Campanie de control pe litoralul românesc. Ce amenzi au aplicat inspectorii ITM. Cele mai frecvente neconformități constatate

Amenzi în campania de control pe Litoralul Românesc, foto: ITM Constanța
 
Inspecția Muncii, prin ITM Constanța, a desfășurat o Campanie privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului.

Astăzi, 14 septembie 2022, în prezența unei delegații a Inspecție Muncii, condusă de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, în cadrul unei întâlniri cu angajatorii din domeniul HoReCa din județul Constanța, au fost prezentate rezultatele Campaniei privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului, coduri CAEN 55 și 56, desfășurată de ITM Constanța în perioada 1 iulie – 3 septembrie 2022.

Potrivit ITM Constanța, campania și-a propus identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, precum și verificarea  modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, atenționând angajatorii și lucrătorii asupra faptului că riscurile specifice existente în mediul de muncă trebuie combătute la sursă.

În domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 772 controale efectuate în urma cărora s-au aplicat 63 sancțiuni, din care 39 amenzi în valoare totală de 784.500 lei și 24 avertismente. 31 de persoane au fost depistate muncind fără forme legale de angajare, dintre care 3 tineri cu vârsta între 15 – 18 ani. Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 153 de măsuri obligatorii, cu termene concrete de realizare.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale., mai informează sursa citată. 

În domeniul securității şi sănătății în muncă, au fost controlaţi  311 angajatori, din care 44 au fost sancționați cu 35 de avertismente și 37 de amenzi în valoare totală de 155.500 lei și au fost dispuse 72 de măsuri obligatorii, cu termene precise pentru remedierea neconformităților. Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă:
  •  Instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă – 15%;
  • angajatorul nu a desemnat unul sau mai mulţi lucrători sau nu a organizat un serviciu intern de prevenire şi protecţie sau nu a apelat la servicii externe pentru desfășurarea activității de prevenire și protecție, în condiţiile legii – 8%;
  •  Neamenajarea corespunzătoare a căilor de acces – 7%;
  •  Întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă - 7%;
  • Truse sanitare incomplete - 7%.
  • Improvizații la instalațiile electrice – 4%;
  •  Neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor - 4%;
  • Nepunerea la dispoziție a documentelor necesare controlului - 3%;
  • Neasigurarea supravegherii medicale pentru lucrători - 2%.
 

”Scopul campaniei a fost acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislației muncii pentru diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată și a numărului de accidente de muncă.


Un aspect important constatat în toate campaniile desfăşurate pe Litoralul Mării Negre este acela că, din cauza caracterului sezonier al acestor activităţi, angajatorii din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului au tendinţa de a minimaliza riscurile existente privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă.
În domeniul securității şi sănătății în muncă, obiectivele campaniei au vizat creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în scopul de a reduce cu 25% incidența accidentelor muncă prin identificarea pericolelor și evaluarea și combaterea riscurilor prezente în mediul  de muncă, identificarea echipamentelor de muncă, în special cele sub incidența ISCIR – lifturi, centrale de producere a apei calde, precum și alte echipamente care pot prezenta, în exploatare, riscuri pentru lucrători (arsură termică, explozii, incendiu, etc.) cum ar fi:  hote, aragaze, butelii, verificarea modului de instruire a lucrătorilor și de însușirea instrucțiunilor predate.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amenzi în valoare de 522.200 lei aplicate de ITM Constanța în luna noiembrie. Ce nereguli au fost constatate

07 Dec 2022 555

Peste 6 tone de produse alimentare expirate de 3 ani, descoperite la Costinești. Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC (GALERIE FOTO)

09 Aug 2022 934

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a cumpărat două autoturisme de la o firmă din municipiu (DOCUMENT)

08 Aug 2022 839

UPDATE Acțiune amplă la Costinești ANPC a găsit produse expirate de trei ani (VIDEO)

07 Aug 2022 2560

Inspectorul șef al ITM Constanța, Eugen Bola, iese la pensie. Ce mesaj a transmis și cine va asigura conducerea instituției

11 Jul 2022 1321

ITM Acțiuni inopinate pe șantierele din Constanța. Amenzi de sute de mii de lei

05 Jul 2022 816

Raportul Colegiului Prefectural CAS Constanța, despre modalitatea de acordare a serviciilor medicale paraclinice

14 Jun 2022 941

Controale ITM Constanța. Au fost depistați angajatori care foloseau muncă nedeclarată

07 Jun 2022 1453

ZIUA LIVE. Copii care lucrează pe litoral, în vacanța de vară. Anunțul important al ITM Constanța

02 Jun 2022 1617

ZIUA LIVE Adrian Luca, inspector șef la ITM Constanța, despre regimul de muncă al minorilor (VIDEO)

01 Jun 2022 1348

ZIUA LIVE. Capcanele muncii sezoniere pe litoral

31 May 2022 1094

Controale ITM Constanța pe raza județului. Deficiențele constatate de inspectori

06 May 2022 1038

Amendă de peste 400.000 de lei pentru o firmă de curierat din București. Ce nereguli au constatat inspectorii de muncă

19 Apr 2022 1123

Amenzi de 19.500 lei aplicate de ITM Constanța în benzinării. Ce nereguli au fost constatate

16 Mar 2022 810

Moartea fulgerătoare a fostului director al MINAC, în atenția ITM Constanța

14 Mar 2022 2098