Care alimente au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri în ultimul an



 

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna noiembrie, rata anuală a inflației a crescut la 16,8%/

„Rata inflației de la începutul anului (noiembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 15,9%. Rata anuală a inflației în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 este 16,8%”, transmite INS.
Institutul Național de Statistică mai transmite că prețurile de consum au înregistrat o nouă creștere. Față de luna octombrie 2023, prețurile au înregistrat creșteri de circa 1,3%.
În ultimul an s-au înregistrat creșteri de prețuri în majoritatea sectoarelor. Alimentele s-au scumpit și ele, în unele cazuri cu peste 50%. Cea mai mare creștere de preț, față de luna noiembrie 2021, o înregistrează zahărul. Prețul acestuia a crescut cu 61,94%. Nu este însă singurul aliment care a înregistrat scumpiri masive. Prețul la unt a crescut cu 43,43%, în timp ce uleiul a înregistrat o majorare de 40,66%. 

Cu creșteri de prețuri atât de mari, românii au început să fie mai atenți la ce cumpără. În schimb, supermarketurile vin cu oferte constante pentru a-și păstra clienții. Răsfoiește un catalog Kaufland pentru a afla toate noutățile și promoțiile pe care le desfășoară supermarketul. 

De la o lună la alta se înregistrează însă și scăderi de prețuri. Citricele și fructele meridionale s-au ieftinit cu 3,3%, iar legumele și fructele conservate cu 2,15%. În schimb, prețul la ouă a crescut față de luna octombrie cu 7,20%. Populara margarină are prețuri mai mari cu 4,91%. 

Pe lângă alimente, creșteri substanțiale s-au înregistrat și la servicii. Cea mai mare creștere este la energia electrică, care s-a scumpit cu 47,19%. Prețul la gaze s-a mărit cu 37,63%. O altă veste mai puțin bună vine și dinspre prețul energiei termice. Suntem deja în iarnă, iar pentru energia termică vom plăti cu 22,93%. Tot aici putem încadra și combustibilul. Prețul la benzină și motorină a crescut cu 19,24%. 
Singura ieftinire față de luna noiembrie a anului 2021 se înregistrează la serviciile de telefonie. Tarifele acestora s-au diminuat cu 1,04%. În rest, s-au înregistrat creșteri la transportul aerian, transportul în comun, apă, canal și salubritate, și transport CFR. 

Cresc prețurile de Crăciun

La fel ca și în alți ani, ne așteptăm ca de Crăciun prețurile să ia razna din nou. Oamenii vor cumpăra cantități mari de carne, fapt care va duce la o creșterea prețului. Și alte produse uzuale sau sezoniere vor înregistra creșteri de prețuri. Cozonacii, laptele, ouăle, untul și produsele pe bază de carne se vor afla pe mesele multor români.

Statisticienii se așteaptă ca prețul produselor de carne să crească în apropierea Crăciunului datorită cererii foarte mari. 

Cu toate acestea, puterea de cumpărare a românilor nu mai este la fel de mare. Acest lucru se poate observa și în cadrul magazinelor. În plus, prognozele pentru anul 2023 nu sunt nici ele grozave. Rata inflației va crește în continuare, iar asta va duce la noi și noi majorări de prețuri.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.