Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare! Tema acestui an


foto: ARBDD
Anul acesta, în calendarul evenimentelor de mediu, data de 13 mai marchează celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare - eveniment global dedicat conştientizării nevoii de protecţie a păsărilor migratoare şi a conservării habitatelor lor.

Acest eveniment se sărbătorește bianual, următoarea dată fiind 14 octombrie 2023, reflectând natura ciclică a migrației păsărilor cu perioade variate de migrație în emisferele nordice și sudice., informează Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. 

Tema acestui an se va concentra pe importanța apei pentru păsările migratoare.

Apa este fundamentală pentru viață. Marea majoritate a păsărilor migratoare se bazează pe ecosistemele acvatice în timpul ciclului lor de viață. Zonele umede interioare și de coastă, râurile, lacurile, pâraiele, mlaștinile și iazurile sunt vitale pentru hrănire sau cuibărit, precum și ca locuri de odihnă și de alimentare în timpul călătoriilor lor lungi.

Rezervația Biosferei Delta Dunării, zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă în cadrul Convenţiei RAMSAR, reprezintă un loc de popas major pentru foarte multe specii de păsări migratoare. Aflându-se la intersecția principalelor rute de migrație și oferind condiții adecvate pentru cuibărire, dar și de hrănire, Delta Dunării este o atracție pentru păsările ce migrează din șase regiuni ecologice majore ale lumii, inclusiv cea mongolă, arctică și siberiană., mai transmite sursa citată. 

Din cele peste 360 de specii înregistrate în rezervație, 60% sunt incluse în Convenția de la Bonn (Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice), iar peste 100 de specii sunt oaspeți de vară, aspect ce denotă importanța deosebită a zonei pentru reproducerea, dar mai ales a cuibăritului ornitofaunei.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

,,Cântă, zboară, avântă-te-precum o pasăre! #SingFlySoar #LikeABird" Ziua mondială a păsărilor migratoare. Trilul păsărilor, o modalitate de a inspira și conecta oamenii din întreaga lume

09 Oct 2021 1521

ARBDD. Migrația de toamnă a păsărilor a început!

24 Sep 2021 1716

„Cântă, zboară, avântă-te, precum o pasăre!-#SingFlySoar #LikeABird" ARBDD. 8 mai 2021- Ziua Mondială a păsărilor migratoare

08 May 2021 1702

Lebăda de vară, pe lacul Erenciuc din Rezervația Biosferei Delta Dunării

25 Nov 2020 2273

Migrația de toamnă, un spectacol al păsărilor migratoare (galerie foto)

08 Sep 2020 2811

A fost finalizată o lucrare de protecţie a păsărilor migratoare

14 Apr 2016 1709