Autoritatea Navală Română, gazda unui curs regional important (FOTO)


Autoritatea Navală Română este gazda Cursului regional privind coordonarea misiunilor de căutare și salvare de vieți omenesti pe mare-Sar, pentru statele riverane Mării Negre. Cursul este organizat de Organizația Maritimă Internațională (IMO) prin intermediul Departamentului Tehnic și a Programului de Cooperare Tehnică Integrată (Integrated Technical Cooperation Programme) și se desfășoară la Constanța în perioada 26 iunie-7 iulie 2023.

Deschiderea evenimentului a fost oficiată de Directorul General al Autorității Navale Române, domnul Cosmin-Laurențiu Dumitrache, alături de domnul Osamu Marumoto, ofițer tehnic în cadrul Diviziunii pentru Siguranță Maritima a IMO.

Cursul se adresează ofițerilor din cadrul Centrelor Maritime de Coordonare pentru Căutare și Salvare de Vieți Omenești pe Mare (MRCC).

Ultimul astfel de program de perfecționare a avut loc în anul 2012 în Malta. Tocmai de aceea România a solicitat, cu ocazia celei de-a șaptea sesiuni a subcomitetului pentru navigație, comunicații și căutare și salvare (NCSR 7), organizarea unui nou curs ce are ca scop ridicarea nivelului de cunoștințe  a personalului din cadrul MRCC-urilor din zona Mării Negre în domeniul coordonării operațiunilor de căutare și salvare (SMC), în vederea consolidării capacității de răspuns în situații de pericol în regiunea Mării Negre, respectiv a creșterii cooperării dintre state, în conformitate cu prevederile capitolului 3 din Convenția Internațională Maritimă de Căutare și Salvare din 1979, respectiv, a Acordului de cooperare privind serviciile de căutare și salvare pe mare între statele riverane Mării Negre, semnat de toate statele Mării Negre la Ankara în 1998., transmite ANR prin intermediul unui comunicat de presă. 

Cele două documente internaționale menționate mai sus subliniază importanța organizării de activități comune regionale astfel încât dezvoltarea cooperării și în domeniul SAR să devină o preocupare permanentă a țărilor ce au deschidere la Marea Neagră.

În cele două săptămâni intense de dezbateri, prin aprofundarea  legislației  în domeniul SAR și simularea cazurilor practice, cursanții nominalizați în vederea participării la curs, ce vin din Turcia, Ucraina, Georgia, Bulgaria și România,  vor avea ocazia să aplice procedurile specifice ale coordonatorului misiunilor SAR – SMC, fapt care cu siguranță va aduce beneficii practice la nivel de cooperare regională astfel încât misiunile de căutare și salvare pe mare să devină din ce în ce mai eficiente.

Potrivti sursei citate, scopul cursului este de a le oferi participanților cunoștințe în conformitate cu prevederile legislației în domeniu și dezvoltarea abilităților necesare pentru a deveni și formatori. Orele de pregătire vor acoperi o serie de subiecte, inclusiv cadrul legal pentru  desfășurarea operațiunilor SAR, comunicarea, coordonarea, planificarea și executarea operațiunilor de căutare și salvare.

Prin participarea la curs ofițerii vor dobândi capacitatea de a-i instrui pe  ceilalți colegii din țările lor, contribuind astfel la îmbunătățirea pregătirii regionale a personalului din cadrul MRCC-urilor, respectiv  eficientizarea intervențiilor de tip SAR în regiunea Mării Negre. Prin dezvoltarea capacității coordonatorilor misiunilor SAR, cursul va contribui la asigurarea faptului că operațiunile de căutare și salvare sunt desfășurate într-un mod mai eficient și mai operativ, având ca rezultat salvarea în cele din urmă a mai multor vieți omenești aflate în pericol pe mare.


Totodată, participanții vor susține prezentări care să ofere informații cu privire la planurile naționale SAR ale țărilor din care vin, fapt care va permite crearea unui tablou de ansamblu al capacității de răspuns SAR al regiunii Marii Negre.

Cei doi traineri desemnați de IMO pentru a susține Cursul Regional Privind Coordonarea Misiunilor SAR pentru Statele Riverane Mării Negre sunt: domnul Andrew Mallia - consultant independent SAR și Securitate Maritimă  din Malta, un profesionist cu peste 25 de ani de experiență în domeniu și directorul Centrului Maritim de Coordonare din cadrul Autorității Navale Române, domnul Adrian Alexe, consultant și auditor al IMO., a mai puncvtat sursa citată. 

La ceremonia de încheiere a cursului participanții vor primi din partea  Organizației Maritime Internaționale certificate ce vor atesta capacitatea de a coordona misiuni SAR, cât și posibilitatea de a susține programe de training cu viitorii colegi din cadrul MRCC-urilor din zona Mării Negre.


foto: ANR 


Citește și: Licitații Constanța. ANR cumpără servicii pentru medicina muncii de la Medical Cermed SRL (DOCUMENT)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Autoritatea Navală Română bagă în reparații capitale pontonul din Brăila! Iată cine se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

18 Feb 2024 3381

Cumpărări directe Constanța Nordman Consproiect SRL din Satu Mare a semnat cu Autoritatea Navală Română (DOCUMENT)

13 Feb 2024 580

Licitații Constanța Autoritatea Navală Română achiziționează servicii de suport tehnic sistem Siveco Applications 2020 (DOCUMENT)

07 Feb 2024 513

Licitații Constanța Autoritatea Navală Română achiziționează servicii de suport tehnic sistem Siveco Applications 2020 (DOCUMENT)

06 Feb 2024 555

Amenzi aplicate de polițiști în porturile maritime și fluviale! Ce nereguli au constatat în județul Tulcea

04 Feb 2024 529

Corpul de control al prim-ministrului, control la ANR! Iată ce nereguli au fost găsite. Mai multe vizează nava ALEZZI

03 Jan 2024 1611

LIVE TEXT ANR, conferință de presă pentru încheierea proiectului „Sistem de informare și management al traficului maritim costier RO-VTMIS” (FOTO+VIDEO)

19 Dec 2023 1056

Licitații Constanța Autoritatea Navală Română cumpără motorină și benzină pentru nave (DOCUMENT)

15 Dec 2023 651

Autoritatea Navală Română Doi turiști, din Ploiești surprinși de furtună, pe brațul Sf Gheorghe

20 Nov 2023 540

Licitații Constanța Autoritatea Navală Română, contract cu o firmă din București pentru furnizarea de energie electrică (DOCUMENT)

12 Oct 2023 768

Autoritatea Navală Română se digitalizează! Instituția anunță încheierea unui proiect

29 Sep 2023 959

Autoritatea Navală Română Radare de ultimă generație pentru supravegherea traficului maritim (FOTO)

07 Sep 2023 805

Știri Constanța Restricții severe pe litoral. Toate ambarcațiunile de agrement sunt oprite la țărm

14 Aug 2023 1036

„Sos! Vesta de salvare salvează vieți”, campanie de conștientizare derulată de Autoritatea Navală Română

17 Jul 2023 719

Licitații Constanța Autoritatea Navală Română a atribuit două contracte unor firme specializate în soft-uri (DOCUMENTE)

26 Jun 2023 1329