Campanie de control pe litoralul românesc. Ce amenzi au aplicat inspectorii ITM. Cele mai frecvente neconformități constatate

Amenzi în campania de control pe Litoralul Românesc, foto: ITM Constanța
 
Inspecția Muncii, prin ITM Constanța, a desfășurat o Campanie privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului.

Astăzi, 14 septembie 2022, în prezența unei delegații a Inspecție Muncii, condusă de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, în cadrul unei întâlniri cu angajatorii din domeniul HoReCa din județul Constanța, au fost prezentate rezultatele Campaniei privind verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoralul Mării Negre în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului, coduri CAEN 55 și 56, desfășurată de ITM Constanța în perioada 1 iulie – 3 septembrie 2022.

Potrivit ITM Constanța, campania și-a propus identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, precum și verificarea  modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, atenționând angajatorii și lucrătorii asupra faptului că riscurile specifice existente în mediul de muncă trebuie combătute la sursă.

În domeniul relațiilor de muncă, s-au efectuat 772 controale efectuate în urma cărora s-au aplicat 63 sancțiuni, din care 39 amenzi în valoare totală de 784.500 lei și 24 avertismente. 31 de persoane au fost depistate muncind fără forme legale de angajare, dintre care 3 tineri cu vârsta între 15 – 18 ani. Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 153 de măsuri obligatorii, cu termene concrete de realizare.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale., mai informează sursa citată. 

În domeniul securității şi sănătății în muncă, au fost controlaţi  311 angajatori, din care 44 au fost sancționați cu 35 de avertismente și 37 de amenzi în valoare totală de 155.500 lei și au fost dispuse 72 de măsuri obligatorii, cu termene precise pentru remedierea neconformităților. Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă:
  •  Instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă – 15%;
  • angajatorul nu a desemnat unul sau mai mulţi lucrători sau nu a organizat un serviciu intern de prevenire şi protecţie sau nu a apelat la servicii externe pentru desfășurarea activității de prevenire și protecție, în condiţiile legii – 8%;
  •  Neamenajarea corespunzătoare a căilor de acces – 7%;
  •  Întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă - 7%;
  • Truse sanitare incomplete - 7%.
  • Improvizații la instalațiile electrice – 4%;
  •  Neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor - 4%;
  • Nepunerea la dispoziție a documentelor necesare controlului - 3%;
  • Neasigurarea supravegherii medicale pentru lucrători - 2%.
 

”Scopul campaniei a fost acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislației muncii pentru diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată și a numărului de accidente de muncă.


Un aspect important constatat în toate campaniile desfăşurate pe Litoralul Mării Negre este acela că, din cauza caracterului sezonier al acestor activităţi, angajatorii din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului au tendinţa de a minimaliza riscurile existente privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă.




În domeniul securității şi sănătății în muncă, obiectivele campaniei au vizat creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în scopul de a reduce cu 25% incidența accidentelor muncă prin identificarea pericolelor și evaluarea și combaterea riscurilor prezente în mediul  de muncă, identificarea echipamentelor de muncă, în special cele sub incidența ISCIR – lifturi, centrale de producere a apei calde, precum și alte echipamente care pot prezenta, în exploatare, riscuri pentru lucrători (arsură termică, explozii, incendiu, etc.) cum ar fi:  hote, aragaze, butelii, verificarea modului de instruire a lucrătorilor și de însușirea instrucțiunilor predate.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ITM Constanța Concursul național „Știu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândește de pe băncile școlii” (FOTO)

10 Apr 2024 414

De unde cumpără Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța servicii poștale? (DOCUMENT)

30 Mar 2024 449

Știri Constanța Controale ale inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța. Constatări

27 Mar 2024 503

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 901

ITM Constanța Controale în domeniul de demontare/dezasamblare a mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor. Constatări

15 Mar 2024 495

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța Amenzi în valoare de peste 200.000 lei pentru nereguli în controalele din luna februarie

13 Mar 2024 463

ITM Constanța. Control la operatorii de articole pirotehnice!

21 Feb 2024 547

ITM Constanța “Campanie Națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii”. Obiectivele campaniei

20 Feb 2024 572

Amenzi de sute de mii de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța în controalele din luna decembrie 2023

09 Jan 2024 759

Comercializarea articolelor pirotehnice, în atenția inspectorilor ITM Constanța. Ce nereguli au fost constatate

05 Jan 2024 630

Dosar pe masa magistraților din Constanța Carmen Răducu versus ITM Constanța într-un caz de anulare a unui act administrativ

25 Dec 2023 1024

Declarații de Avere Constanța Mădălina Bălan, inspector șef adjunct la ITM Constanța deține trei apartamente și o casă (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1130

Declarații de avere Constanța Marian Becheanu, inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, averea și interesele (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1264

Știri Constanța ITM Constanța. Controale pe șantierele de construcții!

07 Dec 2023 802

Știri Constanța Acțiune de control a ITM Constanța. Obiectivele urmărite

05 Dec 2023 834