Bilanțul activității Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House pe anul 2018 (document)

Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanţa, înfiinţată în iulie 2017 ca think-tank geopolitic (singura asociaţie de acest gen din Dobrogea) a desfăşurat, în primul său an de activitate / 2018, numeroase proiecte şi acţiuni care o singularizează în plan regional.
 
Asociaţia este singura organizaţie non-guvernamentală din regiunea Dobrogei care a organizat în mod autonom, în Dobrogea, evenimente geopolitice cu reprezentare şi de impact internaţional: au fost organizate două evenimente geopolitice internaţionale de impact, în municipiul Constanţa, cu participarea unor experţi din Ucraina, Turcia, R. Moldova şi România (Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca): Masa Rotundă Internaţională O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră? Semne premonitorii, conflicte şi convergenţe (ianuarie 2018) şi Masa Rotundă Internaţională Marea Neagră - un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe şi lebede negre la linia orizontului (noiembrie 2018).
 
Asociaţia a fost co-organizator sau partener la alte activităţi internaţionale organizate de instituţii partenere: Simpozionul Internaţional „Destine frânte pentru ţară în vatra istorică românească” (Mănăstirea Dervent, 7 iulie 2018); Simpozionul Internaţional „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919” (Mănăstirea Dervent, judeţul Constanţa, 20 octombrie 2018).
 
În vederea stimulării dezbaterilor locale privind reconectarea Constanţei şi Dobrogei la viaţa culturală şi spirituală a României, au fost organizate două mese rotunde informale, cu temele: Există forme evoluate de viaţă culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România? (ianuarie 2018) şi Ferestre deschise la Casa Mării Negre / Dezertează Tomisul din arhitectura Centenară? (august 2018). Prin intermediul acestora, Asociaţia a revitalizat dezbaterea privind necesitatea elaborării unei Strategii Culturale a oraşului Constanţa, a propus proiecte şi programe de substanţă care pot contribui la implementarea acesteia şi a devenit o platformă informală de dialog şi dezbatere pe teme privind viitorul pe termen lung al culturii şi vieţii spirituale a oraşului Constanţa şi a regiunii Dobrogea.
 
Asociaţia a organizat, în mod autonom sau în colaborare şi parteneriat, numeroase activităţi destinate celebrării Centenarului Reîntregirii (peste 40 de activităţi, printre care: serate muzicale, vizite de studiu, mese rotunde, întâlniri cu elevii, dezbateri cu elevii etc.).
 
Asociaţia a încurajat în mod permanent participarea activă a tinerilor intelectuali din Dobrogea la proiecte locale de impact ce pot consolida profilul cultural al Dobrogei în plan naţional şi internaţional: a organizat stagii de practică şi internship, a organizat o dezbatere tematică a studenţilor din Constanţa cu studenţi şi experţi în domeniul geopolitic din Cluj-Napoca etc.
 
În premieră în Constanţa în ultimele decenii, Asociaţia a stimulat interesul specialiştilor pentru teme geopolitice privind securitatea şi geopolitica regiunii extinse a Mării Negre, a organizat evenimente de impact în acest domeniu, a creat reţele de parteneriate care pot facilita ieşirea mediilor locale din izolarea actuală, a creat premise pentru ca oraşul Constanţa să redevină un pol geopolitic de referinţă la nivel naţional.
 
Membrii Asociaţiei au participat la cca 15 evenimente ştiinţifice de impact în domeniul geopolitic şi al relaţiilor internaţionale şi au publicat peste 20 de studii şi analize în diferite publicaţii geopolitice de profil din România, Ucraina, Turcia etc.
 

Toate activităţile au fost realizate fără susţinere financiară din partea administraţiei centrale şi locale. Anvergura, impactul, ineditul şi profesionalismul organizării acestor evenimente (detaliate în anexa pe care o puteţi consulta în secţiunea Documente) fac din Asociaţia Casa Mării Negre / Black Sea House nu numai o platformă de dezbatere geopolitică din ce în ce mai credibilă în plan naţional şi internaţional (în regiunea extinsă a Mării Negre), dar şi un laborator de studii şi analize geopolitice din ce în ce mai apreciat de experţi, în ţară şi în străinătate, precum şi platformă de dezbatere geopolitică şi spirituală unică în regiunea Dobrogei.
 
