Avocatul Poporului a solicitat MS corectarea lacunelor legislative privind accesul rudelor la documentele medicale ale pacienţilor


Ministerul Sănătăţii a iniţiat, la solicitarea Avocatului Poporului, demersuri pentru corectarea lacunelor legislative privind accesul la documentele medicale al rudelor unui pacient decedat într-un spital. 


Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de Avocatul Poporului:

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu, în temeiul art. 16 alin. (1) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, după luarea la cunoștință a dificultăților pe care rudele pacienților decedați le întâmpină în obținerea datelor medicale privind diagnosticul, tratamentul administrat, alte informații medicale legate de evoluția pacientului sub tratament, în situația în care pacientul a fost în imposibilitatea exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale (de exemplu, un pacient în comă, care nu se poate exprima şi nu este conştient).

Instituția Avocatul Poporului a fost sesizată de-a lungul timpului cu diferite situații semnalate de petenți, care au întâmpinat impedimente în ceea ce privește obținerea de informații medicale despre rudele internate. Ne-au fost aduse în atenție inclusiv cazuri în care persoanele internate au decedat fără ca aparținătorii lor să poată lua legătura cu ei sau să obțină informații privind starea lor de sănătate.

În data de 6 iunie 2022, o petentă s-a prezentat la Biroul Teritorial Brașov și ne-a expus faptul că a solicitat unității sanitare, Spitalul Județean de Urgență "Dr. Fogolyan Kristof" din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, comunicarea tratamentului administrat fiului său, a diagnosticului, copia Foii de Observație, însă i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimțământului exprimat explicit de fiul său.

Fiul petentei a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, județul Covasna, accident în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital, ulterior, în aceeași zi, decedând. Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opțiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc.

Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede la art. 21-22 că toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia cu excepția cazului în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

Prin urmare, în cazul în care pacientul s-a aflat, din punct de vedere fizic, în imposibilitate de a-și exprima acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces la informațiile medicale cu caracter confidențial, rudele/aparținătorii pacientului decedat se lovesc de un refuz categoric din partea unității sanitare, existând doar posibilitatea ca moștenitorii să obțină pe cale judecătorească întreaga documentație medicală a pacientului decedat.

Prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementează situația în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale.


În acest sens, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 171 din 14 decembrie 2022, prin care a solicitat ministrului sănătății să dispună luarea măsurilor legale care se impun pentru modificarea cadrului legal existent, prin inserarea unei excepții de la dispozițiile art. 22 din Legea nr. 46/2003, excepție care să reglementeze situația în care un pacient ajunge în unitatea sanitară într-o stare de imposibilitate absolută de a-și exprima consimțământul/acordul cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin, atât în timpul vieţii sale, cât şi după deces, la informaţiile cu caracter confidenţial din foaia de observaţie.


Prin adresa înregistrată cu nr. din 27 ianuarie 2023, Ministerul Sănătății ne informează că:

- a fost aprobată nota privind inițierea proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului;

- Direcția Generală Asistență Medicală din cadrul Ministerului Sănătății a inițiat și a introdus pe circuitul intern de avizare proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarațiile oficialilor de la Spitalul Județean Cosntanța referitor la victima implicată în accidentul feroviar

16 Nov 2023 634

UPDATE LIVE VIDEO Incredibil cum arată mașina implicată în accidentul feroviar din județul Constanța! Victima, cadru militar, transportată la spital (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Nov 2023 7587

Un pacient rănit în exploziile de la Crevedia, internat în spital! Alte 51 de persoane rănite au fost externate

13 Nov 2023 478

Pieton care traversa neregulamentar, rănit grav într-un accident pe DN 2D

08 Nov 2023 887

Coronavirus Constanța. Câți copii sunt internați. Date oficiale de la Ministerul Sănătății (DOCUMENT)

31 Oct 2023 689

Știri Constanța Profesorul Tasin Gemil, experiență neplăcută cu un medic din Constanța- „Pentru asemenea medici pacientul nu este om, ci doar pacient“

10 Oct 2023 2982

MApN Misiune umanitară executată de Forțele Aeriene Române

02 Oct 2023 615

Știri Constanța Premieră medicală la SCJU Constanţa! (FOTO)

26 Sep 2023 2174

Date cu caracter personal Amendă de 2000 de euro pentru o persoană care a publicat pe Facebook imagini cu un pacient din spital

10 Sep 2023 2336

Primul pacient român tratat în străinătate după exploziile produse la Crevedia a revenit cu bine în țară

06 Sep 2023 701

MApN O nouă misiune umanitară de transport aerian

05 Sep 2023 565

Ministerul Sănătății Un alt pacient a murit în urma exploziei de la Crevedia

05 Sep 2023 848

MApN Misiune umanitară de transport aerian

04 Sep 2023 604

Șase răniți în urma exploziilor de la Crevedia, intubaţi şi ventilaţi mecanic. Cinci sunt la spitale din străinătate (DOCUMENT)

04 Sep 2023 617

Ministerul Sănătății Un pacient a murit în urma exploziei de la Crevedia

04 Sep 2023 872