Bobotează la 16 grade Celsius! Vremea bună a strâns mii de oameni în Portul Tomis. Ce le-a transmis IPS Teodosie enoriașilor

  • Peste 20 de suflete au sărit în apa nu prea rece din Portul Tomis pentru a prinde cele trei cruci din lemn
  • Aproximativ 3.500 de oameni au participat la procesiune
  • La eveniment a participat și liderul AUR, George Simion
 
Mii de persoane au participat de Bobotează, pe 6 ianuarie 2022, în fața Arhiepiscopiei Tomisului, cât și în Portul Tomis, unde ÎPS Teodosie a oficiat slujba, după care a plecat în procesiune alături de preoți și enoriași. În Portul Tomis, o cruce din gheață a fost înconjurată de sutele de mii de sticle de apă sfințită.


 
Conform programului Procesiunea ar fi trebuit să înceapă la ora 11.25, însă a fost o ușoară întârziere. Alaiul a pornit din fața Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța către Portul Tomis unde, ÎPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, și a oficiat slujba de Sfințire Mare a apei. Printre aceste persoane s-a aflat și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.


 
Peste 20 de suflete au sărit în apa nu prea rece din Portul Tomis pentru a prinde cele trei cruci din lemn, iar trei tineri din Constanța au ieșit victorioși din apele Mării Negre. Apa avea o temperatură de 9 grade Celsius, iar în aer erau 16 grade, nici pe departe să fi fost vorba de „gerul Bobotezei”.

 
Conform autorităților, aproximativ 3.500 de oameni au participat la procesiune, mult mai puțin decât se aștepta Arhiepiscopia. ÎPS Teodosie spuseseră zilele trecută că speră să vină 20.000 de persoane, pe când anul trecut au fost 10.000 de oameni, conform datelor.
 
O figură aparte a fost și prezența liderului AUR George Simion, care recent publicase o fotografie în care se afla alături de ierarhul Tomisului. Nu a fost lipsit nici de incidente. Unei femei i s-a făcut rău în catedrală, înainte să plece alaiul în procesiune. Un echipaj SMURD a intervenit și i-au fost oferite femeii îngrijiri medicale. Iar când ÎPS Teodosie a vrut să urce în barcă pentru a arunca crucile, în Portul Tomis, fotograful acestuia a alunecat cu piciorul în apa mării. În rest, totul a decurs în liniște.


 
În Portul Tomis, ÎPS Teodosie a sfințit apele din butoaiele aduse de cai și boi, cât și Marea Neagră. Înainte să urce în barcă, ÎPS Teodosie a vorbit cu credincioșii adunați în această zi de sărbătoare. „Iubiți credincioși, iată zi de bucurie, zi de sfințenie, zi pilnă de daruri, aceasta zi de Bobotează a anului 2022. Boboteaza care este Botezul Domnului sfințește apele și firea noastră pentru ca ne-a adus sfințirea fiului lui Dumnezeu prin apă și duh. A pogorât din cer, a luat firea noastră ca sa o răscumpere, iar răscumpărarea noastră e la Iordan. Indată ce s-a botezat a fost confirmat cine este cel ce s-a botezat. Cerul s-a deschis. Duhul sfânt în chip de porumbel s-a coborât. Din ceruri s-a auzit Sfântul Duh: "acesta este Fiul meu", a spus ierarhul Tomisului. Mulțumesc si celor care au venit cu acesti frumosi cai care arata ca si cele necuvântătoare sunt frumoase si trebuiesc sfintite si binecuvântate. La ora 15 ne vedem la Lacul Ovidiu. La ora 17 ne vedem la Biseric Sf. Ioan Botezatorul. La ora 20 ne vedem direct si indirect la Arhiepiscopie. Le mulțumesc si celor care ne-au dat o mana de ajutor: jandarmi, militari", a mai spus ÎPS Teodosie.



 
Să revenim la cei trei eroi care au prin crucile aruncate de arhiepiscopul Tomisului. Prima cruce a fost recuperată de Fedul Victor. El este salvamar și a fost primul care a ieșit din apele Mării Negre și în 2021, cu crucea în brațe.



