Actualitate

Când își va relua activitatea Curtea de Arbitraj Comercial și Maritim ConstanțaVă informăm că, începând cu data de 15 mai 2020, Curtea de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța își va relua activitatea.

În contextul actual, privind măsurile de distanțare socială și limitare a răspândirii pandemiei, Conducerea Curții a luat măsuri sporite de protecție, astfel că ședințele de judecată se vor desfășura la sediul CCINA Constanța, din Bdul. Alexandru Lăpușneanu nr. 185A, în Sala Mică EURODOBROGEA, situată la etajul 2, în suprafață de 83 mp., care permite distanțarea socială, neexistând niciun risc de aglomerare a sălii de judecată. Se va fixa doar câte un termen de judecată pe zi, cu respectarea orei programate, pentru a permite dezinfecția și aerisirea corespunzatoare a sălii.

În ceea ce privește evitarea aglomerării sălii, arbitrajul are un mare avantaj, întrucât ședintele de judecată nu sunt publice, sunt confidențiale, la acestea participând doar membrii Tribunalului arbitral și reprezentanții părților.

Se va pune în vedere părților ca orice înscrisuri să fie transmise electronic, înainte de termenul de judecată. De asemenea, părțile vor trebui să respecte măsurile impuse de autorităti, privind purtarea măștii de protecție pe durata ședințelor de judecată.

În condițiile în care, din cauza întreruperii activității instanțelor pe perioada stării de urgență, este de așteptat ca instanțele de judecată să fie foarte aglomerate, după reluarea activității acestora, iar termenele de judecată ce vor fi stabilite vor fi foarte lungi, recomandăm indreprinzătorilor să introducă în viitoarele contracte comerciale cu partenerii de afaceri clauza arbitrală, iar pentru contractele aflate în derulare să încheie acte adiționale, prin care să introducă clauza arbitrală.

Reamintim avantajele soluționării litigiilor prin intermediul Curții de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța, respectiv:
  • sentinţa arbitrală este definitivă şi obligatorie pentru părţi; ea constituie titlu executoriu și se execută silit întocmai ca o hotărâre judecătorească;
  • competenţa arbitrilor – arbitrii Curţii de Arbitraj sunt specialişti cu înaltă calificare în domeniul dreptului şi relaţiilor comerciale şi  pot fi aleşi de către părţi de pe Lista de arbitri;
  • confidenţialitate – şedinţele de judecată nu sunt publice, informațiile privind părțile, obiectul litigiului, etc. fiind confidențiale;
  • rapiditate – întregul proces nu durează mai mult de 5 luni; pentru situații deosebite și întemeiate, se poate prelungi termenul cu încă 2 luni; de regulă, cele mai multe dosare se soluționează în aproximativ 3 luni, funcție de complexitatea cauzei;
  • sentința arbitrală se comunică în maximum 30 de zile de la comunicare, acest fapt constituind un real avantaj pentru partea care dorește punerea în executare a sentinței;
  • calea de atac este una singură, acțiunea în anulare la Curtea de Apel, pentru motive limitative și expres prevăzute în Codul de procedură civilă, nu suspendă executarea sentinței, reducând astfel timpul și costurile generate de soluționarea unui litigiu.
Pentru informatii suplimentare poate fi accesat site-ul CCINA Constanța, la secțiunea Arbitraj: https://www.ccina.ro/arbitraj.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Litigiul CN APM – Van Oord Dredging, tranșat de Curtea de Arbitraj Directorul general Daniela Șerban - „Pentru noi, este un succes“

02 Dec 2019 2458

obiectivbr.ro Victoria Primăriei. Italienii de la Fin.Co.Ge.Ro învinşi la Curtea de Arbitraj

27 Sep 2017 1682

CCINA, gazda unei conferinţe despre arbitraj Ştefan Deaconu - „Arbitrajul este o formă elegantă de soluţionare a litigiilor comerciale“ (galerie foto)

10 Jun 2017 2347

CCINA Constanţa, gazda conferinţei „Arbitrajul comercial intern și internațional“

31 May 2017 2389

Doliu în lumea Justiției Un fost judecător a încetat din viaţă

13 Jun 2016 2138

Vanda Vlasov, fost prim vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial, urmărit penal de DNA

14 May 2014 877

Seminar arbitraj 2011 - CCINA

06 May 2011 1114

Seminar despre arbitraj comercial la CCINA

06 May 2011 1171

Seminar de arbitrajul comercial, în acest weekend la CCINA Constanţa

05 May 2011 852