Băsescu vorbeşte despre investiţii de milioane de dolari, dacă zăcămintele se confirmă „A fost un obiectiv al meu să înceapă forările în Marea Neagră“

Preşedintele Traian Băsescu a efectuat, ieri, o vizită pe platforma de foraj Ocean Endeavor, operată de ExxonMobile şi Petrom, declarând, ulterior vizitei, că este optimist că România va fi capabilă, în jurul anilor 2019-2020, să acopere nevoile de gaze ale României şi ale Republicii Moldova. „A fost un obiectiv al meu să înceapă forările în Marea Neagră. Iată că au început.

Anul trecut s-a descoperit un zăcământ important, în Domino 1, acum se forează în Domino 2“, a precizat preşedintele. El a menţionat, în acest context, că platforma Ocean Endeavor va prospecta inclusiv în primul trimestru al anului viitor şi, mai mult, inclusiv în alte perimetre pe care ExxonMobile şi Petrom le au în concesiune.
În aceeaşi ordine de idei, şeful statului a mărturisit, ieri, că se bucură foarte mult pentru faptul că s-a ajuns la o înţelegere cu Transgaz, care va transporta resursele din Marea Neagră, în măsura în care acestea din urmă vor fi descoperite, dar şi suficiente.

Nu mai puţin important, preşedintele a declarat că, „în octombrie, vom şti cu certitudine care este presiunea zăcământului de gaz din Domino 2, care sunt evaluările legate de cantitate“, ceea ce va permite consorţiului Petrom-Exxon să evalueze costurile de producţie şi investiţiile necesare. „Dacă se vor confirma zăcămintele, aşa cum sperăm, Exxon şi Petrom trebuie să facă investiţii de circa 4-5 milioane de dolari, pentru ca zăcământul să poată fi explorat“, a afirmat şeful statului. Admiţând că suma avansată este impresionantă, Băsescu a declarat că „forţa celor două companii“ îl face optimist, asta şi datorită faptului că cele două companii „sunt obişnuite cu succesul, în mod deosebit Exxon“.

Mesajul pe care preşedintele l-a transmis celor două companii a fost: „Până pe 21 decembrie 2014, voi fi un suporter oficial al lor, începând din 22 decembrie, voi fi un român care susţine reuşita investiţiei“.
Traian Băsescu a făcut aceste declaraţii la aerodromul Tuzla, după vizitarea platformei maritime Ocean Endeavor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.