„Bombe“ pe rafturile magazinelor Ce produse populare din România au fost retrase de pe piaţă


 
Începutul săptămânii trecute a adus veşti mai puţin plăcute pentru români. Mai precis, reprezentanţii Lidl România au anunţat că vor retrage din magazinele din toată ţara un sortiment de nucă de cocos deshidratată, din cauza riscului unei potenţiale contaminări cu salmonella.
 
Iată comunicatul celor de la Lidl:
 

„Producătorul August TOpfer & Co. (GmbH & Co.) KG recheamă în mod voluntar de Ia vânzare, din motive de protecţie a consumatorului, produsul comercializat în magazinele Lidl din România: nucă de cocos deshidratată, 200 g, EAN 20003388, cu următorul termen de valabilitate: 10.12.2016. Producătorul nu exclude posibilitatea unei contaminări microbiologice (Salmonella spp.). August Tooter & Co. (GmbH & Co.) KG a decis să retragă în mod preventiv de la comercializare produsul cu data de valabilitate 10.12.2016. Până în momentul de faţă, nu s-au înregistrat reclamaţii referitoare Ia acest produs. Consumatorii sunt rugaţi să returneze produsul în orice magazin Lidl, primind contravaloarea acestuia, chiar fără a face dovada bonului de casă. Niciun alt produs comercializat de către Lidl Discount SRL nu este afectat de această rechemare“.

 

Batoane de ciocolată, retrase din 55 de ţări

După vestea legată de retragerea sortimentului de nucă de cocos din cauza riscului unei potenţiale contaminări cu salmonella, producătorul american de ciocolată Mars Inc a cerut retragerea mai multor tipuri de batoane de ciocolată de pe şapte pieţe europene, inclusiv de pe piaţa din România. Astfel, vor fi retrase batoane şi bomboane de ciocolată Mars, Snickers şi Milky Way. Motivul? Un client a găsit o bucată de plastic într-un astfel de baton de ciocolată

Decizia va afecta 55 de ţări.

Foarte important: doar unele loturi din produsele Snickers, Mars, Milky Way şi Celebrations vor fi retrase. În România, vor fi retrase doar miniaturile de opt grame, multipack 4x50 g Snickers şi Mars, respectiv Celebrations 220 g şi 400 g.

Firma Lactate Brădet, implicată în scandalul bebeluşilor infectaţi cu bacteria E. coli

Reprezentanţii Lactate Brădet, firma de prelucrare a laptelui din Argeş implicată în scandalul bebeluşilor infectaţi cu bacteria E. coli, au postat pe Facebook un mesaj prin care îşi cer scuze faţă de cei „pe care, poate, i-au supărat“. În acelaşi timp, ei le-au solicitat tuturor să aştepte un raport oficial din partea instituţiilor avizate, în contextul în care părinţii bebeluşilor internaţi la Spitalul „Marie Curie“ au declarat că nu brânza proaspătă produsă de ei a fost alimentul consumat de copiii lor.
 

„Vă mulţumim mult de tot celor ce ne sunteţi alături, ne cerem scuze celor pe care, poate, i-am supărat. Este foarte greu ca, în această ţară, unde mass-media te ridică şi tot ea te distruge, să ne exprimăm punctul de vedere. Aşa cum s-a scris, suntem o fabrică mică, acea fabrică în care toată familia a fost implicată şi de unde noi, toată familia, de la mic la mare, consumăm produsele. Din această fabrică, în toată această perioadă, au plecat produse şi în comunitatea europeană şi nu am avut niciodată niciun incident. Până în acest moment, nu ştim ce să vă spunem, fiindcă rezultatele analizelor nu sunt finale; tocmai de aceea nu vrem să facem vreo declaraţie în acest sens; dar, aşa cum părinţi de la «Marie Curie» au ieşit şi au declarat că NU brânza proaspătă a fost alimentul consumat de copilaşi şi atâta timp cât analizele făcute până la această dată atât la personal, cât şi la produse au ieşit bune, haideţi să nu ne mai dăm cu părerea şi să lăsăm persoanele abilitate să-şi facă treaba. Suntem părinţi, suntem persoane cu frică de Dumnezeu şi ne este foarte greu în aceste momente să înţelegem ce se întâmplă“, se arată pe pagina de Facebook Lactate Brădet.

 
Bacteria E. Coli O26, care ar fi fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, ar fi fost descoperită în produse lactate ale firmei Lactate Brădet din Curtea de Argeş, potrivit Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
 
Potrivit acestuia, vor continua controalele şi, în paralel, este aşteptat rezultatul testelor pentru aproximativ 140 de probe prelevate de la produsele lactate, după ce bacteria E. Coli a fost descoperită în produsele din judeţul Argeş.
 
