Atenție la produsele alimentare pe care le cumpărați de pe Facebook! Ce recomandări fac inspectorii DSV Constanța

Atenție la produsele alimentare care se vând pe Facebook!, este unul dintre avertismentele Direcției Sanitare Veterinare Constanța cu privire la produsele alimentare comercializate pe rețelele de socializare.
 
În urma unui astfel de anunț pe o rețea de socializare, inspectorii au depistat un bărbat care vindea pește stricat. Acesta avea documente legale pentru comercializarea de pește proaspăt de pe data de 10 iulie 2019, însă, la scurt timp de la „deschidere”, publica anunțuri pe Facebook prin care vindea pește marinat și alte produse preparate din pește, contrar avizului DSV și activității autorizate. Astfel, în urma unui control tematic, o cantitate de aproape 300 de kilograme de pește a fost trimisă spre distrugere, după ce a fost declarată neconformă. Camera frigorifică unde era depozitată carnea nu era funcțională, iar mizeria și mirosul erau de nesuportat.
 
Comerciantul a primit două sancțiuni, în valoare totală 22.000 de lei. Inspectorii DSV sfătuiesc cumpărătorii să acorde o atenție sporită la anunțurile de vânzare a produselor din carne, lapte, ouă și a altor preparate, mai ales dacă nu există certitudinea că cei care vând sunt sau nu avizați pentru așa ceva.
 
Cei care doresc să vândă produse de consum o pot face prin avizare de vânzare directă. Inspectorii DSV precizează că toată legislația trebuie respectată, inclusiv modul de depozitare, tranșare etc.
Înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților care produc, procesează, depozitează, transportă și distribuie produse de origine animală sau non-animală este necesară micilor producători, precum și unităților care produc, procesează, depozitează, transportă și distribuie produse de origine animală sau non-animală și care doresc să furnizeze aceste produse alimentare în cantități mici și cu parteneri localizați numai la nivel național sau direct consumatorului final în piețe agroalimentare sau cu ocazia târgurilor, expozițiilor, organizării unor manifestări în perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de către autoritățile locale/județene.
 
Înregistrarea sanitară veterinară se face de către Direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în baza unei solicitări scrise din partea beneficiarului și reprezintă înscrierea în listele de mai jos, a unităților care produc alimente de origine animală, altele decât cele autorizate sanitar-veterinar.
Pentru unitățile de vânzare directă care îndeplinesc cerințele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor conform legislației specifice direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București emite, într-un termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentației complete, documentul de înregistrare sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor.
 
Următoarele produse primare de origine animală se supun procedurii de înregistrare sanitară veterinară la locul de producere:
a) lapte crud – conform cotei de lapte deținute;
b) pește proaspăt – până la 300 kg/transport pentru peștele capturat în mare și 50 kg/transport pentru peștele capturat în ape dulci;
c) vânat sălbatic în blană sau pene – până la o unitate vânat mare și 10 unități vânat mic din cota de vânătoare alocată;

d) producție anuală de păsări sau lagomorfe – până la 10.000 de capete;
e) melci și moluște bivalve vii – până la 50 kg/săptămână;
f) ouă – provenind de la cel mult 50 de găini ouătoare.

 
Micii producători care expun la vânzare produse primare de origine animală obținute de la animalele din gospodăria proprie trebuie să dețină asupra lor o fișă de sănătate pentru animalele de la care se valorifică produsele, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripției sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor zonale și vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în raza căruia își are domiciliul micul producător și sunt crescute animalele. Micii producători trebuie să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor primare de origine animală în timpul obținerii și expunerii la vânzare și trebuie să informeze direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, atunci când constată că produsele obținute și destinate vânzării constituie un risc pentru sănătatea publică.
 
În locurile publice amenajate de autoritățile locale/județene, unde sunt expuse la vânzare produsele primare de origine animală, micii producători trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecție alimentară (halate, șorțuri, bonete și mănuși curate) și să dețină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
 
Citește și:
 
Galerie foto Un constănţean vindea pe Facebook peşte marinat degradat. Inspectorii DSV Constanţa au găsit dezastru la punctul de lucru

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț pierdere document de înregistrare sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor

18 Mar 2024 396

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 712

Declarații de avere Averea și interesele Cristinei Vlad, șef birou în DSVSA Constanța (DOCUMENTE)

22 Jan 2024 753

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1225

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de verdictul în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

29 Aug 2023 1201

DSV Constanța Inspectorii au interzis activitatea unei braserii din Mamaia. Un mare centru comercial din Constanța, verificat

30 Jun 2023 1258

Geronimo Răducu Brănescu DNA Constanţa a trimis în judecată un fost preşedinte, cu rang de secretar de stat! Judecătorii s-au retras pentru deliberări (DOCUMENT)

20 May 2023 1875

Declarații de avere Irina Topoleanu, șef Serviciu Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală din DSV Constanța (DOCUMENTE)

14 Jan 2023 1605

DNA Dosarul fostului șef al ANSVSA și DSV Constanța, amânat pentru luna viitoare

17 Oct 2022 1573

Fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, trimis în judecată de DNA! Curtea de Apel, undă verde pentru începerea procesului!

21 Sep 2022 1523

Începe procesul lui Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! Decizia, contestată

20 Jul 2022 1684

„Nu este un pericol!” Ce spune patronul fermei de pui unde s-a depistat focarul de Salmonella, în județul Constanța

12 Jul 2022 2375

Rechizitoriu! Procurorii Anticorupție spun că DSV Constanța ar fi plătit pentru o „simplă siguranță electrică“ 30.000 euro (DOCUMENT)

25 May 2022 3202

Acuzații oficiale Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, deferit instanței de procurorii Anticorupție!

12 May 2022 1439

Autoritățile locale, pregătite pentru Paște și 1 Mai! Ce efective vor fi pe străzile din județul Constanța (VIDEO)

19 Apr 2022 1939