Atenţie la sprâncenele musafirilor! Superstiţii şi obiceiuri de Revelion - ce nu este bine să faci sau ce îţi poate aduce norocul


În noaptea de Revelion se schimbă vechiul cu noul, anul „bătrân” este înlocuit cu unul nou, „tânăr”, iar dorinţele pentru bunăstare, fericire şi sănătate se regăsesc în cazul fiecăruia dintre noi. Oamenii din întreaga lume au adoptat mai multe obicieiuri pe care le practică în prag de an nou şi despre care cred că le vor purta noroc, printre acestea aflându-se dânsul în aer liber pentru sănătate şi noroc sau umplerea portofelelor cu bani pentru un an prosper.

Se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru că în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. De asemenea, pentru un an norocos şi plin de iubire sunt de preferat hainele roşii, roşul fiind considerat culoarea veseliei şi a dragostei.

Ce nu ar trebui să ne lipsească de pe masa festivă
Un rol important îl au şi superstiţiile legate de ce consumăm în noaptea dintre ani. De Anul Nou nu trebuie să mâncăm carne de pasăre deoarece aceasta ne poate alunga bunăstarea şi norocul. Cel mai bine ar fi să servim fasole pestriţă sau varză pentru că foile sale seamănă cu bancnotele de hârtie; astfel vom avea parte de mai multe şanse de a ne îmbogăţi. Alimentele care au forma unui cerc pot aduce multe clipe de bucurie în familia noastră. Gospodinele trebuie să ştie că şi la noi, dar şi în alte culturi, există o superstiţie care spune că dacă fac pâinici sau cozonaci în care pun monede, cei care găsesc bănuţii vor avea noroc pe plan pecuniar tot anul. Rodiile sunt asociate bogăţiei şi fertilităţii, citricele atrag bogăţia şi norocul, iar strugurii şi smochinele îţi asigură, se spună, un an prosper.

Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri pentru fiecare bătaie a ceasului la trecerea dintre ani, pentru fiecare punându-şi câte o dorinţă. Românii nu au o tradiţie atât de strictă, însă şi noi obişnuim să mâncăm boabe de struguri de Revelion pentru a avea noroc la bani în anul care vine. Portughezii au un obicei asemănător, înlocuind strugurii cu smochinele, un alt fruct despre care se spune că atrage bunăstarea.

Cu buzunarele pline în noaptea dintre ani
Iată o superstiţie care s-ar putea dovedi extrem de utilă, chiar dacă nu ar fi 100% adevărată: se spune că trebuie să scapi de toate datoriile înainte de noul an, altfel vei continua să îţi faci altele pe tot parcursul lui. Indiferent că este adevărat sau fals, întotdeauna este plăcut să îţi începi anul fără griji prea multe şi, dacă se poate, chiar să ai bani în buzunar, ca să ai parte de ei tot anul. Ba chiar, spune unii superstiţioşi trebuie să ai în buzunar bani a căror valoare să înceapă cu 1.
De Anul Nou nu este bine să avem datorii! Dacă nu scăpăm cât mai repede de acestea anul care urmează va fi unul dificil din punct de vedere financiar: vom avea parte numai de datorii. De asemenea, trebuie să evităm să împrumutăm bani în această noapte deoarece vom avea oportunităţi mai puţine de a strânge mulţi bani. Pentru a deveni mai bogaţi putem pune o monedă în paharul din care bem la miezul nopţii sau în vasul cu apă în care ne vom spăla pe fată în prima zi a anului.

De ce se luminează cerul de artificii
Conform unei superstiţii, lumina şi zgomotele puternice pot alunga energiile negative din jurul nostru; ele ne oferă protecţie întrucât artificiile, clopoţeii şi pocnitorile prin intermediul cărora ne facem simţită prezenţa, le inspiră teamă spiritelor malefice.

Există o superstiţie prin care ne putem purifica locuinţa; tot ce trebuie să facem este să deschidem la miezul nopţii uşile şi ferestrele şi să le lăsăm deschise timp de câteva minute. Doar astfel ne vom elibera de energiile negative care ne ameninţa pacea sufletească.

Se spune că fetele care vor să îşi viseze sortitul trebuie să pună într-un vas cu apă un măr proaspăt, un bănuţ şi un fir de busuioc. Astfel în acea noapte cel cu care se vor căsători li se va arăta în vis. Pentru a-şi întâlni sortitul, fetele trebuie să numere nouă stele de pe cer şi să adreseze o rugă ultimei stele care dacă va străluci mai puternic decât celelalte înseamnă că ursitul lor va fi frumos şi voinic. Fetele care se trezesc în ziua de Anul Nou şi văd pe fereastra un bărbat au mari şanse de a se căsători în curând.


Faci Revelionul acasă? Iată câteva sfaturi utile
Dacă ai ţinut petrecerea de Revelion la tine acasă, îţi dăm o veste nu tocmai bună: se zice că nu este bine să arunci în prima zi a anului nimic din casă, nici măcar gunoiul, pentru că astfel ţi-ai arunca şi norocul. Ai grijă şi la cine îţi intră în casă prima oară în noul an, deoarece aceatsa persoană îţi poate aduce noroc sau ghinion. Dacă este vorba despre un bărbat sau despre o persoană cu părul negru, şansa va fi de partea ta. Poate că aceasta este singura ocazie în care ar trebui să laşi bărbatul să intre înaintea ta în casă, nu? În ceea ce priveşte ghinionul, acesta intră în casă odată cu roşcatele şi blondele.

Pentru că nenorocirile să ne ocolească trebuie să primim în prima zi din an un oaspete care nu este blond său roşcat; doar astfel putem ieşi din casă în această zi fără a avea parte de ghinion. De asemenea, sprâncenele învitatului care trece pragul casei noastre nu trebuie să fie împreunate. Pentru a nu avea probleme nu trebuie să fim atenţi numai la aspectul fizic al musafirului; este importantă şi personalitatea sa întrucât acesta poate contribui la schimbarea vieţii noastre.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiții și superstiții de Revelion. De ce se luminează cerul de artificii

29 Dec 2023 1221

Tradiţii şi superstiţii care sunt legate de noaptea de Revelion

30 Dec 2017 4817

Ce trebuie să faci astăzi ca să îţi meargă bine tot anul!

01 Jan 2017 5298

Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou

31 Dec 2016 3454

Tradiţii şi obiceiuri pentru un 2016 perfect!

01 Jan 2016 2698