Astăzi se împlinesc 129 de ani de la moartea lui Nică al lui Ştefan a Petrei din Humuleşti

Au trecut 129 de ani de când Ion Creangă, marele nostru scriitor, a trecut la cele veşnice. Acesta s-a născut la 1 martie / 10 iunie 1837 la Humuleşti, data naşterii sale fiind incertă. Ne amintim cu drag de el ca fiind un povestitor desăvârşit. Ion Creangă a fost unul dintre clasicii literaturii române, rămânând în memoria românilor pentru opera sa autobiografică „Amintiri din copilărie”.
 
Ion Creangă s-a născut într-o familie de ţărani, el având şapte fraţi şi surori. În 1847 merge la şcoala din satul natal Humuleşti, acolo unde dascălul din sat îi deschide porţile învăţăturii, pentru ca apoi să ajungă în grija bunicului său David, care îl va duce pe acesta pe valea Bistriţei, la Broşteni.
 
Deoarece mama sa a vrut să îl facă preot, acesta este trimis la Şcoala catihetică din Fălticeni, supranumită „fabrica de popi”. După mai multe impedimente, Creangă devine preot  şi se întoarce în satul natal.
 
După ce, timp de 12 ani, a fost dascăl, dar şi diacon, îndrumat de Titu Maiorescu, în 1872 este exclus din rândurile clerului. Câţiva ani s-a dedicat scrierii unor manuale şcolare, iar în 1868 a publicat manualul „Abecedar”.
 
În anul 1875, Ion Creangă îl cunoaşte pe Mihai Eminescu, cu care leagă o frumoasă prietenie. Meritul marelui poet a fost faptul că el este cel care l-a determinat pe „Nică” să scrie. Se poate spune că, dacă nu era Eminescu, care l-a încurajat să scrie, văzându-i talentul, Creangă putea să rămână nedescoperit.
 
Primul volum postum al lui Creangă conţinea basme culese din „gura poporului” şi care îl vor personifica pe Ivan Turbincă. O altă categorie a scrierilor lui Ion Creangă este reprezentată de anecdote, povestiri ale căror subiecte erau inspirate de istoria contemporană.
 
Dintre scrierile sale, o amintim pe cea intitulată „Cinci pâini”, o satiră la adresa judecătorilor şi a avocaţilor, pe care scriitorul îi numeşte „ciorogari, porecliţi şi apărători”. Creangă a demonstrat că, pe lângă umor, se pricepea şi la matematică. Ion Roată este o personalitate pe care „Nică” a făcut-o cunoscută, el fiind unul dintre deputaţii ţărani în divanul ad-hoc. „Ion Roată şi Unirea” este cunoscută ca fiind „o glumă cu multă fineţe satirică la adresa stratului conducător al ţării, care nu voieşte a recunoaşte drepturile ţărănimii”.
 
Partea de început a operei lui Ion Creangă este de fapt o reproducere a „producţiunilor poporane”, iar scriitorul a fost catalogat drept un mare culegător de folclor. Basmele şi poveştile lui înfăţişează în mod deosebit spiritul oamenilor de la ţară, fără a lipsi inconfundabila tuşă personală a autorului.
 

Din opera sa fac parte poveştile „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”, „Povestea lui Harap-Alb”, „Povestea poveştilor”, dar şi nuvele, romane autobiografice, scrisori şi povestiri. Printre acestea mai menţionăm „Popa Duhul”, „Scrisori către Mihai Eminescu”, „Moş Ion Roată şi Unirea”, „Inul şi cămeşa” şi „Prostia omenească”.
 
Ion Creangă, cunoscut în mod special pentru „Amintiri din copilărie”, a rămas în memoria colectivă a multor generaţii şi probabil va dăinui, deoarece textele sale au aplicabilitate în orice moment al oricărei epoci.

 
În cea mai personală scriere a sa, care i-a şi consolidat reputaţia de prozator, ne povesteşte momente din copilăria sa, păţanii ale sale, bucurii şi împliniri. Ion Creangă a povestit despre viaţa sa cu multă sinceritate, indiferent de situaţie. 
A murit pe 31 decembrie 1889, la Iași. Fiind iubit de toată lumea, şi oraşul Constanţa i-a adus un omagiu, o stradă din municipiu purtând numele scriitorului.
 
Sursă foto: Captură YouTube din filmul „Ion Creangă - Amintiri din copilărie” (film din 1964).
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Medgidia a cumpărat direct servicii de consultanță pentru „Cresterea eficientei energetice a Spitalului Municipal"

20 Feb 2024 514

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, primul muzeu literar din România se deschide vineri

12 Dec 2023 738

Ministrul Culturii a dispus controale la Bojdeuca lui Ion Creangă! Sunt verificate lucrările de restaurare

08 Dec 2023 666

Conducerea Academiei Române reacționează printr-o scrisoare deschisă la renovarea Bojdeucăi lui Creangă, în „stil modernizat excesiv”

23 Nov 2023 964

Primăria Albești a obținut finanțare pentru al treilea proiect prin Planul Național de Redresare și Reziliență

03 Feb 2023 1110

Se împlinesc 147 de ani de la debutul lui Ion Creangă în „Convorbiri literare" cu "Soacra cu trei nurori”

01 Oct 2022 1117

Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Tulcea angajează. Ce posturi sunt scoase la concurs şi cine poate participa

17 Sep 2022 1456

Autoturism cuprins de flăcări în județul Neamț. Mașina, distrusă în totalitate

02 Jun 2022 1044

Elevi de la Liceul „Ion Creangă” din Tulcea, în vizită la Universitatea Ovidius din Constanța

11 Apr 2022 1478

Cernavodă Cercetat pentru furt calificat. Ce a furat un bărbat din incinta unei locuințe aparținând unei femei

18 Jan 2022 1400

ZIUA LIVE. Personalitatea și activitatea Lilianei Lazia. „Avea un entuziasm ieșit din comun”

30 Nov 2021 2028

#DobrogeaDigitală Vasile Conta, „întemeietorul filosofiei româneşti”

15 Nov 2021 2502

GastroArt.ro Viața neștiută de cofetar și bucătar a căpitanului Creangă, fiul povestitorului. A concesionat chiar și Cazinoul din Constanța

07 Oct 2021 2039

Primăria municipiului Medgidia, licitație pentru lucrări suplimentare la Colegiul Kemal Ataturk (document)

24 Sep 2021 2766

Post vacant la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Tulcea

09 May 2021 1771