Biserica „Sfântul Spiridon” din Constanța are un nou preot paroh


Duminică, 7 noiembrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată de ÎPS Teodosie la Biserica „Sfântul Spiridon” din Constanța, a fost instalat un nou preot la cârma bisericii. Este vorba de secretarul Academiei Tomitane, preotul George Daniel Petrov.
Totodată, ÎPS Teodosie a anunțat că preotul Vasile Mitrofan, ctitorul și parohul de până acum al Bisericii „Sfântul Spiridon”, a ieșit la pensie. Pentru întreaga sa activitate pastoral-administrativă, la slujba de duminică, preotul Mitrofan a fost distins cu Crucea Sfântului Apostol Andrei, cea mai importantă distincție oferită de Arhiepiscopia Tomisului.

Preotul George Daniel Petrov

S-a născut pe 17 iunie 1987 la Tulcea. Este absolvent al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea și al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. La aceeași facultate a obținut titlurile de master și doctor în teologie.
Între anii 2012 și 2018 a fost diacon la Biserica „Schimbarea la Față” din Tulcea. Din anul 2018 se transferă în Arhiepiscopia Tomisului unde este numit pe rând Inspector și Consilier Cultural și este hirotonit preot de ÎPS Teodosie, pe seama Catedralei din Constanța. Din 2019 este cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța.

Biserica „Sfântul Spiridon” din Constanța

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, la începutul lunii septembrie 1997, s-a format un comitet de inițiativă compus din 12 membri şi preotul Mitrofan Vasile, ca preşedinte. După strângerea semnăturilor de acord cu ridicarea unei biserici în cartier, s-a ales locul între blocurile N, M, O, Q, careu de blocuri delimitat de străzile Aleea Solidarității, Aleea Prieteniei, Strada Dreptății, Strada Dumitru Marinescu din cartierul Inel II. S-a redactat un memoriu către Primăria Municipiului Constanța.

După îndeplinirea tuturor formalităților, în şedința publică din 28 august 1998, prin Hotărârea nr. 310, se atribuie în concesiune de către Primăria Municipiului Constanța suprafața de 1500 mp Arhiepiscopiei Tomisului, cu destinația de a construi biserică în Cartierul Inel II, pe Aleea Cutezătorilor.

În luna mai 1999, s-a început ridicarea unui paraclis pus sub ocrotirea „Sfântului Mare Mucenic Corneliu Sutaşul şi a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Acest paraclis s-a terminat în anul 2000, când a fost sfințit, la data de 3 decembrie, de un sobor de preoți, având ca delegat din partea arhiepiscopului Lucian pe Pr. Hogea Stănică – vicar administrativ.


În ziua de luni, 7 iulie 2003, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sfințeşte şi pune piatra de temelie a bisericii mari cu hramul „Sfântul Spiridon“, Se construieşte, în acelaşi timp, în curtea bisericii, un lumânărar cu 3 încăperi, având 4 m lungime şi 6 m lățime. În anul 2005, se toarnă cupolele de la cele 3 abside, naos şi pronaos şi se pune baza turlei mari. S-a comandat mobilier la acelaşi meşter pentru toată biserica mare. În anul 2006, se zideşte turla mare, se pune Sfânta Cruce şi se acoperă cu tablă de aluminiu. Se face racordarea paraclisului la gaze naturale, cu posibilități de extindere a instalației la biserica mare şi la clopotnița ce se va construi. În anul 2007, se zidesc cele 2 turle mici, se pun Sfinte Cruci, se acoperă cu tablă de aluminiu, se face toată dulgheria pentru tot corpul bisericii, încep tencuielile exterioare, care se finalizează spre sfârşitul anului.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului
 
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fratele stareței de la Schitul Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, ucis de un bărbat care voia să se cazeze la mănăstire

21 Jan 2022 1988

Cum a modificat Curtea de Apel Constanța decizia în procesul cu Parohia Sfântul Dumitru. Primarul era nemulțumit

20 Jan 2022 692

Arhiepiscopia Tomisului Peste 100.000 lei donați pentru victimele incendiului de pe strada Nicolae Grindeanu din Constanța

17 Jan 2022 557

Demolare! Tribunalul Constanța explică decizia luată în dosarul Bisericii Izvorul Tămăduirii, din Constanța, cunoscută drept biserica de pe trotuar (DOCUMENT)

17 Jan 2022 13262

Ce a făcut Arhiepiscopul Tomisului în procesul pornit de „rolul femeii în biserică“

15 Jan 2022 954

Arhiepiscopia Tomisului organizează conferința „Eminescu, geniu historial“ și o lansare de carte. Când vor avea loc evenimentele

13 Jan 2022 1794

Bobotează la 16 grade Celsius! Vremea bună a strâns mii de oameni în Portul Tomis. Ce le-a transmis IPS Teodosie enoriașilor

07 Jan 2022 796

Ceremonia de Bobotează la Constanța. Alaiul cu butoaiele trase de cai și boi pregătit pentru Procesiune ( GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2022 951

Constanța. George Simion, co-președintele AUR, va fi prezent la slujba de Bobotează

05 Jan 2022 783

Mihaela Galani, reprezentanta companiei Gemelli Shoes, condusă, azi, pe ultimul drum (GALERIE FOTO + VIDEO)

05 Jan 2022 14022

Coroane de flori la Arhiepiscopia Tomisului, unde se află trupul neînsuflețit al Mihaelei Galani, reprezentanta companiei Gemelli Shoes (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Jan 2022 4903

Începe procesul preotului Marius Silviu Elama, din Arhiepiscopia Tomisului

04 Jan 2022 1049

Programul complet de Bobotează! De ce nu mai are loc procesiunea până în fața Cazinoului din Constanța

04 Jan 2022 1589

Când va fi condusă pe ultimul drum Mihaela Galani, reprezentanta companiei Gemelli Shoes

03 Jan 2022 9550

„Rolul femeii in Biserică“ Decizia de la Cluj în procesul cu CNCD și ÎPS Teodosie, explicată de judecători (MOTIVARE)

28 Dec 2021 2817