Buletinul de vot utilizat în secţiile de votare şi metodologia privind monitorizarea prezenţei, aprobate de AEP

Autoritatea Electorală Permanentă informeaza că a elaborat și a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea modelului buletinului de vot utilizat în secţiile de votare din ţară, a modelul buletinului de vot utilizat în secţiile de votare din străinătate şi a modelul buletinului de vot prin corespondenţă.
 
De asemenea, s-a precum şi a condiţiilor de confecţionare, gestionare şi utilizare a acestora la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019.
 
Proiectul de hotărâre a fost publicat la data de 26 august 2019 pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea „Legislaţie electorală – Transparență decizională”.
 
De asemenea, AEP informează că a elaborat și a lansat în dezbatere publică şi proiectul de hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente privind aprobarea normelor metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția, desemnarea și atribuțiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare.
 
Prin proiectul de hotărâre se propune a fi reglemenate, în  principal, următoarele:

- funcţionalităţile SIMPV;
- procedura de urmat în cazul disfuncționalității SIMPV;
- condiţiile de înregistrare video-audio neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor;
- selecția, desemnarea și atribuțiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare.
 
Totodată, se stabilesc evidenţele pe baza cărora se constituie SIMPV, se propune reglementarea elementelor principale ale SIMPV, se propun activităţile ce trebuie realizate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru dezvoltarea și implementarea SIMPV, precum şi elaborarea de către Direcţia generală sistemul informaţional electoral naţional din cadrul Autorităţii Electorale Permanente, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, a procedurilor şi instrucţiunilor privind măsurile de securitate în legătură cu gestionarea și utilizarea SIMPV.

 
În acelaşi timp, sunt prevăzute condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care doresc să fie operatori de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, procedura de depunere a cererilor, evaluarea și desemnarea operatorilor, modalitatea de acces a acestora în interfața ADV, măsurile care trebuie întreprinse de operatori în preziua votării și în ziua/zilele votării și atribuțiile operatorilor de calculator, inclusiv cele privind înregistrarea video-audio neîntreruptă a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor.
 

Proiectul de hotărâre reglementează și mesajele care vor fi returnate de SIMPV, în mod distinct, pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale.

De asemenea, sunt stabilite operațiunile care trebuie îndeplinite în cazul disfuncționalității SIMPV.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Consiliul Local al municipiului Constanţa, convocat în ședință extraordinară. Două proiecte pe ordinea de zi

19 Jan 2023 1417

Decizia creditorilor societății Electrocentrale Constanța SA Activul industrial funcțional al CET Palas va fi transferat către statul român până la sfârșitul anului !

09 Dec 2022 1598

LIVE TEXT Ședință extraordinară a Consiliului local al Municipiului Constanța. Se discută despre desemnarea reprezentanților CLM în Consiliul de administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase

09 Dec 2021 1347

UPDATE3 #alegeriparlamentare2020 Două dosare penale pentru infracțiunea de fraudă la vot, în secții de votare din municipiul Constanța

06 Dec 2020 2497

#Alegeriparlamentare2020 România votează! Constanța votează. Mergeți la vot!

06 Dec 2020 1718

#alegeriparlamentare2020 Cum se votează la scrutinul de duminică?

05 Dec 2020 2042

Document Modelul actualizat al declarației pe propria răspundere. Ce se va selecta pentru mersul la vot

02 Dec 2020 2611

Constănțenii pot vota cu actele de identitate expirate în perioada 1 martie - 6 decembrie

02 Dec 2020 1768

A fost amendată O alegătoare din Murfatlar ar fi fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabină

27 Sep 2020 2017

Amendă pentru propagandă electorală pe intenet, la Medgidia

27 Sep 2020 1612

Buletine de vot, rupte Incident la secția de votare 311 din Navodari

27 Sep 2020 1696

#alegerilocal2020 Ce trebuie să facem duminică, la alegeri, din momentul în care intrăm în secția de vot, până la ieșire?

24 Sep 2020 1882

Anunț important de la Primăria Constanța despre alegerile prezidențiale

05 Nov 2019 1973

BEC. Ordinea candidaților la alegerile prezidențiale pe buletinul de vot a fost stabilită

28 Sep 2019 2406

În ce stadiu este procesul de primire a buletinelor de vot din municipiul și județul Constanța

27 May 2019 1538