Actualitate

Black Sea Oil & Gas anunţă demararea Proiectului de Dezvoltare a Gazelor Naturale Midia din Marea Neagră


Compania Black Sea Oil & Gas SRL anunţă că va solicita de la Autoritatea Naţională Apele Române, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral aviz de gospodărire a apelor pentru „Activităţi de cercetare geofizică offshore“, propuse a fi amplasate pe platforma continentală a Mării Negre, de-a lungul viitoarei conducte de alimentare din amonte. Această investiţie este nouă.
 
Solicitarea de aviz este conformă cu prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare. Persoanele care doresc sa obţină informaţii suplimentare cu privire la solicitarea avizului de gospodărire a apelor pot contacta solicitantul de aviz. De asemenea, cei care doresc să transmită observaţii, sugestii şi recomandări se pot adresa solicitantului.
 
De altfel, într-un comunicat de presă, Black Sea Oil & Gas SRL, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus International B.V., a anunţat aprobarea deciziei finale de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) cu o valoare de 400 de milioane de dolari, localizat în zona românească a Mării Negre.
 
Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că Black Sea Oil & Gas SRL şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gazelor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene.
 
Acestea sunt necesare atât pentru a face Proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră. Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.
 
O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SN TGN Transgaz SA („Transgaz”) la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul STG.
 
Recent, BSOG a încheiat un acord de vânzare a gazelor cu o filială din România a ENGIE pentru întreaga producţie de gaze naturale, mai puţin cota pe care producătorii sunt obligaţi să o vândă pe piaţa centralizată. De asemenea, BSOG a încheiat cu Transgaz un contract de transport al gazelor naturale pentru o perioadă de 15 ani. Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a Proiectului MGD se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore SRL („GSP”).
 
Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie. BSOG confirmă că aproximativ 70% din totalul activităţilor contractate pentru Proiectul MGD provin din România. Pentru anul 2019, BSOG are în plan finalizarea etapei de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, începerea fabricării platformei de producţie Ana la şantierul naval din Agigea, începerea lucrărilor de construcţii civile la STG şi procurarea echipamentelor.
 
Mark Beacom, directorul general executiv al BSOG, a declarat: „Proiectul MGD este unul de pionierat, cu multe reuşite realizate în premieră în România. Împreună cu partenerii noştri de concesiune, apreciem în mod deosebit sprijinul pe care l-am primit pe parcurs din partea instituţiilor din România, Transgaz, comunităţii noastre din Corbu şi contractorilor, care a fost vital pentru obţinerea deciziei finale de investiţie. Aşteptăm cu nerăbdare să construim şi să punem în funcţiune acest proiect de o importanţă crucială pentru industria energetică a României”.
 
Mai mult, Black Sea Oil & Gas, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International, au anunţat, la finalul anului trecut, că au acordat firmei Grup Servicii Petroliere (GSP) Offshore, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, contractul de antrepriză generală pentru toate lucrările offshore şi onshore în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), din platforma continentală a Mării Negre aparţinând României. Lucrările au constat în serviciile de proiectare, achiziţie, construcţie, instalare şi punere în funcţiune ("EPCIC"). De asemenea, contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare are o valoare de 400 de milioane de dolari. BSOG a anunţat, de asemenea, recent, că a semnat cu Transgaz un contract pe 15 ani pentru transportul gazelor naturale produse în proiectul Midia (MGD). Totodată, BSOG a anunţat semnarea la Paris a acordului de vânzare a gazelor naturale cu Engie, prin intermediul filialei sale Engie Energy Management România, pentru livrarea de gaze naturale din Proiectul Midia.
 

Date despre companii

 
Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România, care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.
 
Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producţiei, achiziţiei, distribuţiei şi vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2017, grupul avea 45 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.600 de kilometri de reţea de distribuţie în 39 de municipalităţi deservind peste 72.000 de utilizatori finali, şi un număr de 181 de angajaţi. Gas Plus deţine o participaţie de 15% în concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.
 
Petro Ventures, un grup privat de investiţii, deţine o participaţie de 20% în concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.
 
Citeşte şi:
 
Accept pentru Black Sea Oil&Gas de la ACROPO pentru Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia din Marea Neagră (document)
 
Black Sea Oil & Gas a primit răspuns de la APM Constanţa pentru conducta de la Corbu
 
Dezbatere publică pentru proiectul de dezvoltare a gazelor naturale Midia realizat de Black Sea Oil & Gas SRL
 
Black Sea Oil & Gas solicită acord de mediu pentru organizarea de şantier în comuna Corbu. Va înfiinţa o staţie de tratare a gazelor
 
Black Sea Oil & Gas SRL a solicitat aviz pentru o conductă de alimentaţie din amonte în comuna Corbu

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A solicitat acord de mediu de la APM Constanţa Black Sea Oil & Gas SRL va detecta obiectele necunoscute îngropate pe fundul Mării Negre

12 Aug 2019 684

Memorandumul de Înţelegere pentru reţeaua de transport gaze naturale pentru proiectul MGD semnat de Transgaz și Black Sea Oil &Gas

07 May 2019 523

Black Sea Oil & Gas primește aprobarea Guvernului României pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaze Ana și Doina

15 Apr 2019 738

Black Sea Oil&Gas a rezervat 90% din capacitatea punctului de intrare a gazelor în sistemul naţional de transport de la Vadu, judeţul Constanţa

10 Mar 2019 788

Black Sea Oil & Gas a primit răspuns de la APM Constanța pentru conducta de la Corbu

21 Jan 2019 990

Accept pentru Black Sea Oil&Gas de la ACROPO pentru Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia din Marea Neagră (document)

15 Jan 2019 2288

Dezbatere publică pentru proiectul de dezvoltare a gazelor naturale Midia realizat de Black Sea Oil & Gas SRL

12 Dec 2018 770

Mai multe puncte de lucru ale firmei Black Sea Oil & Gas SRL, închise. Detalii

07 Dec 2018 707

Black Sea Oil & Gas solicită acord de mediu pentru organizarea de şantier în comuna Corbu. Va înfiinţa o staţie de tratare a gazelor

02 Nov 2018 872

Black Sea Oil & Gas SRL a solicitat aviz pentru o conductă de alimentaţie din amonte în comuna Corbu

09 Aug 2018 1178

Dezbatere publică la Constanţa Foraj de explorare gaze naturale - sonda Mădălina 1, executat de Black Sea Oil & Gas SRL

06 Jul 2018 1192

capital.ro Mark Beacom - "Avem cumpărător pentru gazele din Marea Neagră, dar ne pierdem răbdarea cu Legea Offshore"

15 May 2018 935

Black Sea Oil & Gas SRL, demersuri către APM Constanţa Sonda de explorare-deschidere pentru gaze naturale „Ovidiana-1“, în Poligonul 2 din perimetrul petrolier EX-25 „Luceafărul“

25 Apr 2018 1618

Black Sea Oil & Gas, demersuri la APM Constanţa pentru construirea unei staţii de tratare a gazelor la Midia

23 Feb 2018 2130

Conductă de transport şi cinci sonde de producţie Black Sea Oil & Gas a solicitat acord de mediu pentru proiectul privind dezvoltarea gazelor naturale în perimetrul Midia

08 Jan 2018 1771