Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat CCR cu privire la modificările aduse prin OUG sistemului sanitar


Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse sistemului sanitar prin ordonanța de urgență 25/2020, spunând că sunt în contradicție cu Constituția și că afectează dreptul la sănătate al cetățenilor români.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. I pct. 1, pct. 2, pct. 5 și pct. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
 
Avocatul Poporului observă, între altele, faptul că inițiatorul ordonanței a omis să solicite și să obțină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, organismul de la care era obligat de lege să îl ceară, întrucât O.U.G. 25/2020 are ca obiect de reglementare inclusiv asistența medicală de urgență. Acest fapt atrage neconstituționalitatea întregului act normativ.
 
În condițiile în care actul normativ sus-menționat afectează drepturi și libertăți cetățenești, iar Legea fundamentală interzice adoptarea ordonanțelor de urgență care, prin obiectul de reglementare, afectează respectivele drepturi și libertăți, Avocatul Poporului constată că OUG nr. 25/2020 nu respectă această interdicție, nu există nicio analiză care să justifice urgența și nu este dovedită situația extraordinară care a determinat emiterea ordonanței de urgență. 
 
În opinia Avocatului Poporului, OUG nr. 25/2020 încalcă dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la asistență medicală în unitățile sanitare de stat, prevăzute de art. 34 alin (2) si art. 47 alin. (2) din Legea fundamentală. În condițiile în care mare parte din finanțarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu și lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-și permit accesarea serviciilor private. Avocatul Poporului atrage atenția asupra faptului că domeniul reglementat de către actul normativ sus-menționat este unul de interes public, iar în privința serviciilor medicale de urgență chiar un domeniu de interes strategic al statului.
 
Avocatul Poporului mai observă faptul că nu există un sistem concurențial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate și cei privați, primii fiind supuși unor condiționări legale și administrative. Spre exemplu, sectorul comercial achiziționează materialele și medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislația în domeniul achizițiilor publice, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu legislația achizițiilor publice, iar depunerea contestațiilor, de către oricine, inclusiv de către concurenți, este unul din motivele blocării multora din aceste achiziții și întârzierii lor. Ca atare, în situații de finanțare similară sau chiar de subfinanțare a spitalelor publice, există riscul unui fenomen de migrație a medicilor și a pacienților dinspre spitale publice înspre spitalele private.
 
O altă critică majoră este că prin O.U.G. nr. 25/2020 se liberalizează sistemul medical de urgență fiind deschisă finanțarea publică pentru tratamentul cazurilor de urgențe critice de către sistemul privat. Suntem în prezența unei schimbări majore de paradigmă, care nu se poate realiza fără o dezbatere extrem de largă cu toate segmentele interesate ale societății. În context, Avocatul Poporului apreciază că, în condițiile unei finanțări unice, provenind de la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, scindată la un număr nedefinit de unități sanitare de urgență, rezultatul va fi închiderea unităților sanitare publice de urgență, cu consecința încălcării principiului solidarității, a dreptului la ocrotirea sănătății în unitățile sanitare de stat.
 
Drept urmare, statul, prin autoritățile sale, devine culpabil pentru nerespectarea obligației constituționale de asigurare a dreptului la asistență medicală în unitățile de stat.

Întreaga motivație pe care se bazează opinia Avocatului Poporului se regăsește pe site-ul instituției, la secțiunea Contencios constituțional – Excepții de neconstituționalitate – 2020 sau accesând link-ul http://www.avp.ro/exceptii2020/exceptia2_2020.pdf


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raport de activitate 2023 Care au fost cele mai grave situații în care Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Constanța s-a autosesizat?! Ce recomandări s-au formulat?

07 Mar 2024 623

Constănțeanul supărat De 7 ani se luptă pentru un loc de parcare pentru persoane cu handicap. Primarul Constanței, reclamat la Avocatul Poporului! (DOCUMENT)

26 Sep 2023 1185

Avocatul Poporului propune modificarea definiţiei accidentului de muncă

09 Mar 2023 1025

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării România este printre primele state din lume care reglementează diplomația și igiena cibernetică într-o lege

01 Mar 2023 980

Avocatul Poporului a solicitat MS corectarea lacunelor legislative privind accesul rudelor la documentele medicale ale pacienţilor

02 Feb 2023 983

Aniversare Instituția Avocatul Poporului din România aniversează 25 de ani de la înființare

05 Oct 2022 1186

Anunț de la CCR Măsura conducerii persoanei la sediul poliţiei nu poate depăşi durata maximă a reţinerii - 24 ore (motivare)

16 Jun 2022 1154

Dezbaterea publică s-a încheiat. De ce primarul Chitac nu vrea să pună pe ordinea de zi a Consiliul Local Municipal noul Regulament al zonei Peninsulare ? (DOCUMENTE)

03 Mar 2022 2621

Salariul minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului unei familii. Concluziile Avocatului Poporului

26 Jan 2022 1358

Avocatul Poporului intervine în saga Regulamentului de acces în Zona Peninsulară. Cere Primăriei și CLM Constanța să organizeze o dezbatere publică! (DOCUMENT)

29 Dec 2021 2706

Renate Weber, avocatul poporului Peste 100 de mii de copii rămân acasă în urma plecării părinților în străinătate

10 Dec 2021 1385

Președintele AEC, Ariana Dudună, anunță înființarea Federației Elevilor din România

07 Aug 2021 3672

ZIUA-n amiaza mare. Ariana Dudună, AEC „Am depus deja la Avocatul Poporului o sesizare cu privire la neconstituționalitatea legii bugetului“

06 Aug 2021 2707

Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu și despre decizia revocării Avocatului Poporului (video)

29 Jun 2021 1861

CCR Revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituțională

29 Jun 2021 1547