Din ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, a reieşit că unul dintre cei trei copii din Argeş decedaţi la Spitalul „Marie Curie“ a consumat brânză proaspătă de vaci în care a fost descoperită bacteria Escherichia Coli de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Zeci de tone de roşii contaminate cu pesticide au fost retrase de pe piaţă

Inspectorii ANSVSA au controlat, în perioada 1 ianuarie - 23 februarie a acestui an, 1.441 de transporturi de produse de origine non-animală care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide şi au prelevat, pentru determinări de laborator, 505 probe.

 
Verificările au fost realizate, potrivit ANSVSA, în posturile de inspecţie la frontieră şi la punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi încadrării în limitele admise a reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.
 

Pentru cele 505 probe prelevate şi transmise pentru analiză, au fost eliberate buletine pentru număr de 440, restul aflându-se în curs de finalizare a determinărilor de laborator. Dintre cele 440 de probe analizate, una singură a prezentat depăşirea limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide, restul având rezultate conforme.
 
Rezultatul neconform s-a înregistrat la o probă de tomate provenite din Iordania. Conform procedurilor, lotul respectiv de roşii a fost dirijat către neutralizare. Este vorba despre 20 de tone de roşii.

Unele fructe ce sosesc în România sunt otrăvite?

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a vorbit, la Realitatea TV, la mijlocul lunii februarie, despre o mafie a fructelor. Ba mai mult, de parcă nu era un subiect îngrijorător, ministrul a susţinut că românii ar consuma alimente otrăvite
 

„Din păcate, o parte dintre produsele pe care le consumăm sunt otrăvite. Sunt o serie de produse care vin și din alte state și care nu respectă normele europene. În 2012 chiar am identificat un număr de camioane care veneau cu grapefruit din Turcia, fructe care aveau limita de pesticide depăşită. Deci, otravă. Produsele chimice care pot fi utilizate în Uniunea Europeană sunt produse mai scumpe, pentru că au altă calitate“, afirma, atunci, Irimescu.

 
Demnitarul a spus că a declanşat controlul la frontieră al fructelor şi legumelor care vin din alte state, pentru a stopa astfel de transporturi. „Noi avem autoritatea sanitar-veterinară, care efectuează controlul. Dar nu ne putem face mari iluzii, pentru că doar 10% dintre fructele şi legumele care intră în România se pot controla, potrivit legislaţiei UE. În acest context, răspunsul este foarte clar: analiză de risc şi, sistematic, controale. Analiza de risc trebuie făcută de autoritatea sanitar-veterinară. Şi nu s-a făcut, pentru că trebuie să ai oameni capabili să facă astfel de analize“, a adăugat ministrul Agriculturii.
 
Acesta a declarat că, potrivit legislaţiei, autorităţile nu pot controla transportatorii care sunt în tranzit prin România, aceasta fiind una dintre problemele care necesită o soluţie urgentă. El a atras atenţia că în România nu ai voie să controlezi un camion care nu se opreşte cu transportul în ţara noastră.

„De aceea am propus, acum câţiva ani, să le urmărim prin satelit sau prin GPS, ca să fim siguri că nu descarcă în România. Pentru asta însă trebuie modificată legea. Până acum, nu s-a modificat“, a mai explicat Irimescu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DSVSA Constanța va dispune măsuri specifice pentru producerea, depozitarea, transportului şi valorificării cărnii și lactatelor pentru Sărbătorile Pascale

29 Mar 2024 97

Afaceri Constanța Schimbări importante în cadrul societății AMLA - Clinica De Recuperare Cardiacă SRL

06 Mar 2024 420

IPJ ArgeșReținută de polițiști

04 Mar 2024 282

Cinque Modi SRL își deschide punct de lucru în City Park Mall Constanța

27 Feb 2024 754

Licitații Constanța Universitatea „Ovidius“ cumpără produse alimentare pentru cantină (DOCUMENT)

26 Feb 2024 557

Justiție Constanța! Bărbat trimis în judecată pentru furt de after shave și mezel

28 Jan 2024 529

Albet Impex SRL, cu sediul social în Piața Tomis III, Constanța, a intrat în insolvență!

21 Jan 2024 852

Firme Constanța Dobrogea Grup SA. Ce s-a stabilit în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor

12 Jan 2024 1032

Măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor! Legea, promulgată de președintele României

08 Jan 2024 493

Remorca cu alimente a unui autovehicul s-a răsturnat în județul Constanța. Trafic dirijat

06 Jan 2024 1081

ANPC a oprit de la comercializare, în 2023, produse în valoare de circa 190 milioane lei

27 Dec 2023 597

Noul guvern polonez doreşte reluarea discuţiilor în cadrul Uniunii Europene asupra importurilor de cereale ucrainene

22 Dec 2023 646

Pachete cu produse alimentare oferite familiilor defavorizate din comuna Cumpăna, județul Constanța

18 Dec 2023 762

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 730

Tipuri de suplimente alimentare și modul în care le poți alege

07 Dec 2023 675