Campanie de control pe litoralul românesc. Ce amenzi au aplicat inspectorii ITM


 
  • Campanie de control pe litoralul românesc.
  • Amenzi de aproximativ 44.000 lei.
Potrivit Programului Cadru de Acțiuni al Ispecției Muncii pentru anul 2021, aprobat de Inspectorul General de Stat, Dantes – Nicolae BRATU în perioada 15.07.2021- 04.09.2021 se desfășoară ”Campania Națională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarate și verificarea respectării  prevederilor legale  în domeniul securității și sănătății în muncă  în unități care desfășoară activitate  pe Litoralul Mării Negre”.

În prima săptămână de control, inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă au verificat un număr de 62 angajatori, au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 40.000 lei si au fost depistate 2 persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă au verificat un număr de 30 de angajatori unde au dispus 65 de masuri de remediere a neconformităților constatate si au aplicat o sancțiune contravenționala în valoare de 4.000 lei pentru neefectuarea instructajului din punct de vedere al securității și sănătății în muncă la angajare.

Echipele de control au acționat și în week-end, ocazia cu care s-a verificat și respectarea de către angajatori a timpului de lucru și de odihnă al salariaților.

În paralel cu Campania Litoral se desfășoară și acțiunea de  informare: ”MUNCEȘTE LEGAL! CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE!“.

Acțiune care contribuie la creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată, la drepturile și obligațiile pe care le au participanții la procesul muncii, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească la negru sau la gri. Inspectorii de muncă au distribuit pliante cu informatii utile atât în locurile de muncă unde s-au desfășurat acțiuni de control, cât și în zonele cu afluență mare de persoane.

Ambele acțiuni sunt monitorizate de reperezentanți ai Inspecției Muncii București și sunt direct coordonate de către Inspectorul General de Stat Dantes – Nicolae BRATU, care s-a deplasat în teren  alături de echipele de control în diferite locații de pe raza litoralului Mării Negre,  unde s-au purtat discutii cu operatorii economici,  cu lucrătorii și s-au distribuit materiale informative.
              
„Ne dorim ca această campanie de control sa fie și  preventivă, în sensul că, prin acțiunea de                 informare MUNCEȘTE LEGAL! CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE!, care se desfășoară în paralel cu
acțiunea de verificare a societăților comerciale care desfășoară activități pe Litoralul Mării Negre, atât angajatorii cât și lucrătorii trebuie sa conștientizeze care sunt  riscurile la care se expun acceptând munca nedeclarată sau subdeclarată și ce consecințe negative produce acest fenomen nociv în plan socio-economic. Consider că o bună informare a participanților la procesul muncii nu poate aduce decât beneficii  întregului sistem”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
 

Sursă foto: ITM Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Accident de muncă. Un bărbat a murit după ce a căzut de la 5,5 metri înălțime

14 Sep 2021 7624

Accident de muncă mortal pe Plaja H2O din Mamaia Nord. Ce spune ITM despre decesul tânărului de numai 17 ani

17 Aug 2021 4112

Banalul accident de muncă, de la CT-BUS, care s-ar fi putut transforma într-o nenorocire. Ce spune ITM Constanța

17 Aug 2021 2820

Accidente de muncă la Auchan. Ambele identice ca oră și împrejurare. Ce spune ITM Constanța

10 Aug 2021 2553

Accident de muncă la Șantierul Naval Constanța. Date din dosarul ITM. Cum s-a produs evenimentul

02 Aug 2021 1550

Accident mortal de muncă raportat de ITM Constanța. Nenorocirea are la bază o întâmplare banală

29 Jul 2021 9975

Accident de muncă, pe bicicletă, în Constanța. Ce a pățit un cărăuș. Ancheta ITM Constanța

27 Jul 2021 1585

Accident de muncă la Kaufland Constanța. S-a tăiat la feliatorul de mezeluri

26 Jul 2021 9848

Din dosarul ITM Constanța Cine este tânărul electrician mort în curtea Damen Mangalia. Banalul moment care i-a adus moartea

21 Jul 2021 2659

Accident de muncă la Oficiul Județean de Poștă Constanța. Un tânăr poștaș a decedat în timpul serviciului

18 Jul 2021 9053

Controale ale ITM Constanța. Ce nereguli au descoperit inspectorii de muncă

07 Jul 2021 747

ITM Constanța despre incidentul de la SC Rompetrol Rafinare

06 Jul 2021 4145

Accident de muncă la Șantierul Naval Constanța. Ce spune ITM

29 Jun 2021 1698

Constanța. Accident de muncă. Un inspector de securitate a fost înjunghiat, ieri noapte, în timpul serviciului

29 Jun 2021 4116

Accident de muncă la SPIT Constanța. Ce spune ITM Constanța

28 Jun 2021 1927