Bisericile ar putea fi scutite să îşi declare impozitul de profit. Iată în ce condiţii! (document)

O propunere a Ministerului Finanţelor ar putea scuti bisericile care obţin venituri şi care le folosesc pentru funcţionare, reparaţii sau învăţământ de depunerea anuală a declaraţiei de impozit pe profit.
 
Măsura a fost propusă printr-un proiect de ordonanţă iniţiat de Ministerul Finanţelor pentru modificarea Codului fiscal. Mai exact, bisericile ar putea fi scutite de aplicarea regulilor referitoare la impozitul pe profit incluse în Codul fiscal, care urmează să fie modificat. Doar dacă banii pe care îi câştigă vor fi folosiţi pentru a funcţiona, pentru a face reparaţii la clădirile proprii sau pentru învăţământ nu vor mai avea obligativitatea depunerii declaraţiei menţionate mai sus.
 
„Veniturile obţinute sunt utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţii de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase”, se arată în textul proiectului.
 
Prin urmare, autorităţile precizează că vor scuti bisericile de cheltuielile presupuse de îndeplinirea acestei obligaţii pe care le au în prezent, indiferent de destinaţia profitului. „Aceste entităţi se confruntă cu costuri administrative şi de conformare împovărătoare, care erodează substanţa veniturilor destinate exclusiv activităţilor/acţiunilor legate de cult sau nonprofit şi care obstrucţionează, astfel, efectuarea respectivelor activităţi care deservesc comunităţile de credincioşi. În scopul susţinerii unităţilor locale de cult, se propune încadrarea acestora în categoria persoanelor juridice române care nu intră sub incidenţa prevederilor titlului II „Impozitul pe profit” din Codul fiscal, măsură care are ca efect principal nedepunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit de către aceste entităţi”, se menţionează în nota de fundamentare.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza proiectul de ordin la care facem referire.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU GiurgiuMăsuri de siguranță în biserici, în apropierea Sărbătorilor Pascale

24 Apr 2024 182

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 398

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 656

Calendar-Ortodox 29 martie - Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

29 Mar 2024 598

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1548

Dascăl înjunghiat în biserică în timpul unei slujbe, la Buzău!

10 Mar 2024 792

Arhiepiscopia Tomisului anunță Perioadă de rugăciune și post pentru împlinirea dorinței poporului de pace

24 Feb 2024 906

Atac asupra unei biserici creștine, în Istanbul. O persoană a murit în incident

28 Jan 2024 780

#DunăreaCălăuzăTuristică Orașul Reni în anii 1930 - „Are numeroase biserici şi o grădină publică“

24 Jan 2024 7340

Parohia Sfânta Cuvioasă Paraschiva, la judecată cu municipalitatea

22 Jan 2024 788

Arhiepiscopia Tomisului câștigă, din nou, procesul pentru Catedrala Eroilor, de la Casa de Cultură! Anularea autorizației nu schimbă terenul în „spațiu verde“ (MOTIVARE)

17 Jan 2024 1653

ISU Bihor Incendiu la un autoturism, în Peștiș. Iată ce spun pompierii

17 Jan 2024 632

ISU BihorIncendiu la un autoturism, în Peștiș

17 Jan 2024 380

Calendar ortodox, 6 ianuarie 2024. Astăzi se sărbătorește Boboteaza

06 Jan 2024 1954

ISU GiurgiuRecomandări de prevenire a incendiilor provocate de lumânări, de Bobotează

05 Jan 2024 754