Cargou coreean scufundat la un pas de chei

Catastrofa navala in port

O imagine de cosmar puteau vedea sambata cei care treceau prin dana 110 a Portului Constanta Sud-Agigea * Sute de tone de busteni, cherestea, butoaie goale, combustibil imprastiat prin toata zona, haine si, in mijloc, o nava rasturnata, pe jumatate scufundata * In afara de cherestea, pe vas mai erau incarcate si cinci sute de tone de soda caustica, o substanta foarte toxica, mai ales in contact cu apa sarata a marii * Echipajul format din 14 oameni, dintre care noua rusi, patru romani si un sirian, ambarcat pe cargoul "Navek T", sub pavilion Coreea de Nord, a scapat ca prin minune dupa ce nava lor s-a inclinat longitudinal brusc in bordul babord si s-a dus la fund * Pentru a salva vasul, autoritatile portuare au adus patru impingatoare care s-au chinuit zadarnic sa-l mentina pe linia de plutire * In momentul scufundarii, nava a atins o baliza de avertizare care a inceput sa imprastie un fum rosu, fiind alertati si pompierii, crezandu-se ca a izbucnit un incendiu la bord * Deoarece exista pericolul poluarii cu combustibil a zonei, s-a format un baraj antipoluant, iar patru nave specializate au patrulat continuu prin zona * Ieri dupa-amiaza, se pare ca soda intrase in contact cu apa deoarece la suprafata incepusera sa apara bule de aer, asemenea unui vulcan subacvatic

Duminica dimineata, in jurul orei 04.30, cargoul "Navek T", sub pavilion Coreea de Nord, s-a scufundat in dana 110 a societatii comerciale Romtrans SA aflata in Zona Libera Constanta Sud-Agigea. Evenimentul a avut loc in timp ce nava, cu un echipaj multinational alcatuit din 14 oameni, dintre care noua rusi, patru romani si un sirian, se afla pentru incarcare cu busteni si cherestea. In momentul producerii accidentului, pe vas se aflau incarcate peste patru sute de tone de cherestea, circa 450 de busteni si peste cinci sute de tone de soda caustica, o substanta foarte periculoasa in contact cu apa sarata. Pe parcursul operarii, la un moment dat, in jurul orei 02.00, vasul s-a inclinat longitudinal brusc la circa 30 de grade in bordul babord, catre chei, aproape instantaneu fiind inundata puntea, cabinele si sala masinilor. In timpul inclinarii, vasul a agatat si o baliza de avertizare, care s-a declansat emanand in zona un fum rosu, creand panica, initial crezandu-se ca s-a produs si un incendiu la bord, motiv pentru care in dana 110 s-au deplasat si mai multe echipaje ale pompierilor. Comandantul, de origine siriana, a anuntat evenimentul autoritatilor portuare si a dat ordin de abandon al navei.

Salvati in ultima clipa

Cei 14 membri ai echipajului, dintre care o parte se aflau la odihna, s-au salvat cu greu de la inec, ajungand la mal in pijamale si fara nimic in picioare. La locul evenimentului s-au deplasat Alexandru Mezei, directorul Autoritatii Teritoriale Navale Constanta, Jorj Unciuleanu, directorul pentru Domenii din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, alti specialisti in domeniu. Totodata, pentru a preveni eventualele scurgeri de combustibili, care ar fi putut polua bazinul portuar, in zona au fost aduse nave specializate in operatiuni de depoluare, dar si o echipa de scafandri pentru eventuale actiuni subacvatice. Locul a fost izolat cu un baraj antipoluant, iar cele patru vase au patrulat continuu, pentru a recupera scaparile de hidrocarburi. Specialistii din cadrul autoritatii portuare Constanta spun ca o prima cauza a scufundarii vasului ar fi incarcatura mult peste capacitatea acestuia, vinovat de dezastru facandu-se comandantul navei, care nu a stabilit incarcatura, mai ales cea de pe coverta. Desi la locul evenimentului au fost aduse patru impingatoare, care au incercat zadarnic sa salveze cargoul, la numai o ora de la parasirea de catre echipaj, nava s-a scufundat, mai intai cu pupa, punandu-se pe fundul apei, la o adancime de peste 18 metri. In jurul orei 04.30, din nava se mai vedea foarte putin, ambarcatiunea scufundand-se complet in jurul orei 07.00. Imediat a fost demarata si actiunea de recuperare a bustenilor care efectiv acopereau intreaga zona, plutind deasupra locului unde se afla epava. Dupa degajarea locului de marfa din bazinul portuar, operatiune premergatoare ranfluarii, se va trece de indata la inspectarea, evaluarea si stabilirea cauzelor care au condus la producerea catastrofei. Cargoul, care venea dintr-un mars de la Tripoli si incarca marfa pentru portul egiptean Alexandria, are un deplasament de 230 tone, o lungime de 75 metri si o latime de 12 metri. Autoritatile au demarat o ancheta pentru stabilirea cauzelor care au condus la producerea dezastrului din port, dar se pare ca vina apartine in totalitate comandantului, care nu a facut corect calculul stabilitatii incarcaturii. Specialistii apreciaza ca in urmatoarele zile in bazinul portuar vor aparea mii de pesti morti din cauza contactului cu apa infestata cu soda caustica din magaziile cargoului. Operatiunea de degajare a zonei de busteni si cherestea ar putea dura circa trei zile, iar operatiunea de ranfluare, chiar si cateva saptamani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șofer sub influența substanțelor psihoactive, depistat în urma unui accident rutier, în Năvodari, județul Constanța. S-a întocmit dosar penal

28 Mar 2024 383

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 262

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier cu victime pe varianta Ovidiu! (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1798

Accident rutier pe bulevardul IC Brătianu din Constanța! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

27 Mar 2024 659

A fost activat Planul Roșu de intervenție la Techirghiol, în urma unui accident rutier. Detalii de la IPJ Constanța (VIDEO)

27 Mar 2024 765

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Mărturiile emoționante ale tatălui uneia dintre fetele rănite în urma impactului (VIDEO)

27 Mar 2024 5199

Planul Roșu de intervenție activat la Techirghiol Șoferița implicată în evenimentul rutier face declarații! (VIDEO)

27 Mar 2024 1935

A fost activat Planul Roșu de intervenție! UPDATE. Accident rutier între o mașină și un microbuz în Techirghiol. Mai mulți copii răniți (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 6232

Corpul de Control al Ministerului Justiției a finalizat verificările la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, în cazul Vlad Matei Pascu. Ce s-a stabilit

26 Mar 2024 646

Știri Constanța Accident rutier în apropierea canalului Dunăre-Marea Neagră! Șoferul a fugit de la fața locului

26 Mar 2024 548

IPJ Constanța Șofer vitezoman, depistat de polițiști fără permis, după ce a produs un accident și a fugit de la locul faptei (VIDEO)

26 Mar 2024 549

IGPR InfotraficTrafic ]ntrerupt pe DN 11

26 Mar 2024 245

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 07

26 Mar 2024 253

UPDATE Știri Constanța Accident rutier cu victime în zona Palas. O dubă a intrat în gardul Jandarmeriei!(FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 2934

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 11

25 Mar 2024 336