Au început lucrările pentru refacerea terenului afectat de la Cumpăna. Cum se gestionează situaţia taluzului prăbuşit (galerie foto + video)

De miercuri, 7 august 2019, utilajele societăţii ABC Val, care se ocupă de refacerea şi consolidarea malului surpat de pe malul canalului de la Cumpăna, au ajuns la faţa locului. Lucrările sunt urgente, doar câţiva paşi despărţind malul surpat de primele case.
 
După furtuna puternică de la Constanţa, prăbuşirea taluzului a fost accentuată, iar oamenii din casele afectate au fost evacuaţi. Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a declarat că familiile au fost evacuate, punându-se la dispoziţie locuinţe sociale. Paza este asigurată în permanenţă de jandarmi şi de o echipă ZIP Escort.
 
Societatea ABC Val se ocupă de consolidarea malului afectat. ABC Val SRL este o societate înregistrată în anul 1993, în Constanţa. Capitalul social este de 698.210 lei, integral vărsat, compus din 69.821 părţi sociale, fiecare a câte 10 lei. Capitalul social este deţinut de asociaţi astfel: Vasile Costea, cu 95% din capitalul social, Cătălina Georgiana Teodorescu, cu 5% din capitalul social. Administratorii societăţii sunt Vasile Costea şi Cătălina Georgiana Teodorescu. Domeniul de activitate principal vizează „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Pentru anul fiscal 2016, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 36.780.424 de lei, o pierdere de 3.584.946 de lei şi 187 de salariaţi. În anul fiscal 2017, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 25.301.420 de lei, un profit de 126.712 lei şi 156 de salariaţi.
 

Prefectura, în alertă

 
În urmă cu o săptămână, prefectul judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul procesului evolutiv de prăbuşire a malului canalului din zona comunei Cumpăna, a convocat membrii comitetului într-o şedinţă extraordinară. Scopul acesteia a fost de a adopta o hotărâre CJSU de evacuare a familiilor din zona de risc şi de a stabili măsurile concrete ce decurg din această decizie. Hotărârea a fost votată în unanimitate, pentru a fi eliminat orice risc ce ţine de siguranţa oamenilor şi pentru ca experţii proiectanţi şi constructorii să poată începe, în regim de urgenţă, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare.
 
În timpul şedinţei au fost punctate următoarele aspecte:
• prăbuşirea malului este evolutivă şi se impune evacuarea a opt case din prima linie, astfel încât viaţa localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experţii tehnici să poată demara lucrările de consolidare a taluzului. În eventualitatea agravării situaţiei astfel încât să fie necesară continuarea evacuării, aceasta se va realiza în mod etapizat;
• soluţiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, se vor realiza în paralel cu măsurile de urgenţă în ceea ce priveşte siguranţa populaţiei;
• proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 m liniari, pentru a putea fi luate măsurile de siguranţă şi măsurile administrative şi operative optime;
• prin colaborarea Primăriei Cumpăna cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Gruparea Mobilă de Jandarmi, se vor pune în aplicare măsurile de ordine publică şi paza gospodăriilor ce fac obiectul evacuării;
• evaluarea locuinţelor celor opt familii evacuate, astfel încât, în situaţia producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri;

• solicitarea sprijinului Administraţiei Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale pentru asigurarea de locuinţe modulare, dotate pentru racordarea la utilităţi, pentru populaţia ce va urma a fi evacuată, în completare la soluţiile temporare puse la dispoziţie de Primăria Cumpăna.
 
Ministrul Răzvan Cuc, prezent la Cumpăna

 
Situaţia alunecărilor de teren din comuna Cumpăna a fost analizată duminică, 4 august, la faţa locului, de către ministrul Transporturilor Răzvan Cuc.
 
„M-am deplasat astăzi în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, alături de autorităţile locale, să găsim o soluţie pentru locuitorii afectaţi de alunecările de teren din zonă. La faţa locului am purtat discuţii cu Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, prefectul judeţului, Dumitru Jeacă, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, managementul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, proiectantul, reprezentanţii ISU Constanţa şi locuitori, pentru a găsi soluţia imediată pe care să o punem în aplicare, astfel încât să nu fie afectate gospodăriile din zonă.
 
În primă fază, vor fi evacuate locuinţele cele mai afectate, astfel încât constructorul să înceapă lucrările de consolidare. Le-am transmis cetăţenilor că în momentul de faţă prioritară este viaţa lor şi am cerut autorităţilor locale tot sprijinul administrativ ca lucrările să înceapă imediat. Momentan, dispunem de resursele financiare necesare intervenţiei imediate, aceasta făcându-se în regim de urgenţă, dată fiind situaţia de calamitate care se impune. Asigur pe toată lumea de sprijinul meu total într-o astfel de situaţie de urgenţă”, a transmis Cuc pe pagina personală de Facebook.
 
Reamintim că, încă din luna mai, pe strada Dunării, tronsonul cuprins între strada Prelungirea Canalului şi strada Ştefan cel Mare din comuna Cumpăna, situată pe malul Canalului Dunăre - Marea Neagră, situaţia era critică. Oamenii care locuiesc pe strada Dunării sunt disperaţi când se gândesc la ce li se poate întâmpla.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Monitorul Oficial A fost publicată hotărârea privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea taluzului de la Cumpăna

21 Nov 2020 1811

Proiectele actelor normative adoptate în ședința de guvern de azi. Unul se referă și la comuna Cumpăna

12 Nov 2020 821

CN ACN a solicitat aviz de gospodărire a apelor Lucrări executate în primă urgenţă la taluzul prăbuşit la Cumpăna

11 Dec 2019 1594

Daniel Georgescu, directorul CN ACN Constanţa, despre taluzul prăbuşit la Cumpăna „Dunărea a început să crească. Situaţia este gravă“

26 Nov 2019 2031

Vești bune Suplimentare de fonduri, pentru reabilitarea taluzului de la Canalul Dunăre - Marea Neagră din Cumpăna (galerie foto)

26 Oct 2019 1441

Document oficial Ce sumă primeşte ABC Val SRL pentru consolidarea taluzului prăbuşit din Cumpăna, judeţul Constanţa (document)

04 Sep 2019 1652

Lucrările de reabilitare a taluzului care a luat-o la vale la Cumpăna, verificate de Supervision Construction SRL (document + galerie foto)

31 Aug 2019 1663

Când încep lucrările la taluzul afectat de alunecările de teren de la Cumpăna. Ce spune primarul Mariana Gâju

06 Aug 2019 1526

Situație gravă la Cumpăna, după furtuna de ieri seara O nouă fisură în taluzul afectat de alunecări de teren pe strada Dunării

04 Aug 2019 2834

CN ACN a atribuit contractul pentru reabilitarea taluzului afectat de alunecări de teren în Cumpăna (document)

13 Jul 2019 1678

Geostud SRL din Bucureşti va elabora studiul geotehnic Taluzul care a luat-o la vale la Cumpăna va fi reabilitat (document)

15 Jun 2019 3350