Actualitate

Boboteaza pe faleza Cazinoului din Constanţa. Mii de oameni, surprize pe traseu, cruce scoasă din mare de un musulman (galerie foto)

Dimineaţa zilei de duminică, 6 ianuarie, a debutat cu soare pentru primii constănţeni care au participat la slujba de Bobotează de la Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel“ din Constanţa. Aproape 1.000 de enoriaşi au ajuns de la primele ore pentru a pleca alături de arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, pe faleza Cazinoului din Constanţa pentru săvârşirea ceremonialului de Bobotează.
Potrivit forţelor de ordine, aproape 10.000 de oameni au fost la slujbă. Astfel, la ora 11:45, ÎPS Teodosie şi un sobor de preoţi au ieşit în faţa catedralei, unde, alături de Fanfara Forţelor Navale Române, care a intonat Imnul României şi Imnul Uniunii Europene, au plecat în marş, către Cazinoul din Constanţa. Un tânăr slujitor al lui Dumnezeu a bătut în toacă până la sosirea pe faleză, iar carele au fost trase de boi, măgari şi cai, cărând apa sfinţită pentru a fi împărţită enoriaşilor.
 
Odată începută slujba pe malul mării, afară a început să ningă, aşa cum şi-a dorit şi ÎPS Teodosie, care declarase cu câteva zile înainte că de Bobotează trebuie să fie puţin ger şi să ningă.
 
Trei cruci au fost aruncate în Marea Neagră de către arhiepiscopul Tomisului. Mai mulţi curajoşi s-au aruncat în apă, înfruntând temperaturile foarte scăzute, sub pragul îngheţului. Printre cei trei norocoşi s-a aflat şi Ismail Asan, în vârstă de 49 de ani, turc musulman, care participă an de an la acest obicei mult-aşteptat.
 
Dintre reprezentanţii autorităţilor locale care au participat la eveniment îi amintim pe subprefectul judeţului Constanţa Ionuţ Done şi viceprimarul municipiului Constanţa Costin Răsăuţeanu. Cei doi au declarat că sunt bucuroşi să participe la primul eveniment religios marcant al anului 2019 şi că le doresc constănţenilor un an nou plin de bucurii şi sănătate.
 
După ce au fost scoase crucile din apă, ÎPS Teodosie a declarat că este bucuros că Boboteaza a fost îmbrăcată în fulgi de zăpadă şi transmite toată binecuvântarea către credincioşii dobrogeni, pentru a fi norocoşi tot anul.
 
Gabriel, unul dintre tinerii norocoşi care au recuperat crucea de lemn din Marea Neagră, a spus că este fericit că a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit planul. „Apa a fost destul de rece, având doar 3 grade. Este prima oară când vin să prind crucea. O voi pune în camera copilului meu”, a declarat tânărul constănţean, în vârstă de 29 de ani.
 
Aproape 10.000 de constănţeni au înfruntat frigul năprasnic pentru a prinde una dintre cele 200.000 de sticle de agheasmă pregătite de către Arhiepiscopia Tomisului. Echipele de jandarmi au asigurat ordinea, pentru o evita înghesuiala şi îmbulzeala. Nu au fost raportate incidente la evenimentul de pe faleza din Constanţa.
 
