţi au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992.

Cu prilejul prăznuirii celor doi sfinți de talie internațională, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, astăzi, 28 februarie, începând cu ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite la biserica „Sf. Cuv. Gherman” din Constanța (zona Poarta 6).


De asemenea, sâmbătă, 3 martie, începând cu ora 8.30, înaltul ierarh va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la mănăstirea „Sf. Ioan Casian” din județul Constanța, de lângă localitatea Târgușor.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în lumea mănăstirească a Dobrogei

14 Mar 2021 1777

Sfinții dobrogeni Ioan Casian și Gherman. Unde slujesc IPS Teodosie și PS Visarion. Despre cei doi sfinți

28 Feb 2021 905

Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Casian” din Tulcea face angajări

16 Feb 2021 1208

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian“, din Tulcea, angajează îngrijitor

16 Oct 2020 1467

Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Casian”, din Tulcea, angajează spălătoreasă

16 Sep 2020 872

#DobrogeaDigitală - „Dobrogea nouă pe căile străbunilor”, de V.Stroescu și N.Pantely Stanciu Sciții și obiceiurile lor sângeroase

16 Sep 2020 1737

Cauți o oază de liniște și relaxare? Cele mai frumoase peşteri ale sihaştrilor din Dobrogea ar putea fi o alegere (galerie foto+video)

15 Aug 2020 1506

Programul slujirii ierarhilor din Dobrogea în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

01 Mar 2020 1360

Astăzi prăznuim doi sfinți dobrogeni. Cine sunt şi unde este mănăstirea şi peştera care le poartă numele (galerie foto)

29 Feb 2020 2943

Arhiepiscopia Tomisului Doi sfinți dobrogeni. Hramul mănăstirii „Sf. Ioan Casian”

25 Feb 2020 1322

O nouă asociație cultural-istorică, lansată la Constanța „Dobrogea Străbună” invită la reconciliere din respect pentru tot ce moștenim și nu prețuim (galerie foto)

01 Mar 2019 1564

Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea

28 Feb 2019 2312

#citeşteDobrogea Vasile Pârvan atestă originea dobrogeană a celui mai mare dascăl ascet al lumii creştine - Ioan Casian

27 Feb 2019 1337

Judeţul Constanţa Hram la mănăstirea „Sf. Ioan Casian”

26 Feb 2019 1896

„Mihai Eminescu – omul deplin al culturii românești”

13 Jan 2019 1402