Avioanele NATO de la Kogălniceanu au zburat de patru ori în ultimele 20 de zile. „Reacționăm când orice avion rusesc zboară în Marea Neagră”

Avioane, imagine cu rol ilustrativ, Sursa: pexels
 
  • Avioanele NATO de la baza aeriană Mihai Kogălniceanu au efectuat patru zboruri în ultimele 20 de zile pentru a intercepta aeronavele rusești care au decolat din Crimeea.

Avioanele de luptă rusești au zburat spre teritoriul NATO de-a lungul coastei Mării Negre. De fiecare dată, s-au întors fără incidente, dar zborurile reprezintă o amenințare tot mai mare pentru alianță, spun oficiali ai Alianței.

Deși nu au fost raportate incidente, NATO a observat o intensificare a provocărilor aeriene rusești, potrivit Air Force Magazine.

”Sunt mai multe avioane rusești care zboară în jurul Mării Negre”, a declarat generalul spaniol Fernando De La Cruz Caravaca, comandantul Centrului de Operații Aeriene Combinate NATO (CAOC), pentru Air Force Magazine.

”Reacționăm când orice avion rusesc zboară în Marea Neagră”, a adăugat el. ”Trebuie să fim siguri că suntem acolo, pregătiți, în fața lor, pentru orice eventualitate.”

Comandantul CAOC a fost prezent alături de oficiali români, americani și alți oficiali ai NATO la o ceremonie organizată la baza Mihail Kogălniceanu, în cadrul căreia au fost predate atribuțiile de poliție aeriană consolidată NATO din România din Italia către Regatul Unit.

Marea Britanie a adăugat șase aeronave Eurofighter Typhoon celor opt italiene care exercită misiunea împreună cu MiG-21 Lancers și F-16 românești și șase F-16 americane din Escadrila 480 de Luptă de la Baza Aeriană Spangdahlem, Germania.

La eveniment, patru avioane de luptă au zburat în formație aeropurtată în decurs de 15 minute, cu aeronava britanică în frunte, un Eurofighter italian în spate și un F-16 românesc alături de un F-16 american de la baza aeriană Fetești din apropiere.

”Când decolează din Crimeea protejându-și navele pe Marea Neagră, avioanele rusești ar putea să zboare deasupra noastră. S-ar putea să zboare lângă granițe și apoi să se întoarcă când ne vor vedea în aer. Este un bun semnal că nu se mai pot deplasa oriunde doresc”, a explicat Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Italiene, locotenentul general Luca Goretti.

Locotenent-colonelul William Parks, comandantul detașamentului Escadrilului 480 de Luptă, a declarat că exercițiul este, de asemenea, un simbol al pregătirii NATO de a apăra cerul.


”Executăm CAP 24/7 cu toți partenerii NATO pe întreg frontul de est. Ne oferă o șansă să arătăm că suntem complet integrați cu partenerii noștri NATO”, a declarat el pentru Air Force Magazine.

Ofițerii forțelor aeriene italiene și britanice au transmis că Moscova urmărește ce face Alianța în spațiul aerian NATO de pe coasta Mării Negre.

”Forțele noastre aeriene se află în prima linie a NATO. Suntem prima linie de apărare. Și nu mă îndoiesc că Rusia urmărește cu mare atenție tot drumul din Norvegia până în Mediterana”, a declarat mareșalul-șef al aerului britanic Sir Michael Wigston.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bărbat bătut de către alți trei în Babadag, județul Tulcea. Conflictul s-a iscat spontan pe fondul consumului de alcool

14 Jun 2024 1016

VIDEO Accident mortal la Kogălniceanu! Militar condamnat definitiv, la Constanța, cu executare! Se va rejudeca latura civilă

12 Jun 2024 1096

Licitații Tulcea Centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, în comuna Mihail Kogalniceanu. Lucrările executate de Ramali Construct SRL (DOCUMENT)

12 Jun 2024 389

LIVE TEXT Lucrările la noua pistă de decolare-aterizare de la baza militari de la Mihai Kogălniceanu inaugurate oficial în prezenta ministrului apararii (FOTO +VIDEO)

11 Jun 2024 643

Angel Tîlvăr, prezent la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu- „Bun venit în România personalului care încadrează Detașamentul Forțele Aeriene finlandeze“ (VIDEO)

11 Jun 2024 601

LIVE TEXT Ministrul apărării Angel Tîlvăr, prezent la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, care găzduiește două evenimente importante (FOTO+VIDEO)

11 Jun 2024 721

Licitații Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a cumpărat echipamente aeroportuare de la o firmă din Brașov (DOCUMENT)

10 Jun 2024 540

Licitații Constanța Marro Electric Systems SRL furnizează grup electrogen la Aeroportul Mihail Kogălniceanu (DOCUMENT)

08 Jun 2024 580

Evenimente importante pentru Forțele Aeriene Române, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu!

07 Jun 2024 623

#citeșteDobrogea Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (I)

04 Jun 2024 2601

MApN Aeronave F-18 Hornet finlandeze au aterizat la Mihail Kogălniceanu

04 Jun 2024 407

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, achiziție pentru iluminatul public. Ce firmă se va ocupa?

03 Jun 2024 901

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, reabilitează aleile din Parcul Central

01 Jun 2024 1150

Alegeri locale 2024 Mihail Kogălniceanu, Tulcea Candidații la primăria și consiliul local Mihail Kogălniceanu (DOCUMENTE)

31 May 2024 1009

Unitățile școlare din UAT Mihail Kogălniceanu, dotate cu echipamente digitale. Primele table interactive au ajuns la Școala din Piatra (VIDEO + GALERIE FOTO)

31 May 2024 428