Actualitate

Campania de lansare a icrelor embrionate de şalău pe lacul Razim, finalizată (galerie foto)


În perioada 23 martie - 18 aprilie 2020, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfășurat o nouă serie de acțiuni de repopulare a complexului lagunar Razim Sinoe cu icre embrionate de şalău (Sander lucioperca), acțiuni ce sunt parte a contractului de servicii Refacerea stocurilor de șalău din complexul natural Razim-Sinoie.

Acțiunile de refacere a stocurilor de șalău prin tehnologia de reproducere naturală dirijată se realizează anual, cu implicarea și sprijinul direct al asociațiilor de pescari, al societăților din domeniul acvaculturii și cu participarea specialiștilor de la Baza de Cercetare de la Enisala a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD). 

Prima etapă a campaniei din acest an a avut loc pe data de 23 martie 2020, când au fost pregătite țarcurile şi au fost eliberaţi 201 reproducători.

Lansarea propriu-zisă a icrelor embrionate s-a desfășurat în etape succesive și s-a finalizat în data de 18 aprilie, în total lansându-se un număr de 1 000 cuiburi de icre embrionate de șalău.

Complexul lagunar Razim – Sinoie este cel mai mare rezervor natural de specii de peşti de apă dulce al ţării noastre, cu un deosebit potenţial de hrană naturală pentru şalău - una dintre speciile cu cea mai însemnată valoare comercială. Specie nemigratoare care trăieşte în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare suportând apele salmastre (până la 13-15 % salinitate), şalăul preferă apele curate, cu hrană abundentă şi care prezintă zone cu nisip.

Lagunele Razim şi Sinoie au un deosebit potenţial de hrană naturală pentru șalău, reprezentată de cele 9 specii de guvizi care s-au identificat aici în număr foarte mare. Reproducerea naturală a acestei speciei de șalău se face prin depunerea icrelor pe un substrat vegetal de rădăcini adventive de salcie, rezultatele fiind în mod decisiv influențate de un complex de factori naturali (temperatura, calitatea apei, etc).

Având în vedere anii cu reproducere naturală redusă, s-a demonstrat că procedeul de reproducere natural dirijată prin popularea cu icre embrionate de șalău este o modalitate eficientă de susținere a acestei specii.

Stația de la Enisala are o capacitate de 2 000 cuiburi de icre embrionate, iar un cuib conține 30 000 de icre din care rezultă în anul trei de creștere un număr de 80 – 100 pești de consum cu greutatea de 1,5 kg / buc. Procesul de reproducere natural dirijată se realizează în luna aprilie, iar lansarea celor peste 1000 cuiburi embrionate din anul acesta a fost finanțată de ARBDD din venituri proprii constituite din sumele aferente permiselor de acces în RBDD.

Informaţii suplimentare privind tehnologia şi istoricul activităţilor  La începutul secolului trecut prin conectarea complexului lagunar Razim – Sinoie cu braţul Dunării – Sf. Gheorghe, prin canalele Lipoveni, Dunavăţ si Dranov, acest complex a devenit cel mai mare rezervor natural de specii de peşti de apă dulce al ţării noastre.  Încă din anul 1939, fosta Staţiune Hidrobiologică PARID a Deltei Dunării din Tulcea a înfiinţat la Enisala, pe canalul care leagă lacul Babadag de lacul Razim, o Staţie de reproducere natural dirijată a şalăului, cu scopul de a asigura popularea de susţinere a acestei specii prin valorificarea resurselor de hrană existente chiar şi în anii cu reproducere naturală slabă.

Staţia de reproducere a fost preluată şi dezvoltată după anul 1970 de INCDDD, iar cheltuielile de microproducţie în perioada 1970-1990 au fost suportate de intreprinderile de stat cu activitate de pescuit în complexul Razim-Sinoie.

Popularea cu icre embrionate de şalău produse în staţia Enisala s-a efectuat anual în cantităţi variabile, cu excepţia perioadei 1999-2001, când activitatea staţiei a fost oprită din motive financiare. Popularea cu icre embrionate de şalău este finanţată de către ARBDD în calitate de administrator al resursei piscicole și are ca efect redresarea producţiei de şalău din ultimii ani.

Sursa foto: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Conducerea Rezervației Biosferei Delta Dunării caută proprietarii a două ski-jeturi. Cum vrea să îi identifice și pentru ce (galerie foto)

04 Aug 2020 731

Broaşte ţestoase de apă, observate pe canalul Litcov din Delta Dunării (galerie foto)

03 Aug 2020 398

Decebal Făgădău “Autostrada naturală Dunărea poate fi o oportunitate pentru Europa. Portul Constanța poate fi un bun atât pentru UE cât și pentru NATO”

29 Jul 2020 800

Peste 50 de copii din Delta Dunării participă la „Incubatorul de lectură”

13 Jul 2020 388

Plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Capul Midia, călcate cu rulotele și autoturismele miilor de turiști veniți în weekend (video)

29 Jun 2020 2887

CNSC a decis reevaluarea ofertelor unei licitații organizate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Iată de ce

25 Jun 2020 823

Cel mai mare grup de păsări flamingo care a ajuns în ultimul secol în Delta Dunării

16 Jun 2020 2047

După 15 iunie, permisele de intrare în Rezervația Biosferei Delta Dunării pot fi achiziționate online

03 Jun 2020 708

Acțiuni de prevenire și combatere a braconajului piscicol. Polițiștii au eliberat în mediul natural 11 sturioni și opt delfini (video)

18 May 2020 596

O nouă acțiune de repopulare cu sturioni a avut loc la Isaccea 300 de pui de nisetru au fost eliberați în Dunăre

23 Apr 2020 1190

Tulcea Sute de kilograme de pește proaspăt, pescuite în perioada de prohibiție

22 Apr 2020 1191

Acțiune pentru protejarea fondului piscicol. Ce s-a constatat și ce sancțiuni au fost aplicate de polițiști (video)

11 Apr 2020 1398

Două colțuri de rai din Delta Dunării, scoase la vânzare pentru mai bine de 3 milioane de euro

06 Apr 2020 10177

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, despre prelungirea valabilității actelor de reglementare pentru activitatea de pescuit comercial

31 Mar 2020 455

A fost întocmită și o petiţie on line Apel pentru salvarea economică a turismului din Delta Dunării și de pe litoral

28 Mar 2020 1968