Despre Dorin Popescu 

 
S-a născut la Tufeni, judeţul Olt, la 18 aprilie 1970, într-o familie de dascăli. 
Este fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României - la Moscova, Cernăuţi şi Sarajevo), analist politic, eseist, critic literar şi cadru universitar (a fost lector la Universitatea „Andrei Şaguna“ Constanţa, Facultatea de Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe Politice, unde a predat cursuri din ariile curriculare Comunicare şi Relaţii Internaţionale). 
A absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ şi Facultatea de Litere şi Teologie a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa (profilul Litere, specializarea Limba Română - Limba Latină) şi este doctor în Filologie, din 2012, cu teza „Paradigma constituirii discursului literar la Constantin Noica“ (conducător de doctorat: prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava; primul conducător de doctorat, la Universitatea din Bucureşti, a fost Marin Mincu). 
Este autorul cărţii „Noica. Bătălia continuă“ (Editura Ideea Europeană, Bucureşti, 2013, debut în volum) şi al volumului „Figuri ale textului anteic“ (antologie de eseuri, texte critice şi articole, publicată la aceeaşi editură, 2016 - autor unic). 
A publicat peste 100 de lucrări, studii, eseuri, recenzii, articole tematice, în diferite reviste culturale şi ştiinţifice din România şi din străinătate şi peste 30 de lucrări ştiinţifice în domeniul teoriei şi criticii literare, este coautor de programe tematice şi cursuri universitare în domeniul relaţiilor publice şi al istoriei şi discursului presei româneşti, la Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa şi deţine premii naţionale de eseu şi critică literară (premii ale revistelor Timpul, Contrapunct, Dacia Literară, Marele Premiu pentru critică literară şi eseu al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi etc). 
A fost membru al Cenaclului de Marţi din Constanţa şi al Cenaclului Mihail Sadoveanu. A lucrat ca jurnalist în presa locală (Constanţa) şi naţională, scrisă şi audiovizuală.
Este preşedintele Asociaţiei Casa Mării Negre / Black Sea House Constanţa.
 
Citește și:
 
Forumul Religiilor în Dobrogea Împotriva desacralizării şi exodului     
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul Conferinței Ştiințifice Internaționale „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră”

12 Aug 2021 1936

Trei ani de la crearea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța

21 Jul 2020 5076

Limbajele puterii la Marea Neagră, în lectura unor experți de top, la Constanța

01 Jul 2020 3680

16 experți din șase state participă la masa rotundă internațională „De la cyber la fake. Limbajele hibride ale puterii la Marea Neagră”

27 Jun 2020 2124

La inițiativa Asociației „Casa Mării Negre”, dar și pentru că le pasă Reprezentanți ai comunității civice constănțene au inventariat prioritățile culturale ale urbei

16 Jan 2020 3847

LIVE TEXT Ziua Culturii Naționale, sub semnul celor 170 de ani de la nașterea lui Eminescu (galerie foto+video)

15 Jan 2020 4084

Asociaţia „Casa Mării Negre” deschide seria provocărilor la adresa administraţiei locale Ce-i lipseşte comunităţii constănţene pentru a valorifica şi a consolida resursa culturală locală?

07 Jan 2020 2310

Constanța revine în Europa. Lansarea filialei tomitane a Iniţiativei pentru Cultură Democratică Europeană

04 Nov 2019 2850

Evenimente pe teme „fierbinți” de geopolitică, organizate în acest weekend la Constanța

31 Oct 2019 2166

Către constituirea unei hărţi martirice a poporului român (galerie foto)

10 Jul 2019 2309

Masa rotundă internațională la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

19 May 2019 2028

Invitație lansată de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” Concert Extraordinar „Confluenze Musicali. România-Italia''

19 Apr 2019 2223

Cazinoul - o nedorită metaforă. Expresia ideală, dar rușinoasă a stadiului culturii Constanței (galerie foto)

17 Jan 2019 2417

Asociaţia Casa Mării Negre, a doua masă rotundă, aceeaşi temă Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?

14 Jan 2019 1901

Proiect ZIUA de Constanţa „Forumul religiilor în Dobrogea“. Participă reprezentanţi ai BOR, ai Bisericii Catolice şi ai Cultului Musulman

19 Nov 2018 2552