„Iată, darurile Bobotezei sunt mari, sunt bogate, sunt pline de lumină, de har, de sfinţenie. Pentru că fiul lui Dumnezeu, cel făcut om, născut în peştera din Betleem, văzut mai ales la 12 ani în templu când îi învăţa pe cărturari şi pe farisei, nu a mai fost văzut. Sărbătoarea aceasta arată pe domnul Hristos, fiul lui Dumnezeu, la apa Iordanului, când se arată şi Sfânta Treime. De aceea se numeşte şi Arătarea Domnului această sărbătoare, pentru că vine la Iordan fiul lui Dumnezeu, smerit, unde a venit şi Ioan cu mai multă vreme în urmă. La el au venit o mulţime de oameni şi s-au botezat în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele. Toţi aceia erau păcătoşi. Dar vine cel Sfânt şi Drept şi îi spune lui Ioan că a venit să se boteze. Ioan însă îi răspunde: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine? Cum să pună mâna robul pe stăpânul?, se întreba Ioan. Eu sunt făptură, El este Făcătorul. Şi atunci îl lămureşte şi îi transmite şi puterea de a înţelege Mântuitorul Hristos: Lasă acum, aşa se cuvine nouă că să împlinim dreptatea. Ce dreptate? Ca să împace pe Tatăl cu oamenii, trebuia El, ca fiu al Tatălui ceresc, să ia trup omenesc, suflet omenesc, slăbiciunile omeneşti şi să vină înaintea Tatălui ca să aducă răscumpărarea neamului omenesc. Şi când a intrat în apă, şi când Ioan a ridicat apă să toarne apă pe creştetul lui, cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt s-a pogorât sub formă de porumbel. Tatăl a grăit din cer: Acesta este Fiul meu cel iubit! A văzut Ioan aceasta şi s-a minunat. S-a sfinţit apa Iordanului.
 
Aceasta e Boboteaza. Începe curgerea darurilor cereşti către oameni, către pământ. De aceea, să ne bucurăm de această sărbătoare! Cel mai scump dar de la această sărbătoare este apa sfinţită. De aceea o pregătim cu atâtea jertfe şi de aceea participă la această jertfă 300 de oameni. Au etichetat cele 200.000 de sticle. Sticlele trebuie pregătite şi duse în crucea ce se va forma din sticle, acolo, la Cazinou, şi unde duminică vom sfinţi altă apă cu butoaiele trase de boi, de măgari şi de cai, ca să participe şi cele necuvântătoare, şi vom sfinţi apa cu care se va merge prin oraş. Cei rânduiţi vor primi sticlele de apă sfinţite în Ajun”, a transmis către constănţeni ÎPS Teodosie.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Şi în acest an, Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim Arhiepiscopul Tomisului - „Învierea aduce bucurie, lumină, pace şi înălţare către cer“

25 Apr 2019 720

Lumina Învierii va fi adusă de la Ierusalim la Constanța. Când va ajunge la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța (video)

24 Apr 2019 389

Acțiune socială desfășurată de Arhiepiscopia Tomisului O masă de Paști pentru familii nevoiașe din Constanța

23 Apr 2019 377

Unde va sluji IPS Teodosie în perioada prepascală și pascală

22 Apr 2019 332

Diplomă jubilară şi medalie de aur, de la oameni de știință pentru Arhiepiscopul Tomisului

21 Apr 2019 1156

IPS Teodosie, la masă cu 600 de invitaţi. Evenimentul are loc în restaurantul unde a mâncat când a fost întronizat, acum 18 ani

21 Apr 2019 1346

Imagini de la eveniment Constanţa. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oficiază slujba de Florii în aer liber, la Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel“ (galerie foto)

21 Apr 2019 512

Continuă tradiţia Patru copii aflaţi în asistenţă maternală au fost botezaţi la Cumpăna (galerie foto)

21 Apr 2019 423

ÎPS Teodosie, 18 ani de slujire arhierească. Arhiepiscopia Tomisului lansează colecţia de 100 de volume, documente din mari arhive ale lumii

20 Apr 2019 1095

Preotul Ciprian Stanca solicită intrarea în legalitate pentru Biserica „Sfântul Mucenic Haralambie“ din zona Boema

18 Apr 2019 1259

Unde va oficia IPS Teodosie slujbe în judeţul Constanţa, în această săptămână

08 Apr 2019 392

Sărbătoare în Arhiepiscopia Tomisului. Au trecut 18 ani! (galerie foto)

08 Apr 2019 1263

Concert Prepascal de pricesne, organizat de Arhiepiscopia Tomisului

02 Apr 2019 437

Imagini de la eveniment. „Unic din prima secundă”. Marș pentru viață la Constanța. Zeci de persoane participă (galerie foto-video)

23 Mar 2019 791

Constănţenii, aşteptaţi să planteze flori Parohia „Sf. Mina” din Constanța organizează proiectul „Cu o floare se face primăvară”

22 Mar 2019 848