Avem lege. Dar cine o respectă? Un magazin de cartier comercializează alcool şi ţigări lângă căminul Asociaţiei Fair-Play



Deşi legislaţia interzice comercializarea băuturilor alcoolice şi a ţigărilor în vecinătatea şcolilor, a spitalelor şi a altor unităţi sanitare, a centrelor de plasament al minorilor, a lăcaşurilor de cult şi a instituţiilor religioase aferente cultelor, elevii se pot aproviziona fără niciun fel de restricţii, atât cu alcool, cât şi cu tutun.


Chiar la intrarea în curtea căminului Asociaţiei Fair-Play din Constanţa din cartierul CET, mai exact pe aleea Egretei 13A, se află un magazin ce comercializează băuturi alcoolice. De altfel, pe adresa cotidianului ZIUA de Constanţa a sosit o sesizare în care mama unor copii cazaţi în căminul Asociaţiei Fair-Play ne-a semnalat faptul că „în magazinul de la poarta căminului se vând băuturi alcoolice“. Pentru a verifica cele transmise prin intermediul sesizării, am mers la magazinul cu pricina, care, într-adevăr, comercializează băuturi alcoolice şi ţigări. Şi asta chiar la poarta căminului Asociaţiei Fair-Play, unde sunt cazaţi 54 de copii de toate vârstele. Magazinul funcţionează pe societatea Ro-Ştef Art SRL.

Din datele registrului Comerţului

Potrivit Registrului Comerţului, societatea Ro-Ştef Art SRL a fost înfiinţată în anul 2012 şi are sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis. Capitalul social subscris este de 240 de lei, integral vărsat, fiind compus din 24 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt Traian Stanciu, născut în 1981, în Bucureşti, care deţine 20 de parţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 95%, şi Maria Manta, născută în 1958, în Constanţa, care deţine patru părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 5%. Administratorul firmei, care se ocupă de „comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun“, este Traian Stanciu. În anul 2013, societatea, cu un singur angajat, a declarat o cifră de afaceri de 405.849 de lei. Din Registrul Comerţului mai aflăm că Maria Manta este asociat şi în M.I.R. Expres Taxi SRL şi Vasy SRL, iar Traian Stanciu, în Cityhall Intermed SRL, M.I.R. Expres Taxi SRL, Pronto Sultan SRL, Vasy SRL T&C Net Computer SRL (radiată).

Ce spune legislaţia

Conform legislaţiei în vigoare, comercializarea băuturilor alcoolice şi a ţigărilor în apropierea instituţiilor de învăţământ este interzisă. Articolul 3, punctul 21 al Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată în 2011, interzice „desfacerea, comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în locurile publice, la intrarea în curţile şi în interioarele lor, cum sunt: spitale şi alte unităţi sanitare, centre de plasament al minorilor, unităţi şi instituţii de învăţământ şi educaţie, lăcaşuri de cult şi instituţii religioase aferente cultelor care interzic consumul băuturilor alcoolice în practicarea religiei respective, pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora“. Desigur, acest caz nu este singular în municipiul Constanţa, iar exemplele pot continua.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.