Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Cumpăna


Cea mai nouă biserică ortodoxă din localitatea Cumpăna a fost ridicată între anii 1997 și 2000 și poartă hramul Cuvioasei Paraschiva. Potrivit unui istoric al bisericii din anul 2015, construcția bisericii s-a dovedit a fi o necesitate firească pentru comuna Cumpăna, datorită așezării acestei localități în imediata apropiere a municipiului Constanța și a faptului că tot mai  multe familii de la oraș se retrăgeau în această aici unde își construiau sau cumpărau  locuințe.

Astfel, în anul 1995 un grup de credincioși, în frunte cu Dumitru Rusu, au solicitat Centrului Eparhial al Tomisului înființarea celei de-a doua parohii, iar pe 1 martie 1997 au început lucrările de construcție sub îndrumarea preotului paroh Jan Mihai, fiu al satului, care în numai 3 ani, a reușit să înalțe Sfântul lăcaș. În această perioadă sfintele slujbe s-au desfășurat într-o capelă micuță așezată în stânga intrării în curtea bisericii, care după târnosirea bisericii celei mari a fost transformată în cantină socială, fiind folosită în acest scop  până în anul 2013.

Din anul 2002 paroh al bisericii a fost numit preotul Ion Soare, care împreună cu preotul Cosmin Tudor Ciocan au început lucrările de pictură, dar și de împodobire a bisericii cu mobilier, icoane, instalație de încălzire, de iluminat și pardoseală din marmură.

Potrivit aceluiași istoric, pictarea bisericii a fost realizată între anii 2002 și 2006, de pictorul Prandea Ovidiu Napoleon, în tehnica „fresco” în stil neobizantin și a fost sfințită de Î.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe  14 octombrie 2006.

În anul 2000, în urma unui parteneriat între Arhiepiscopia Tomisului, Consiliul Local, Primăria Cumpăna și Organizația World Vision, filiala Constanța, în parohia Cumpăna II a fost înființată o cantină socială, cu scopul de a preveni abandonul școlar.

Ulterior, în cadrul parohiei, au mai fost construite o cancelarie, o sală de activități, un lumânărar, un aghiasmatar, precum și o nouă cantină socială inaugurată și sfințită de către I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe 17 septembrie 2013. Conform datelor parohiale, toate lucrările de construcție și dotare a acestor dependințe  precum și a bisericii au fost executate cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Cumpăna.

Ocazional parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară, atât cu enoriași cât și cu copii asistați la cantina socială, al căror număr variază între 80 și 100. Deasemenea, a fost parte în proiectul implementat de Patriarhia Română în colaborare cu Organizația World Vision, intitulat “Hristos împărtășit copiilor”, precum și în proiectul “Icoana din sufletul copilului”.


Localitatea Cumpăna acum un secol

Istoricul bisericii ne mai arată că vechea denumire a localității era Hasiduluc, nume turcesc, provenit de pe timpul stăpânirii otomane în Dobrogea. Totodată, Grigore Dănescu în „Dicționarul geografic, statistic, economic și istoric al Județului Constanța” din 1897 consemna că:

Hasiduluc, sat din județul și plasa Constanța, cătunul comunei Techirghiol, este situat în partea de sud-vest a plasei și cea centrală a comunei, la 5Km spre nord-vest de cătunul Techirghiol. Suprafața sa este de 3762 ha, dintre care 96 ha sunt ocupate de vatra satului și grădini. Populația sa este de 126 familii sau 395 suflete.”, iar D. Șandru, scria în lucrarea sa “Mocanii în Dobrogea”, următoarele: „..Satul Hasiduluc, după anexiune s-a populat cu elemente venite din diferite regiuni ale țării-elementul preponderant îl formează însă mocanii. În 1924 au colonizat aici circa 200 de familii de olteni. Astăzi înrudirile între vechii coloni și cei noi se fac pe o scară întinsă, dând naștere la o populație omogenă și curat românească.

 
Sursă text și foto: „Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI. Protoieria Constanța II”, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanța 2015

Sfânta Cuvioasă Parascheva

Cuvioasa Maică Parascheva

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Or­todoxă de pretutindeni o prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deo­sebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași.


Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara. Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Constantinopol. Apoi, timp de câțiva ani, a trăit o viaţă ascetică în mănăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani, s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani. La vârsta de 27 de ani s-a mutat către Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat, timp de 200 de ani. În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, apoi la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol. Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641, când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica „Sfinţii Tei Ierarhi”.
 
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și:
Sfânta Parascheva. Unde avem, în județul Constanța, biserici cu hramul sfintei Parascheva

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Locuitorii din Cumpăna au marcat praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva (FOTO)

16 Oct 2023 1038

Ce mesaj a transmis Nicolae Ciucă de Sfânta Cuvioasă Parascheva

14 Oct 2023 871

Patriarhul Daniel, de Sfânta Parascheva- „Viaţa noastră duhovnicească poate fi asemănată cu o călătorie sau un pelerinaj necontenit“

14 Oct 2023 763

Un sobor de 26 de preoţi, episcopi şi arhiepiscopi, printre care și ÎPS Teodosie, la Iași, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Oct 2023 1193

Tradiții pentru spor și sănătate de Sf Parascheva! Ce trebuie să facă astăzi femeile însărcinate

14 Oct 2023 1032

Calendar Ortodox 14 octombrie - Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

14 Oct 2023 2352

Județul Constanța Începe „Hramul Bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva” la Cumpăna. Iată care este programul

12 Oct 2023 1273

ZIUA LIVE Protoiereu Mihai Jan, părintele paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului I Constanța, despre despre amplele lucrări de restaurare desfășurate la biserică (VIDEO)

14 Oct 2022 2640

Peste 13.500 de pelerini au petrecut noaptea în frig pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva

14 Oct 2022 1187

Calendar ortodox 14 octombrie 2022. Sărbătoare mare pentru creștini

14 Oct 2022 1278

Sfânta Parascheva Meniu special pentru pacienții constănțeni, oferit de Arimex Comexim 2000

13 Oct 2022 3015

ZIUA LIVE. Interviu live cu protoiereu Mihai Jan, părintele paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului I Constanța, în zi de mare sărbătoare

13 Oct 2022 2367

Peste 10.000 de pelerini aşteaptă să se închine la moaştele Sf. Parascheva

08 Oct 2022 978

Momente pline de emoție, la Cumpăna! Un copil, aflat în asistență maternală, a fost creștinat de IPS Teodosie

14 Oct 2021 3224

Câți oameni s-au închinat până acum la moaştele Sfintei Parascheva. Câți așteaptă la rând în Curtea Mitropolitană

09 Oct 2021 1898