Camelia Pleşca, despre taxa pe informaţiile publice de la Medgidia - „Transparenţa ar fi prevenit derapajele constatate în atribuirea de contracte“



După ce au trecut peste trei săptămâni de când cotidianul ZIUA de Constanţa semnala public lipsa de transparenţă practicată la Primăria municipiului Medgidia, consilieri locali au început să se pună la curent cu acest subiect. Pe 25 februarie, vă aduceam în atenţie faptul că lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia a fost sesizată la nivel înalt. Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, prin ministrul Violeta Alexandru, arăta, în răspunsul unei adrese înaintate de ZIUA de Constanţa, faptul că „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“.
 
Răspunsul ministerului de resort a venit după ce am semnalat, la nivel înalt, practica înregimentată de aproape nouă ani la Primăria municipiului Medgidia, unde informaţiile publice costă. Şi chiar foarte mult. O singură pagină A4 are preţul de 5 lei, în condiţiile în care costul real pentru fotocopiere este chiar de 50 de ori mai mic. Primăria Medgidia a decis prin hotărâre de Consiliu să pună preţ de butic pe informaţiile de interes public.
 
Mai mult, şi Prefectura Constanţa a luat poziţie faţă de această practică. Fostul prefect, Constantin Ion, a declarat că va notifica Primăria Medgidia în vederea modificării acestei taxe.
 

„O taxă pentru fotocopierea unor simple pagini din documentele de interes public este complet ilegală, având în vedere că Legea 544 reglementează că liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să se facă în litera şi spiritul legii. Autorităţile care au impus taxe ce depăşesc cu mult cheltuielile făcute pentru a fotocopia aceste documente trebuie să îşi rectifice de urgenţă acele hotărâri pe care le-au supus dezbaterii în şedinţele de Consiliu Local şi care, din păcate, au şi trecut de Consiliul Local“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Constantin Ion.

 
Tot pe data de 25 februarie, le-am trimis şi consilierilor locali municipali de la Medgidia, pe mailul personal, câte o scrisoare în care le expuneam situaţia, la fel cum am procedat şi în cazul Ministerului pentru Dialog Civic şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, solicitându-le un punct de vedere. Asta întrucât de existenţa acestei taxe este direct responsabil Consiliul Local, care a avizat favorabil hotărârea. Pentru că nu am primit, vreme de trei săptămâni, niciun răspuns de la aleşii locali, am decis să îi sunăm, pe rând, pentru a le publica punctul de vedere. În ediţiile anterioare am publicat punctele de vedere ale primilor nouă aleşi locali, în ordine alfabetică, după ce i-am contactat telefonic pentru a ne spune care este opinia lor cu privire la această taxă. Astăzi, vă prezentăm poziţia OFICIALĂ a consilierului local Camelia Pleşca, cel de-al doilea consilier local (primul fiind Sorin Radu) care ne-a formulat oficial, adică în scris, un punct de vedere, transmis pe adresa redacţiei, cu privire la situaţia semnalată. Redăm mai jos răspunsul consilierului local municipal, în forma în care acesta a sosit ieri pe adresa redacţiei, menţionând că răspunsul semnat de consilierul local pe data de 29 februarie a fost primit pe adresa redacţiei sâmbătă, 19 martie.

Citeşte şi Consilierii locali de la Medgidia, porniţi împotriva taxei pe informare. Sorin Radu - „Ne-am lovit de o lipsă totală de transparenţă şi de comunicare“

„Va felicit pentru demersul dumneavoastră jurnalistic «Apel la transparenţă»! În calitate de consilier local şi persoană implicată în viaţă politică medgidiană, am susţinut permanent necesitatea transparenţei cheltuirii banilor publici. Am candidat în anul 2012 la alegerile locale, dar şi parlamentare, având în programul electoral ca prioritate afişarea pe site-ul Primăriei a tuturor contractelor de achiziţii publice!“, a precizat alesul local, chiar la începutul răspunsului.

 
Camelia Pleşca apreciază că nu doar taxa pe informaţiile de interes public practicată de municipalitate este exagerată, ci şi multe altele. „Consider că majoritatea impozitelor şi taxelor practicate de către Primăria municipiului Medgidia sunt supraevaluate şi nejustificate economic. Taxele speciale practicate nu sunt justificate prin calculaţie a costurilor efective, având în vedere că acestea reprezintă, de fapt, prestări de servicii către populaţie“, este de părere alesul local.
 
Referitor la taxa de 5 lei/pagină pentru eliberarea la cerere de fotocopii de pe documentele existente în instituţie, alesul local menţionează: „Această taxă a fost introdusă în anul 2011, fiind aprobată de către Consiliul Local în anul 2010, Anexa 4 a HCL privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2011“. Însă, potrivit primarului Marian Iordache, această taxă există de aproape nouă ani.
 
Alesul local menţionează că, în mandatele sale, niciodată nu a votat impozitele şi taxele locale practicate în municipiul Medgidia în perioada 2009-2015. „Excepţie anul 2016 - când am lucrat la fundamentarea impozitelor şi taxelor deoarece proiectul de hotărâre înaintat de către primar a fost tardiv, superficial şi neglijent întocmit“, a completat Camelia Pleşca.
 

„Consider că perceperea unor sume de bani pentru documentele solicitate în baza Legii 544/2001 - a liberului acces la informaţii de interes public - este abuzivă, nejustificată şi îngrădeşte accesul cetăţenilor la aflarea adevărului despre cum sunt cheltuiţi banii publici!“, afirmă consilierul Camelia Pleşca.

 

„Dacă Primăria Medgidia ar fi publicat online toate contractele de achiziţii publice, am fi avut cu toţii acces nelimitat, gratuit şi permanent la informaţii despre banii medgidienilor. Transparenţa activităţii instituţiei ar fi prevenit derapajele constatate în atribuirea directă de contracte către firme preferate, dar şi celelalte deficienţe în activitatea Primăriei Medgidia“, conchide consilierul local municipal în punctul de vedere transmis redacţiei ZIUA de Constanţa.

Citeşte şi Ce avere are consiliera liberală Camelia Pleşca, de la Medgidia (documente)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Camelia Pleșca a fost aleasă în funcția de administrator al Campio ICM SA

14 Dec 2023 668

Deciziile Adunării Generale ale societăţii Campio ICM SA, publicate în Monitorul Oficial

25 Mar 2019 1529

Ce avere are consiliera liberală Camelia Pleşca, de la Medgidia (documente)

16 Mar 2016 3633

UPDATE 3 Moinescu, Pleșca și alții, excluși din PNL Medgidia (document)

22 Feb 2016 5227