Atelierul pictorului Traian Marinescu s-a prabusit peste un alt imobil

Dispar monumentele istorice

Casa, veche si abandonata, aflata pe strada Olteniei, a cazut, vineri, peste imobilul unui vecin, din cauza repetatelor furturi de materialele din care era construita cladirea * Aceasta era de ceva timp adapostul oamenilor fara locuinta * Este posibil ca sub daramaturi sa se afle astfel de persoane * In trecut, imobilul a fost folosit de pictorul Traian Marinescu si tot aici, intre cele doua razboaie mondiale, a fost construit primul hidroavion romanesc * Peste 70 de gaini moarte, vie si pomi complet distrusi, o masina avariata, sunt pagubele suferite de proprietarii casei invecinate * Imobilul facea parte din lista de monumente aflate in patrimoniul cultural al orasului

Un imobil parasit de pe strada Olteniei, al carui proprietar nu este cunoscut inca, s-a prabusit vineri dimineata, in jurul orei 3.30. Martorii oculari si vecinii spun ca, la un moment dat, s-a auzit un zgomot asurzitor care i-a facut sa creada ca este un cutremur extrem de violent. Aproape toti cei care locuiesc in preajma au iesit in strada. Locuinta, care altadata gazduia atelierul de creatie al regretatului pictor Traian Marinescu si in care, in perioada interbelica, a fost construit primul hidroavion romanesc "Getta-1", nu mai avea acoperis, acesta prabusindu-se odata cu o parte a peretilor in interior. Cea mai mare parte a ruinelor cazusera peste proprietatea familiei Zglobiu, producand importante pagube acesteia. In aceeasi noapte, Zglobiu a anuntat Primaria, Politia, Apararea Civila, RADPP, pentru a se sesiza prabusirea. Carmen Zglobiu, locatara cladirii invecinate, ne-a declarat ca terenul este in patrimoniul statului si ca proprietarul ar fi un om de origine turca. Se pare ca totul a inceput acum cateva luni, cand in cladire a avut loc un incendiu, provocat de niste indivizi care faceau focul sa se incalzeasca. In tot acest timp, inauntru s-au adapostit si boschetari, care ar putea zace si acum pe sub daramaturi. Caderea peretelui a dus la moartea a peste 70 de pasari apartinand familiei Zglobiu, via si pomii din curte fiind distrusi, iar o masina a fost usor avariata. La locului evenimentului s-au deplasat, pentru evaluarea pagubelor, Ovidiu Brailoiu, directorul general al Inspectoratului pentru Calitatea Constructiilor, insotit de o echipa de specialisti. Brailoiu a declarat ca din cladire s-au sustras materiale, grinzi, caramizi si din aceasta cauza s-a ajuns la aceasta situatie. In continuare, se va face o expertiza, urmand sa fie sesizata Procuratura, iar proprietarul va fi sanctionat cu amenzi contraventionale de pana la 93 de milioane lei, potrivit legii. Brailoiu a mai spus ca, saptamana viitoare, se va stabili cu certitudine daca imobilul va fi demolat. Se pare ca asa va fi, deoarece prezinta un real pericol pentru celelalte cladiri, chiar si pentru cei care trec prin apropiere.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța, campioana României! Andrei Talpeș - „Este un moment istoric. Constanța merită să fie în top“ (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 234

LIVE VIDEO-TEXT Alegeri 2024 Este oficial - Stelian Ion și-a depus candidatura pentru funcția de primar al Constanței (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 547

Oină ONSS 2024 Echipa Școlii nr. 1 Târgușor, a Liceului ,,Ioan Cotovu” Hârșova și a Școlii ,,Grigore Moisil” Năvodari, calificate la fazele finale (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 554

Echipa de robotică AICitizen din Focșani a câştigat campionatul mondial de robotică „First Tech Challenge“ desfășurat la Houston (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 509

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 452

Cupa Satelor 2024 Finala fazei pe Euroregiunea Sud - Est, găzduită de Cumpăna. Județul Constanța e reprezentat de CS Victoria Cumpăna

23 Apr 2024 593

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 582

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 638

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 428

Rugby Echipa Under-16 de la Tomitanii Constanța, încă o victorie în campionat (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 492

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 692

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, medaliată în Campionatul Național (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 655

CSM Constanța Trei victorii în trei meciuri, iar voleibalistele Under-17 s-au calificat la turneul final (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 713

Farul Constanța Fotbalistele, pe drumul către titlul de campioană. Victorie în deplasare cu Poli Timișoara

21 Apr 2024 797

Volei CS Medgidia, calificată matematic în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

21 Apr 2024 606