Boris Johnson Ucraina merită să găzduiască ediția din 2023 a Eurovision

sursa foto: Facebook/ Володимир Зеленський
  • Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că speră ca Ucraina să poată să găzduiască ediţia de anul viitor a concursului Eurovision şi că poporul ucrainean "merită să aibă" această competiţie pe teritoriul său, informează DPA.

BBC poartă în prezent negocieri cu Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) în legătură cu posibilitatea de a găzdui evenimentul din 2023 în Marea Britanie, după ce organizatorii concursului au decis că acesta nu poate avea loc în Ucraina din cauza războiului declanşat de Rusia.

Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea la concursul din 2022, după ce grupul ucrainean Kalush Orchestra a câştigat competiţia în urma numărului impresionant de voturi primite din partea telespectatorilor europeni, care i-au ajutat pe reprezentanţii Ucrainei să ocupe prima poziţie cu 631 de puncte.

Intervievat de reporterii prezenţi la baza aeriană britanică RAF Brize Norton la întoarcerea sa în ţară după o vizită surpriză la Kiev, prim-ministrul Boris Johnson a spus că ar trebui să fie posibil ca Eurovision 2023 să aibă loc în Ucraina, în pofida conflictului armat cu Rusia, aflat în plină desfăşurare.

"Tocmai am fost la Kiev. Nu voi spune că acolo totul e minunat, dar situaţia este mult mai animată. Oamenii sunt mult mai încrezători. Oamenii ies pe stradă şi mănâncă în cafenele şi restaurante, într-o atmosferă care nu exista până în urmă cu câteva săptămâni", a adăugat prim-ministrul Regatului Unit.

"Ucrainenii au câştigat concursul Eurovision. Ştiu că şi noi am avut un participant fantastic de bun, ştiu că ne-am clasat pe locul al doilea şi mi-ar plăcea să avem această competiţie în ţara noastră. Dar adevărul este că ei au câştigat şi merită să aibă acest concurs în ţara lor. Cred că pot să îl organizeze şi cred că ar trebui să îl organizeze. Consider că oraşul Kiev sau oricare alt oraş sigur din Ucraina ar putea fi un loc fantastic în care acest concurs să fie organizat", a mai spus Boris Johnson.

Vineri, EBU a anunţat că în urma "unei examinări extinse şi a unui studiu de fezabilitate", a ajuns la concluzia că "garanţiile de securitate şi operaţionale" necesare pentru a organiza concursul Eurovision în Ucraina nu pot fi asigurate de postul public de televiziune din această ţară, UA:PBC.

Cu toate acestea, postul public ucrainean a dat publicităţii o declaraţie în care afirmă că "i-a fost negat dreptul" de a găzdui concursul şi a cerut ca negocierile iniţiate de EBU privind alegerea unui nou loc de desfăşurare să fie suspendate.

Cântăreţul britanic Sam Ryder a ocupat primul loc după voturile exprimate de juriile naţionale la Torino, însă grupul ucrainean Kalush Orchestra s-a impus în cele din urmă în clasamentul general datorită numărului mare de voturi primite din partea publicului.

Grupul Kalush Orchestra devenise oricum unul dintre marii favoriţi ai concursului Eurovision 2022 după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, o acţiune care i-au determinat pe reprezentanţii EBU să excludă Rusia din competiţie.

Ucraina s-a alăturat concursului Eurovision în 2003 şi cele trei victorii pe care le-a obţinut de atunci au făcut-o să devină una dintre cele mai de succes ţări nou intrate în competiţie, după ce a triumfat şi la ediţiile organizate în anii 2004 şi 2016. 


Sursa AGERPRES
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliția de Frontieră 7.696 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore

05 Oct 2022 300

LIVE VIDEO Nava care transportă cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina a ajuns în portul Agigea (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Oct 2022 739

Rusia Consiliul Federaţiei a ratificat anexarea a patru regiuni ucrainene

04 Oct 2022 394

Câți refugiați ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore. Scădere față de ziua precedentă

04 Oct 2022 283

Cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina soseşte în portul Agigea. În ce constau ajutoarele

03 Oct 2022 544

MAI În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră

03 Oct 2022 320

Papa Francisc îl imploră pe Putin să pună capăt "spiralei violenței și morții". Este prima dată când se adresează direct preşedintelui rus într-un discurs

02 Oct 2022 544

Klaus Iohannis, alături de alţi 7 preşedinţi, îşi exprimă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei

02 Oct 2022 472

Se confirmă ”detenţia temporară” a directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie

02 Oct 2022 398

Ucraina Rachete S-300 modernizate folosite în atacul rus împotriva unui convoi umanitar din oraşul Zaporojie. 30 de persoane au decedat

01 Oct 2022 469

Ucraina Directorul general al centralei nucleare Zaporojie, reținut de o patrulă rusă

01 Oct 2022 451

MAE Poziția României referitoare la anexarea ilegală de către Rusia a unor teritorii ucrainene

30 Sep 2022 539

Declarația membrilor Consiliului European după anexarea abuzivă de către Rusia a 18% din teritoriul Ucrainei

30 Sep 2022 591

Sorin Grindeanu, discuții cu omologul din Lituania, în contextul războiului din Ucraina. A subliniat rolul deosebit de important al Portului Constanţa

30 Sep 2022 445

Declarație comună a coordonatorilor speciali pentru problematica Holocaustului Se condamnă acțiunile Rusiei în Ucraina emisă cu ocazia comemorării masacrului de la Babyn Yar

30 Sep 2022 420