Au fost semnate acorduri-cadru pentru furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor


 
  • Acorduri-cadru pentru furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au participat marți, 15 iunie a.c., la conferința de deschidere a proiectului VIZIUNE 2020, eveniment în cadrul căreia au fost semnate acordurile-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor.

„La nivelul IGSU s-a dovedit că există implicare și o dorință de a accelerare a proiectelor de investiții, proiecte care au ca scop achiziționarea de echipamente care contribuie în mod decisiv la creșterea gradului de protecție prin eficientizarea capacității de răspuns în caz de dezastre”, a declarat ministrul Lucian Bode, apreciind importanța acestui proiect pentru îmbunătățirea semnificativă a dotărilor tehnice ale structurilor de intervenție în situații de urgență.


Ministrul Afacerilor Interne a menționat faptul că demersurile pentru modernizarea activității IGSU vor continua și a precizat că „utilizarea la maximum a fondurilor europene aflate la dispoziția țării noastre reprezintă cheia dezvoltării serviciilor publice de urgență, servicii prompte și de calitate puse în slujba salvării de vieți”, motiv pentru care va susține demersurile de acest fel.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a făcut referire la modul exemplar în care structurile pentru gestionarea situațiilor de urgență și-au făcut datoria în perioada pandemiei și a apreciat faptul că structurile MAI se implică în astfel de proiecte.

În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat dr. Raed Arafat a subliniat necesitatea îmbunătățirii tehnicii utilizate de pompieri, făcând referire la  faptul că peste 40% din autospecialele pentru stingerea incendiilor au vechime mai mare de 25 de ani. „Este prima dată când se face o astfel de investiție, cu o astfel de sumă și o astfel de abordare”, a spus dr. Raed Arafat.

În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de aproximativ 158 de milioane Euro, vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 de litri, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri.

Autospecialele vor fi achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro.

Mijloacele tehnice vor fi destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, care necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat.

Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătățirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depășită și acoperirea deficitului.
 

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă la o bancă din municipiul Ploiești! Mai multe persoane, evacuate. Pompierii, chemați în ajutor

05 Dec 2023 399

Cabană din Sibiu, cuprinsă de flăcări! (FOTO)

04 Dec 2023 499

Accident rutier cu victime, urmat de incendiu, în Ploiești!

04 Dec 2023 516

Incendiu la o școală din județul Vaslui! Pompierii au reușit să salveze unitatea de învățământ (GALERIE FOTO)

03 Dec 2023 492

Intervenție de urgență în apropierea unei reprezentanțe auto din Constanța. Intervin pompierii

03 Dec 2023 3825

Incendiu în județul Suceava! O femeie de 84 de ani, găsită decedată (GALERIE FOTO)

03 Dec 2023 421

Incendiu violent în municipiul Oradea. Pompierii, chemați în ajutor. De la ce a pornit focul (GALERIE FOTO)

02 Dec 2023 470

Autoturism mistuit de flăcări într-un incendiu (FOTO)

29 Nov 2023 673

Urgență în Iași Incendiul dintr-un bloc pune în pericol locatarii! (FOTO)

29 Nov 2023 639

Intervenție de urgență la Dej! Tavanul unei bănci s-a prăbușit! Mai multe persoane prinse sub dărâmături (FOTO+VIDEO)

27 Nov 2023 489

Două tramvaie, implicate într-un accident în municipiul Timișoara! Două persoane, rănite

22 Nov 2023 430

Accident rutier grav în județul Cluj! O victimă, inconștientă! Traficul, blocat în zonă

22 Nov 2023 498

ISU IașiIncendiu violent izbucnit la o locuință din municipiul Iași, strada Cicoarei

22 Nov 2023 284

UPDATE Explozie într-un bloc din Medgidia! Intervin mai multe echipaje de pompieri

20 Nov 2023 815

Intervenție de urgență la Oradea! Un copil de 10 ani, prins sub roțile unui tramvai

17 Nov 2023 643