Berlin Ministrul Afacerilor Externe a participat la ședința privind perspectivele aderării Finlandei şi Suediei la NATO

Bogdan Aurescu, foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în prima zi a Reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO, desfăşurată la Berlin, la discuţia cu omologii din Finlanda şi Suedia cu privire la perspectivele aderării la Alianţă a celor două state.

Miniştri de externe din Finlanda şi Suedia au informat aliaţii cu privire la stadiul şi perspectivele proceselor interne de depunere a candidaturilor pentru aderarea la NATO, informează duminică MAE.
 

„Toti aliaţii - cu o singură excepţie - au exprimat fără rezerve sau condiţii sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două state la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel aşteptate în perioada imediat următoare.

Mesajul general transmis de aliaţi a fost acela de evidenţiere a sprijinului pentru politica 'Uşilor Deschise' a NATO şi a importanţei acesteia, care derivă direct din Tratatul de la Washington din 1949.

De asemenea, a fost evidenţiat nivelul ridicat al relaţiilor de parteneriat ale NATO cu Finlanda şi Suedia - în perspectiva unei decizii de aderare", se arată în comunicat.


De asemenea, ministrul român a subliniat caracterul istoric al acestor discuţii şi a exprimat apreciere pentru interesul celor două state de a se alătura NATO, interes care demonstrează importanţa acordată de aceşti parteneri Alianţei şi rolului său determinant în asigurarea păcii şi securităţii în spaţiul euroatlantic, mai ales în contextul actual, afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei.

Bogdan Aurescu a evidenţiat că România este un promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, precum şi al politicii aliate a "Uşilor Deschise", evidenţiind valoarea adăugată şi contribuţia importantă pe linie securitară a Suediei şi Finlandei. El a subliniat că aderarea celor două state va duce la o Alianţă mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă şi de apărare consolidată.

Conform sursei citate, șeful diplomaţiei române a apreciat nivelul înalt de sprijin public pentru aderarea la Alianţă în cele două ţări şi a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei şi Suediei, subliniind că pentru ţara noastră este foarte importantă viitoarea contribuţie concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, pe termen lung

MAE menționează că Reuniunea informală ministerială de externe a NATO de la Berlin continuă duminică, cu două sesiuni distincte, prima vizând temele de actualitate şi interes sporit pentru NATO, cu accent pe politica „Uşilor Deschise", războiul din Ucraina şi implicaţiile sale pentru securitatea euroatlantică.

A doua sesiune va fi dedicată pregătirii Summitului NATO de la Madrid, din 28-30 iunie 2022, în special privind negocierea viitorului Concept Strategic al NATO, care va fi adoptat de liderii aliaţi cu acel prilej.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE recomandă cetățenilor români "Limitaţi deplasările pe insulă până la stingerea incendiului din Thassos"

11 Aug 2022 239

MAE Două autoturisme înmatriculate în România, implicate într-un accident mortal în Bulgaria

09 Aug 2022 429

14 diplomați bulgari au fost expulzați din Rusia

05 Aug 2022 476

MAE. Atenţionare de călătorie Erupții vulcanice în peninsula Reykjanes din Islanda

04 Aug 2022 558

Ce a transmis MAE cu prilejul Zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

02 Aug 2022 374

Atenționare de călătorie Republica Bulgaria - recomandări utile în privința trecerii frontierelor bulgare pentru sezonul turistic estival 2022

01 Aug 2022 7431

Atenționare de călătorie în Spania. A fost prelungită greva însoțitorilor de zbor ai companiei RYANAIR

28 Jul 2022 456

Ministerul Afacerilor Externe a preluat președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

28 Jul 2022 421

MAE respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Iată motivul

28 Jul 2022 590

MAE Atenţionare de călătorie în Republica Cehă. Sunt semnalate incendii de vegetație

27 Jul 2022 444

Atenţionare de călătorie în Spania Au fost emise coduri roșu și portocaliu de caniculă

25 Jul 2022 601

Ministrul afacerilor externe și expatriaților din Regatul Hașemit al Iordaniei, în vizită oficială în România

25 Jul 2022 396

Atenționare MAE Ce trebuie să știe românii care vor să călătorească în Republica Croația

23 Jul 2022 648

Întrevedere a ministrului afacerilor externe cu Frank Rose, Administrator Principal Adjunct al Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară a SUA

21 Jul 2022 474

MAE Recomandări pentru românii care doresc să călătorească în Grecia în contextul incendiilor de vegetație

20 Jul 2022 425