Bogdan Aurescu, mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni „Diplomaţia a urmărit să protejeze interesele românilor oriunde s-ar afla”

Bogdan Aurescu, foto: facebook/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis duminică, 29 mai 2022, un mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni:


,,De Ziua Românilor de Pretutindeni, transmit tuturor românilor care trăiesc în afara granițelor țării, mai aproape sau mai departe de România, urări de sănătate, prosperitate și convingerea că doar împreună putem construi un viitor mai bun și mai sigur pentru noi toți.


Trăim împreună o perioadă fără precedent, în care pacea și securitatea tuturor sunt amenințate în mod brutal de agresiunea neprovocată, nejustificată și ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Modul în care românii din Ucraina, care au fost și ei profund afectați de această criză, au înfruntat actuala situație de securitate, alături de ceilalți cetățeni și de autoritățile ucrainene, cu demnitate, curaj și reziliență, merită aprecierea noastră și a întregii lumi.


După mai bine de doi ani de provocări dificile, separări și pierderi de tot felul generate de pandemia de COVID-19, războiul acesta nedrept afectează ordinea internațională, pacea și securitatea la nivel global și regional, dar și viețile noastre, sub multe dintre aspectele sale.


Diplomația română a urmărit consecvent, în toată această perioadă dificilă, obiectivele sale prioritare în vederea consolidării securității naționale și a intereselor de politică externă ale țării noastre, fiind extrem de implicată în procesele de la nivelul NATO, al Uniunii Europene și nu numai, cu scopul final de a asigura securitatea și prosperitatea cetățenilor români și de a le proteja interesele și drepturile, oriunde s-ar afla.


Din punct de vedere umanitar, răspunsul societății românești și al comunităților de români de pretutindeni a fost exemplar. Solidaritatea impresionantă de care românii, indiferent de locul în care s-ar afla, au dat dovadă este o expresie atât a valorilor pe care le îmbrățișează, cât și a capacității de acțiune, generozității și empatiei extraordinare față de cei aflați în situații dificile.


În tot acest timp, Ministerul Afacerilor Externe a continuat să acționeze pentru promovarea, protejarea și respectarea drepturilor și intereselor cetățenilor români din întreaga lume, inclusiv a celor din Ucraina.


Consolidarea dialogului și a legăturilor cu membrii comunităților românești de peste granițe face parte din acțiunea prioritară a Ministerului Afacerilor Externe, alături de promovarea, în întreaga lume, a moștenirii noastre istorice și culturale, prin inițiative consistente și lăudabile ale comunităților românilor de pretutindeni.


Atât la nivel central, cât și prin rețeaua de misiuni diplomatice și oficii consulare ale României în străinătate, depunem eforturi constante și sistematice de sprijin consular pentru persoane și comunități, materializate inclusiv prin demersuri politice și conceptuale, la nivel bilateral și multilateral.


Prin demararea, în 2020, a unui amplu și complex proces de reformă a serviciului consular, MAE urmărește întărirea legăturilor cu comunitățile românești din străinătate, facilitarea accesului cetățenilor la servicii consulare de calitate și creșterea capacității instituției noastre de a asigura asistența și protecția cetățenilor români care se află în situații deosebite. Principalele direcții de acțiune privesc extinderea și modernizarea oficiilor consulare, simplificarea și eficientizarea accesului la informații și servicii consulare prin platformele electronice (Centrul de Contact si Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, portalul www.econsulat.ro etc.), precum și profesionalizarea și  pregătirea continuă a funcționarilor consulari în special pe zona de relaționare și interacțiune cu publicul. De asemenea, a fost multiplicată organizarea consulatelor itinerante/mobile, pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor cetățenilor români din străinătate din comunitățile aflate la mare distanță față de sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, în același timp fiind făcute demersuri pentru simplificarea legislației referitoare la documente, pentru facilitarea accesului la servicii consulare. Vom continua cu hotărâre acest proces de reformă, oricât de dificil ar fi!


Ziua Românilor de Pretutindeni reprezintă un moment în care avem datoria unei perspective aprofundate asupra importanței păstrării identității și a valorilor naționale, pe care fiecare român le poartă, în țară și în lume, cu mândrie. 

 Respectarea acestor valori, a acestei identități împărtășite, se datorează și fiecăruia dintre dumneavoastră, milioane de români, efortului depus zi de zi, prin acțiunile pe care le întreprindeți și prin munca pe care o faceți. 

Împreună, la nivel instituțional, dar și al fiecărui cetățean român care trăiește în țară sau în străinătate, suntem parte la stabilirea reperelor de dezvoltare ale unei Românii moderne și dinamice, care trebuie să devină tot mai eficientă în protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor săi.

La mulți ani românilor, oriunde s-ar afla! La mulți ani, români de pretutindeni!”

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se dizolvă Ammos Wave SRL, firma unde asociat era și consulul onorific al Greciei la Constanța

28 Mar 2024 814

Fostul ministru MAE, Bogdan Aurescu ales în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție

09 Nov 2023 907

MAEMAE salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate în baza regimului de sancțiuni al UE

30 May 2023 815

Ministrul afacerilor externe, mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni

28 May 2023 876

Fostul militar din Constanța, aflat în custodia autorităților din Libia, eliberat. Anunțul MAE

26 May 2023 1173

MAE Informare de presă

25 May 2023 697

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 742

Ministrul Aurescu a înmânat Ordinul Național „Serviciul Credincios” lui David Muniz, fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la București

19 May 2023 1113

Primirea de către ministrul afacerilor externe a Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București

19 May 2023 905

Studentă a Universității Ovidius, premiată în cadrul concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat de MAE

11 May 2023 1221

Ministrul Bogdan Aurescu „Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un prilej pentru a reflecta la beneficiile proiectului european“

09 May 2023 854

MAE Continuă evacuările din Sudan și activitatea task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe

03 May 2023 959

MAE salută obținerea de către România a funcției de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

26 Apr 2023 1097

MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan în contextul situației de securitate foarte dificile

24 Apr 2023 1018

Fost militar din Constanţa, aflat în custodia autorităţilor din Libia. Anunţul MAE

15 Apr 2023 1307