Biserica „Sfântul Spiridon” din Constanța are un nou preot paroh


Duminică, 7 noiembrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată de ÎPS Teodosie la Biserica „Sfântul Spiridon” din Constanța, a fost instalat un nou preot la cârma bisericii. Este vorba de secretarul Academiei Tomitane, preotul George Daniel Petrov.
Totodată, ÎPS Teodosie a anunțat că preotul Vasile Mitrofan, ctitorul și parohul de până acum al Bisericii „Sfântul Spiridon”, a ieșit la pensie. Pentru întreaga sa activitate pastoral-administrativă, la slujba de duminică, preotul Mitrofan a fost distins cu Crucea Sfântului Apostol Andrei, cea mai importantă distincție oferită de Arhiepiscopia Tomisului.

Preotul George Daniel Petrov

S-a născut pe 17 iunie 1987 la Tulcea. Este absolvent al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea și al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. La aceeași facultate a obținut titlurile de master și doctor în teologie.
Între anii 2012 și 2018 a fost diacon la Biserica „Schimbarea la Față” din Tulcea. Din anul 2018 se transferă în Arhiepiscopia Tomisului unde este numit pe rând Inspector și Consilier Cultural și este hirotonit preot de ÎPS Teodosie, pe seama Catedralei din Constanța. Din 2019 este cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța.

Biserica „Sfântul Spiridon” din Constanța

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, la începutul lunii septembrie 1997, s-a format un comitet de inițiativă compus din 12 membri şi preotul Mitrofan Vasile, ca preşedinte. După strângerea semnăturilor de acord cu ridicarea unei biserici în cartier, s-a ales locul între blocurile N, M, O, Q, careu de blocuri delimitat de străzile Aleea Solidarității, Aleea Prieteniei, Strada Dreptății, Strada Dumitru Marinescu din cartierul Inel II. S-a redactat un memoriu către Primăria Municipiului Constanța.

După îndeplinirea tuturor formalităților, în şedința publică din 28 august 1998, prin Hotărârea nr. 310, se atribuie în concesiune de către Primăria Municipiului Constanța suprafața de 1500 mp Arhiepiscopiei Tomisului, cu destinația de a construi biserică în Cartierul Inel II, pe Aleea Cutezătorilor.

În luna mai 1999, s-a început ridicarea unui paraclis pus sub ocrotirea „Sfântului Mare Mucenic Corneliu Sutaşul şi a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Acest paraclis s-a terminat în anul 2000, când a fost sfințit, la data de 3 decembrie, de un sobor de preoți, având ca delegat din partea arhiepiscopului Lucian pe Pr. Hogea Stănică – vicar administrativ.


În ziua de luni, 7 iulie 2003, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sfințeşte şi pune piatra de temelie a bisericii mari cu hramul „Sfântul Spiridon“, Se construieşte, în acelaşi timp, în curtea bisericii, un lumânărar cu 3 încăperi, având 4 m lungime şi 6 m lățime. În anul 2005, se toarnă cupolele de la cele 3 abside, naos şi pronaos şi se pune baza turlei mari. S-a comandat mobilier la acelaşi meşter pentru toată biserica mare. În anul 2006, se zideşte turla mare, se pune Sfânta Cruce şi se acoperă cu tablă de aluminiu. Se face racordarea paraclisului la gaze naturale, cu posibilități de extindere a instalației la biserica mare şi la clopotnița ce se va construi. În anul 2007, se zidesc cele 2 turle mici, se pun Sfinte Cruci, se acoperă cu tablă de aluminiu, se face toată dulgheria pentru tot corpul bisericii, încep tencuielile exterioare, care se finalizează spre sfârşitul anului.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului
 
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
 Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
 Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 673

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 1714

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 634

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 597

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 561

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 868

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 902

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1493

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 817

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 592

Arhiepiscopia Tomisului a recuperat controlul asupra paginii de Facebook a Radio Dobrogea

02 Mar 2024 725

Clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române cu privire la sancțiunea cu dojană sinodală scrisă a Arhiepiscopului Tomisului

01 Mar 2024 591

Consiliul Local Constanța, recurs contra Arhipiscopiei Tomisului pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Dosarul, amânat

29 Feb 2024 558

Unde slujește ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 martie 2024

29 Feb 2024 960

Știri Constanța Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului fac precizări privind informațiile false și îndemnurile la adunări “de susținere”

29 Feb 2024 675