Actualitate

Autoritatea Electorală Permanentă recomandă cetăţenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă

Un număr de 14.510 alegători români s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, până luni, ora 14.00, cu 4.400 mai mulţi faţă de vineri, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) prin intermediul unui comunicat, potrivit Agerpres.

Autoritatea menţionează că în această perioadă s-a înregistrat o creştere mai mare a accesărilor votului prin corespondenţă şi reiterează avantajele pe care le prezintă acesta: posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă şi sigură; evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare; evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.

"AEP recomandă cetăţenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă, a cărui procedură este simplă, sigură şi eficientă şi care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanţă", se precizează în comunicat.

De asemenea sunt prezentaţi cei patru paşi care trebuie urmaţi pentru exercitarea votului prin corespondenţă.

- completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

- după primirea documentelor, Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea "VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară.

- în momentul votării, pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea "VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf, se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează. În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru preşedintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul trebuie să se asigure că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

- în ce priveşte expedierea plicului sigilat care conţine votul său, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante: îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz.

AEP a subliniat că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu şi că orice acţiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală.

Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Situația deplasărilor în străinătate efectuate de reprezentanții AEP, în 2014 - 2019

20 Sep 2019 284

AEP Proiect pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2019

18 Sep 2019 305

Numărul total de alegători români înregistrați de AEP

16 Sep 2019 345

AEP, despre utilizarea datelor cu caracter personal ale alegătorilor din diaspora

16 Sep 2019 336

Se solicită prelungirea termenului de înregistrare a diasporei pe listele electorale

11 Sep 2019 328

Sondaj de opinie 39% votează la prezidenţiale pentru Klaus Iohannis, 11% pentru Dăncilă şi 13% pentru Barna

09 Sep 2019 619

AEP, despre votul diasporei prin corespondență, la prezidențialele 2019

06 Sep 2019 362

AEP Ateliere de lucru ”Aspecte economico-financiare relevante în activitatea de control a finanțării partidelor politice”

05 Sep 2019 370

Sondaj de opinie 14 competitori vor să devină şeful statului. Cu cine veţi vota la alegerile prezidenţiale?

02 Sep 2019 997

AEP a anunțat constituirea Biroului Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2019

01 Sep 2019 434

Marea Britanie, Germania și Spania, în topul înregistrării diasporei la votul prin corespondenţă

30 Aug 2019 404

Începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale 2019. Iată ce facilități sunt introduse din acest an

28 Aug 2019 588

Buletinul de vot utilizat în secţiile de votare şi metodologia privind monitorizarea prezenţei, aprobate de AEP

27 Aug 2019 399

Proiect de hotărâre pentru aprobarea procedurii de acreditare la alegerile prezidențiale 2019, elaborat de AEP

22 Aug 2019 596

AEP, informații despre exercitarea votului prin corespondență. Pași de urmat

22 Aug 2019 438