Actualitate

Atenţie, pescari! Ce specii de peşti nu aveţi voie să capturaţi şi care este perioada de prohibiţie


Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură informează că se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie - 09 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie - 09 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în legislaţie.
 
Se interzic:
- pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie - 09 iunie inclusiv.
- pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie - 09 iunie inclusiv.
- pescuitul în scop comercial şi recreativ al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în fluviul Dunărea în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile, în perioada 15 aprilie-30 mai inclusiv.
- pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie - 09 iunie inclusiv.
- pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în Complexul Razim - Sinoe şi lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie - 09 iunie.
Se interzice pescuitul comercial, recreativ şi familial al speciilor de peşti şi alte vieţuitoare acvatice, după cum urmează:
a. ştiuca, de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 15 martie inclusiv, cu respectarea art. 1 din Ordinul comun al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministrului Mediului cu nr. 54/76/2019 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2019;
b. în mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv la ştiucă este permis numai cu reţinerea a maxim două exemplare pe zi, care să însumeze nu mai mult de 5 kilograme sau un singur exemplar dacă greutatea lui depăşeşte 5 kg;
c. în mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv la crap este permis numai cu reţinerea unui singur exemplar pe zi, care să nu depăşească 5 kg;
d. în mod special, pe valea Iadului de la Baraj Leşu-Stâna de Vale şi pe teritoriul zonelor de pescuit recreativ/sportiv Dâmboviţa Superioară (Schit Dragoslavele-Baraj Pecineagu), Lac Pecineagu, Vălsanul Mijlociu (Brădetu-Baraj Dobrogeanu), Geoagiu Superior (Izvoare până la Cheile Rămeţ), râul Someşul Cald de la limita zonei de protecţie integrală a Parcului Natural Apuseni, până la confluenţa cu Lacul Beliş, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al tuturor speciilor de peşti, este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release).
e. pietrarul (Zingel zingel), fusarul (Zingel strebel), ghiborţul de râu (Gymnocephalus baloni), cernuşca (Petroleuciscus borysthenicus/Leucisus borysthenicus), şalăul vărgat (Stizostedion volgensis), aspretele (Romanichtyis valsanicola), pecarina (Pecarina demidoffi), guvidul (Neogobius syrman), zglăvoaca răsăriteană (Cottus poecilopus), lostriţa (Hucho hucho), mihalţul (Lota lota) şi caracuda (Carassius carassius), precum şi alte vieţuitoare acvatice incluse în anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007
f. coregonul şi lipanul, tot timpul anului;
g. păstrăvul de mare, tot timpul anului;
h. h) păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 30 aprilie inclusiv şi din 15 septembrie 2019 până pe 30 aprilie 2020;
i. sturionii, tot timpul anului, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific;
j. racul de munte (Astacus astacus), de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la 15 iunie inclusiv şi în perioada 15 octombrie - 31 decembrie inclusiv;
k. capturarea lipitorilor medicinale (Hirudo verbana), pe o durată de 62 de zile, în perioada 1 iulie-31 august inclusiv.
 
În Marea Neagră se interzic:
a. reţinerea, deţinerea şi comercializarea rechinului în perioada 15 martie-15 aprilie inclusiv şi în perioada 15 octombrie-30 noiembrie inclusiv, în afara acestor perioade este permisă reţinerea şi comercializarea doar pentru exemplarele de rechin pescuite accidental;
b. reţinerea la bord a femelelor de rechin gestante, pe toată perioada anului;
c. pescuitul sturionilor, tot timpul anului, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific;
d. pescuitul gobiidelor, pe o durată de 31 de zile, în perioada 15 aprilie - 15 mai inclusiv;
e. pescuitul delfinilor, tot timpul anului, cu obligativitatea raportării capturilor accidentale de delfini inclusiv din Zona Economică Exclusivă (ZEE).
Perioada de prohibiţie a calcanului este 15 aprilie-15 iunie inclusiv. Capturarea rapanei (Rapana venosa) este permisă tot timpul anului.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine a pus gardu-n drum… Locuitorii din Eforie Sud s-au trezit cu o porţiune de plajă îngrădită (galerie foto)

03 Aug 2018 2030

Tomis Marina Management a chemat în instanţă Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură

28 Sep 2014 961

Agenția Națională pentru Pescuit și Agricultură a trecut în subordinea Ministerului Agriculturii

18 Sep 2014 822

Litoral Tv Orașul Năvodari va avea un Port pescăresc la Midia

26 Sep 2013 1999

Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Agricultură face angajări în Constanţa

16 Oct 2012 1519

Ce trebuie să ştii dacă vrei să te relaxezi la pescuit în Delta Dunării

19 Jul 2012 1184

Adevărul de Seară România, singura ţară din Europa fără port pescăresc

15 Nov 2011 593

Pescarii din Deltă vor fi scutiţi de la plata licenţei de navigaţie

10 Aug 2011 1006

Adevarul de SearaPercheziţii în patru judeţe pentru anihilarea braconierilor

31 May 2011 604

Buletin informativ - Acţiune pe lacul Sinoe

11 May 2011 1139

Acţiune a jandarmilor pe lacul Sinoe

10 May 2011 676

Acţiune în zona Vadu

15 Apr 2011 698

Peşte şi plase de pescuit, abandonate în Vadu

15 Apr 2011 784

Actiune a jandarmilor pe lacul Sinoe

31 Dec 2009 939

Stop braconajului in Delta Dunarii!

23 Sep 2009 1461