Blue Air suspendă zborurile programate să plece din România pentru încă o lună



Compania aeriană Blue Air a transmis vineri printr-un comunicat de presă că își propune să reia cursele abia din data de 10 octombrie 2022, ceea ce înseamnă că pasagerii companiei care au achitat deja bilete până la acel moment nu vor putea să beneficieze de servicii. Astfel, toate cursele Blue Air programate în următoarea lună vor fi suspendate.


Comunicat oficial Blue Air

În primul rând, dorim să ne cerem scuze tuturor pasagerilor Blue Air, care au fost afectați de imposibilitatea efectuării zborurilor programate începând cu amiaza zilei de 6 Septembrie 2022.

Ne cerem scuze tuturor angajaților și partenerilor comerciali ai Societății Blue Air Aviation pentru că nu am fost în măsură să ne îndeplinim toate obligațiile asumate față de aceștia.

Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că din comunicatele publice emise în cursul zilei de ieri, 8 septembrie 2022, am constatat că am fost înțeleși greșit, dorim să ne exprimăm întreaga mulțumire pentru ajutorul ce ne-a fost acordat în aceste momente de maximă criză de Compania Națională de Transport Aerian TAROM S.A. precum și de Primul Ministru al României, dar și de Ministrul Transporturilor, pentru repatrierea pasagerilor Blue Air care au rămas blocați în afara țării.În lipsa acestui sprijin și în lipsa unui efort uman deosebit al tuturor angajaților TAROM S.A., precum și a celor de la cancelaria Primului Ministru, Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Externe, situația la momentul actual ar fi fost una mult mai gravă în ceea ce privește numărul pasagerilor blocați în aeroporturi.

În ultimele 48 de ore conducerea executivă, Consiliul de Administrație și acționariatul Blue Air au constatat faptul că nivelul vânzărilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost încasate de procesatorii de plăți au fost blocate de către aceștia, astfel încât Societatea nu dispune în acest moment de fondurile necesare plății combustibilului și celorlalte cheltuieli operaționale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie.

În plus, toți furnizorii de servicii esențiale zborurilor au condiționat furnizarea respectivelor servicii de plata datoriilor scadente. În acest context au fost analizate toate aspectele privind modalitatea de reluare cât mai rapidă a activității de zbor, discutându-se în mod direct cu zeci de furnizori critici ai companiei, respectiv aeroporturi, societăți de handling, furnizori de combustibil, autorități de control al traficului aerian, precum și cu proprietarul aeronavelor operate de Blue Air.

În urma acestora, Societatea își propune să reia zborurile începând cu data de 10 Octombrie 2022.
Decizia de reluare a zborurilor are în vedere în mod decisiv posibilitatea societății de a rambursa tuturor pasagerilor afectați sumele datorate și de a achita tuturor partenerilor comerciali costurile serviciilor prestate în favoarea companiei.

 

Pe această cale, comunicăm tuturor pasagerilor cu zboruri programate până în data de 10 Octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporurile de plecare, aceste zboruri neputând fi operate.

Precizăm faptul că în cadrul discuțiilor purtate în Consiliul de Administrație al Blue Air, reprezentantul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a solicitat reluarea cât mai rapidă a zborurilor, iar votul reprezentantului Ministerului Finanțelor nu a putut fi exprimat. Votul reprezentantului Ministerului de Finanțe este unul extrem de important, având în vedere faptul că această instituție a emis Scrisoarea de Garanție pentru acordarea de către Eximbank SA a creditului comercial în sumă de 300.775.000 LEI, credit garantat cu 75% din acțiunile Societății și alte active deținute de Blue Air și acționariatul Societății.

În această perioadă, avem convingerea fermă că cei 2 investitori cu care acționariatul societății se află în discuții extrem de avansate la momentul la care a intervenit această situație de forță majoră, vor avea timpul necesar să analizeze absolut toate implicațiile acestui eveniment și să decidă, în mod definitiv, dacă doresc să investească sumele necesare revenirii Blue Air la cifrele dinainte de pandemia de COVID – 19 și acoperirea pierderilor de aproximativ 130.000.000 EUR suferite în această perioadă, din cauza interdicțiilor de zbor, a incertitudinii privind numeroasele valuri de pandemie, a creșterii absolut bruște și la niveluri extraordinare a prețului combustibilului, cauzate în principal de războiul din Ucraina, și scăderea cu peste 15% a puterii de cumparăre a monedei EUR față de USD.

Precizăm faptul că ajutorul de Stat a fost dimensionat strict pentru a acoperi pierderile suferite de Blue Air în perioada de suspendare a zborurilor, ca urmare a declarării stării de urgență în perioada martie-iunie 2020 și a deficitului de numerar al Societății limitat la data de 31 decembrie 2020, în condițiile în care pandemia a afectat în mod profund veniturile societății în perioada 2020 – 2021.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia europeană ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane euro

16 Feb 2024 500

Comisia Europeană anchetează ajutorul dat de România companiei Blue Air, care a intrat în insolvență

17 Apr 2023 1001

ANPC sancționează Blue Air cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie 2022, până acum

05 Oct 2022 954

Compania Air Moldova renunţă la decizia de a relua zborurile spre Rusia

12 Sep 2022 1038

Editorial Secolul vitezei, amânat/anulat

08 Sep 2022 1357

Sesizare la DIICOT privind suspendarea zborurilor de către o companie aeriană

07 Sep 2022 954

ANPC se implică în soluționarea situației create de decizia Blue Air. Ce drepturi au pasagerii afectați

07 Sep 2022 1054

Ministrul Sorin Grindeanu Bugetul Ministerului Transporturilor, suplimentat în vederea repatrierii cetăţenilor români afectaţi de anularea zborurilor companiei Blue Air (VIDEO)

07 Sep 2022 1241

Nicolae Ciucă Un număr de 2.098 de cetăţeni români afectaţi de anularea zborurilor Blue Air au apelat la serviciile consulare (VIDEO)

07 Sep 2022 1110

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat celula de criză la nivelul Guvernului. La ce număr pot suna românii afectați de anularea zborurilor Blue Air

06 Sep 2022 1120

Blue Air suspendă zborurile programate să plece din România. Care este motivul

06 Sep 2022 2309

Cea mai mare amendă din istoria ANPC Amendă uriașă pentru Blue Air! ANPC sancționează compania aeriană cu 2 milioane de euro. Care este motivul

14 Jul 2022 1967

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, declarații pentru ZIUA de Constanța, în cazul companiei Blue Air Aviation SA

16 Jun 2022 1280

Zeci de mii de rezervări anulate ANPC, precizări despre Blue Air Aviation SA - „Anularea s-a făcut la scurt timp de la punerea la dispoziție pe piață a ofertei de zbor“

16 Jun 2022 1172

ANPC Avertisment privind călătoriile cu avionul. Număr mare de reclamații de la călători privind compania Blue Air

15 Jun 2022 1150