Al doilea curajos care a recuperat o cruce este Costache Vlad, student la Teologie. El este la a doua participare și este prima data când se află printre cei trei învingători care au recuperat crucile de Bobotează.


El a fost urmat de Albert Știopei, care este scafandru. Albert a participat pentru prima oară anul acesta și s-a numărat printre norocoși.




 ÎPS Teodosie i-a premiat pe cei trei cu o sacoșă de bunuri bisericești. Se spune că cei care prind crucea aruncată în mare de către ierarhul Tomisului vor avea parte un an bun, norocos, sub paza Domnului.

 
La final de procesiune, aglomerația și-a spus cuvântul. Coloanele de mașini au împânzit zona peninsulară, durând zeci de minute pentru a ieși din centrul istoric. În apropiere de Arhiepiscopie, totuși, se auzeau țipete. Două persoane au fost amendate de către poliția locală pentru că vindeau busuioc la colț de stradă. Cei doi au primit 100 lei amendă, dar oamenii din jur s-au oprit pentru a se certa cu oamenii legii. Printre ei și protestatara cunoscută la malul mării Maria Șandor, care îi filma și certa, în același timp, pe polițiști.



Reamintim că sfințirea apei pentru Bobotează, cea care era deja îmbuteliată și etichetată, a fost săvârșită de pe 5 ianuarie. Aflat pe cisternă, ÎPS Teodosie a ținut o cuvântare pentru cei prezenți, mai ales pentru femei, făcând referire la una dintre perioadele de „neputință”. „“În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, nici măcar Aghiasmă Mică, darămite Aghiasmă Mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua Aghiasmă. Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, Aghiasmă Mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la Biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute Sfintele icoane, să nu ia Aghiasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”.


 
Precizări:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Procesiune de Bobotează la Constanța. Mii de persoane participă la slujba de Sfințire Mare a apei din Portul Tomis (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Contre între purtătorul de cuvânt al Patriarhiei și ÎPS Teodosie! Au voie sau nu fumătorii să bea Agheazmă Mare?

10 Jan 2024 1098

Bobotează Medgidia 2024 Cristian Tranulea, vicecampion mondial, a recuperat crucea aruncată în Canalul Dunăre - Marea Neagră (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 2370

Tânărul care a recuperat primul crucea aruncată în mare la Constanța, își serbează mâine onomastica (VIDEO)

06 Jan 2024 1152

ARSVOM, alături de Arhiepiscopia Tomisului, la slujba de Bobotează! Imagini surprinse în Portul Tomis (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 882

Prefectul județului Constanța, la slujba de Bobotează de la Medgidia! Cine este cel care a recuperat crucea aruncată în Canalul Dunăre-Marea Neagră (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 912

Slujbă de Bobotează pe scena plutitoare din orașul Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 1355

Un sportiv care se pregăteşte pentru Campionatul european de înot în ape îngheţate a recuperat crucea aruncată în Dunăre la Tulcea (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 882

Un bărbat a recuperat pentru a patra oară, în ultimii 12 ani, Crucea sfinţită aruncată în Dunăre la Brăila

06 Jan 2024 775

Tensiuni la intrare în Portul Constanța, în ziua de Bobotează. Iată ce a cauzat nemulțumirea oamenilor (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 2011

Bobotează 2024 la Constanța Un tânăr curajos din Alba Iulia a venit până la Constanța pentru a prinde o cruce! Și a reușit! (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 1609

Bobotează 2024 la Constanța Cine este unul din curajoșii care a prins crucea de Bobotează și ce va face cu ea (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 3242

Bobotează 2024 la Constanța LIVE VIDEO. Trei cruci aruncate în apele mării de Bobotează. Curajoșii, pregătiți (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 1854

Bobotează 2024 la Constanța Fotoreportaj. Oamenii celebrează cu mic cu mare evenimentul de Bobotează de la malul mării (FOTO +VIDEO)

06 Jan 2024 1068

Bobotează 2024 la Constanța Soțul unei celebre artiste, prezent la evenimentele de la Constanța (FOTO)

06 Jan 2024 1537

Boboteaza, ziua în care aflăm cum va fi noul an

06 Jan 2024 872