Actualitate

Biserică Ortodoxă cinstește nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

  • Biserica Ortodoxă Română cinstește, în această săptămână, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Miercuri, 24 iunie, Biserica Ortodoxă Română cinstește atât Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica), cât și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Cu acest prilej, marți, de la *ora 17.00*, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Constanța, zona  Brotăcei.

Miercuri, 24 iunie, IPS Teodosie va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava,  cu prilejul hramului.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbătoarea amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil îi binevesteşte preotului Zaharia că soția sa, Elisabeta, va da naştere pruncului Ioan, care va deveni Prorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, precum şi de momentul propriu-zis al naşterii Sfântului şi Marelui Proroc.

Denumită popular şi *Drăgaica* sau *Sânzienele*, face parte dintr-o serie de sărbători creştine pe care Biserica Ortodoxă le-a închinat Sfântului Ioan Botezătorul, precum: Naşterea, Soborul, Tăierea capului şi cele trei aflări ale cinstitului său cap.

Sărbătoarea se ţine fix cu şase luni înaintea Naşterii Domnului, adică pe 24 iunie, deoarece, conform mărturiilor biblice, Iisus Hristos este cu șase luni mai mic decât Sfântul Ioan Botezătorul.

Deşi are o bază biblică, sărbătoarea este atestată abia în secolele IV-V, din cauza persecuțiilor care nu au permis dezvoltarea cultului creștin primar.

Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Ioan cel Nou este originar din cetatea Trapezunt (Turcia) și în 1332 a fost martirizat în Cetatea Albă (Ucraina). Sărbătoarea marchează momentul în care moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse de la Cetatea Albă în Suceava, de către Domnitorul Alexandru cel Bun, la data de 24 iunie 1402, şi aşezate în biserica Mirăuților, pe atunci catedrală mitropolitană. Mai târziu, în anul 1686, regele Jan Sobieski al Poloniei l-a luat prizonier pe Sfântul Ierarh Dosoftei, odată cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, care au fost readuse acasă în anul 1783. La începutul Primului Război Mondial sfintele moaşte au fost duse la Viena, unde au stat până în 1918, când au fost readuse la Suceava. În anul 1950, Sfântul Sinod a hotărât ca cinstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava să se facă în toată Patriarhia Română, având două zile de sărbătoare: 2 iunie (data martiriului) și 24 iunie.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unde va sluji ÎPS Teodosie în această dimineață

03 Aug 2020 1051

Când începe procesul pe tema sfintei împărtășanii. Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, adversara Arhiepiscopiei Tomisului

28 Jul 2020 525

Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

24 Jul 2020 579

ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, diseară, la mănăstirea Dervent

20 Jul 2020 513

Arhiepiscopia Tomisului Trei sfinți importanți sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă

15 Jul 2020 560

Dosare civile și penale pe tema împărtășaniei. Ce surpriză i-au făcut judecătorii Tribunalului Constanța lui ÎPS Teodosie

11 Jul 2020 1230

ÎPS Teodosie va sfinți duminică stăreția și anexele schitului Prodromița

10 Jul 2020 1949

Acuzații de zădărnicirea combaterii bolilor la adresa IPS Teodosie. Care a fost decizia procurorilor

10 Jul 2020 601

„Autorizare desființare lucrări“ Soarta bisericii Izvorul Tămăduirii din Tomis Nord ar putea fi decisă în septembrie

26 Jun 2020 1136

Decebal Făgădău – „Nu îmi doresc să fiu cel care demolează biserici“ Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, azi în atenția Judecătoriei Constanța

23 Jun 2020 3642

Constanța. Procesele pe tema împărtășirii credincioșilor continuă. Cine va pronunța soluția definitivă

09 Jun 2020 684

Ce slujbe va oficia ÎPS Teodosie în seara aceasta și mâine dimineață

08 Jun 2020 654

Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema împărtășirii

03 Jun 2020 3800

Cunoscutul medic neurochirurg Arhidiaconul Ștefan Mindea, hirotonit preot Sărbători importante în Arhiepiscopia Tomisului. Întemeierea unei noi mânăstiri

02 Jun 2020 5943

Un copil poznaș, face tot felul de năzbătii, în timpul slujbei oficiate de ÎPS Teodosie. Se prinde și de toiagul ierarhului (galerie foto)

02 Jun 2020 3150