Baza aeriana Mihail Kogalniceanu ajuta la atingerea unor obiective strategice ale armatei SUA

1191609054.jpg

Desfasurarea prezentei americane la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, in Romania, ajuta SUA sa-si indeplineasca o serie de obiective strategice, printre care reducerea efectivelor din Germania, conditii mai bune de antrenament si reducerea cheltuielilor, relateaza Stars and Stripes in editia online.

O parte dintre obiectivele urmarite de Statele Unite prin deschiderea unor noi baze in Europa de Est au fost expuse, in 2003, de generalul James Jones, care era pe atunci seful comandamentului american din Europa. Acesta a anuntat public faptul ca o mare parte a fortelor americane stationate in Germania vor parasi aceasta tara, urmand sa fie transferate in SUA sau la baze din Europa de Est, in vederea remodelarii angajamentului de securitate, in perioada de dupa Razboiul Rece. Jones a subliniat, la acea data, facilitatile in materie de antrenament, pe care le ofera Europa de Est: mai multe ore de antrenament la dispozitie, permisiunea de a folosi mai multe avioane si bombe, mai putine restrictii in vederea protectiei mediului inconjurator, decat in Germania. El s-a referit, de asemenea, la reducerea cheltuielilor pe care le-ar fi presupus transferarea efectivelor inapoi in Statele Unite, ca si la posibilitatea desfasurarii trupelor pe perioade mai scurte, in baze aflate la distanta mai mica de zone fierbinti, precum Orientul Mijlociu, Balcanii si Africa. "Stabilirea unei prezente in Romania inseamna atingerea unora dintre (aceste) obiective strategice, semnificative pentru Statele Unite", a declarat duminica, general-locotenentul Kenneth Hunzeker, comandantului Corpului V de armata, stationat la baza Mihail Kogalniceanu. O mare parte dintre acele obiective au devenit realitate, a adaugat el, la incheierea unui exercitiu comun desfasurat de militarii romani si americani. In pofida costurilor initiale pe care le-a presupus pregatirea bazei militare Mihail Kogalniceanu - peste 30 de milioane de dolari cheltuiti de Fortele aeriene ale SUA in ultimii cinci ani si circa 63 de milioane de dolari care vor fi cheltuiti de Fortele terestre in urmatorul an fiscal – "pe termen lung, este mai putin costisitor", a subliniat Hunzeker. "Iti permite sa-ti reduci prezenta in Italia, Germania si Anglia", a adaugat el, mentionand in acelasi timp si avantajul geografic reprezentat de vecinatatea Romaniei cu unele zone fierbinti ale planetei. Baza din Romania este insa configurata pentru instruire si nu serveste drept baza operationala, deoarece militarii nu pot fi trimisi de aici in zone de conflict, potrivit lui Hunzeker.

Scris de: {autor}MFX{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu omologul din Regatul Țărilor de Jos

16 Apr 2024 255

Locotenent colonel Donici Viorel, numit prim procuror adjunct la Parchetul Militar Cluj

05 Mar 2024 621

„Ziua fatidică de 2 martie 2022 are încă ecouri în inima oricărui militar“ - Se împlinesc doi ani de la prăbușirea unui avion și a unui elicopter în județul Constanța

02 Mar 2024 979

MApNVizita în România a șefului Statului Major al Apărării din Macedonia de Nord

28 Feb 2024 354

Avarie pe strada Pescarilor din municipiul Constanța! Traficul rutier, blocat în zonă

26 Jan 2024 686

Schimbare de comandă la Batalionul 348 Apărare Antiaeriană “Dobrogea” (FOTO)

04 Jan 2024 855

Trecere în rezervă la Brigada 9 Mecanizată "Mărășești" Constanța (GALERIE FOTO)

29 Dec 2023 1202

Ceremonie militară în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța! A fost făcut transfer de autoritate între Divizia 10 Munte și Divizia 82 Aeropurtată (GALERIE FOTO)

15 Dec 2023 960

Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Turce aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită

05 Dec 2023 791

Preşedintele României, la ceremonia de învestire în funcţie a Şefului Statului Major al Apărării

30 Nov 2023 840

MApN Avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce, în România

30 Nov 2023 798

MApN Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat azi

29 Nov 2023 795

Încă un general rus care a criticat armata lui Putin a fost găsit mort

16 Nov 2023 1053

Știri Constanța Ceremonie militară și religioasă la Batalionul 345 Artilerie "Tomis" (FOTO)

10 Nov 2023 893

MApN Primele cinci aeronave ale Centrului european de Instruire F-16 au aterizat la Fetești

07 Nov 2023 745