Casa a devenit hotel si hotelul casa

Nota originala de la idee si pana la inaugurarea Hotelului "Dali"

Din ideea construirii unei vile de familie, dupa trei ani si o investitie de aproape 300.000 dolari a luat fiinta Hotelul "Dali" * Dupa cum a declarat managerul hotelului, Daniela Boruna, "s-a incercat crearea unui spatiu intim si calduros" * La doar 23 de ani, managerul de la "Dali" are o responsabilitate... de patru stele

Reteta unei afaceri de succes sta in disponibilitatea pe care o are cineva de a renunta la viata personala, la confortul unei vieti tihnite in favoarea indeplinirii unui vis. Acesta este si cazul Danielei Boruna care, la doar 23 de ani, este managerul unui hotel de patru stele. Ea a fost cea care ne-a relatat cum a luat fiinta hotelul "Dali" si ce reprezinta acesta in contextul turismului constantean. Totul a pornit de la construirea unei vile de familie si a devenit, dupa trei ani de munca si o investitie de aproape 300.000 dolari, ceea ce se cunoaste azi a fi Hotelul "Dali". Construit intr-o ambianta comoda, calduroasa, decoratiunile interioare respecta stilul modern, dar elegant prin simplitate. Surprind amanuntele care imprima o nota de tinerete si feminitate, ambientul reusind sa capete caldura unei locuinte mai degraba decat neutralitatea unui spatiu strain, de hotel. Potrivit declaratiilor managerului Daniela Boruna, "in decorarea hotelului s-a incercat crearea unui spatiu care sa nu depaseasca limitele, sa nu fie nici excesiv de somptuos, nici prea simplu. In tot am incercat sa cream intimitatea spatiului. Am dorit sa oferim caldura unei case, lucru care ne-a fost cerut si apreciat de clientii nostri. Acelasi lucru s-a aplicat si in cazul serviciilor, turistul fiind intampinat cu amabilitate si caldura". In ceea ce priveste aspectul exterior al hotelului, acesta se distinge prin pozitionarea in apropierea marii, de pe terasa putand fi admirata o imagine de perspectiva asupra plajei "Modern". Tonurile calde din interiorul camerelor sunt pastrate si in decoratiunile exterioare, predominand nuantele de albastru deschis si argintiu. Dupa cum ne-a relatat Daniela Boruna, managerul Hotelului "Dali", constructia propriu-zisa a durat aproximativ trei ani, hotelul fiind inaugurat in data de 29 iulie a acestui an. Hotelul este compus din opt apartamente si sapte camere duble, o sala de conferinte, cu capacitate de 40 de locuri, jacuzzi si sala de masaj, proiectul fiind realizat de arhitectul Marian Bel. Turismul practicat, cel putin pana in prezent, este cel de afaceri, in special datorita pozitionarii hotelului in centrul orasului Constanta. Potrivit declaratiilor Danielei Boruna, "nu este preferat in special un anumit tip de turism, suntem deschisi oricaror forme. Dupa cum este si normal, orice inceput este greu, dar, spre mandria noastra, incepe sa mearga bine". La valoarea investitiei, amortizarea acesteia ar dura aproximativ trei ani. Referitor la personalul hotelului, managerul hotelului a precizat ca "nu este definitivata o echipa completa, dar pe anumite posturi ea este deja inchegata".

Viabilitatea unei afaceri in turism

Am incercat sa aflam daca ideea infiintarii unui hotel a pornit de la un optimism referitor la soarta viitoare a turismului. Insa, ideea ne-a fost relativ contrazisa in sensul ca "la ritmul in care apar noi hoteluri si la cate se vor mai construi, nu se poate aprecia soarta unei afaceri in turism. Totusi, turismul este o activitate de viitor tocmai datorita potentialului natural al orasului Constanta". Referitor la masurile pe care ar trebui sa le ia Executivul referitor la turism, Daniela Boruna a fost de parere ca "o reducere a taxelor ar fi benefica pentru a incuraja aceasta activitate, o stabilitate a criteriilor de clasificare, in sensul ca nu sunt foarte bine delimitate standardele pentru doua, trei, patru sau cinci stele. Criteriile pentru patru stele ar trebui sa fie la un nivel mult mai inalt, atat in privinta luxului, cat si a serviciilor, dar in Constanta nu se pastreaza acest nivel. Aceste lucruri duc la concurenta neloiala a hotelurilor inferioare din punctul de vedere al clasificarii, concurenta care se reflecta negativ asupra hotelurilor care respecta standardele de patru stele". In cazul Hotelului "Dali", pentru a fi clasificat la patru stele, ni s-au cerut cateva dotari obligatorii: sala de sport, jacuzzi, masaj, bar, restaurant, lift, parcare, iar la capitolul servicii, in camere se impun urmatoarele: aer conditionat, mini-bar, terasa, cablu TV, dar noi avem si conexiune Internet.

Portret de manager

Varsta "frageda" a managerului de hotel de la "Dali" ar surprinde pe oricine, doar 23 de ani si o responsabilitate... de patru stele. Referitor la calitatile necesare unei astfel de functii, Daniela Boruna a precizat ca "in fiecare zi inveti lucruri noi, totul este nou pentru mine, nu pot spune ca am stiut ce presupune cu adevarat aceasta responsabilitate inainte de a ma implica in conducerea hotelului. Sunt idei noi, sunt lucruri pe care le-a gandit si aici le-am aplicat ca sa vad daca functioneaza. Sunt multe de invatat, dar m-a ajutat mult faptul ca am calatorit mult si am vazut si hoteluri de doua stele si de cinci stele. Totusi, este altceva cand ai un hotel al tau, este mult mai greu".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 315

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 429

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 653

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1175

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 426

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 976

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1043

ACS Marina aduce la Constanța 4 titluri europene la Ju Jitsu (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 839

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 372

Simona Halep, supusă unui nou control anti-doping

09 Apr 2024 847

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 536

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. AS Viișoara - Constructorul Topraisar, meci cu zece goluri

08 Apr 2024 1205

Sambo Sportivele de la CSM Constanța, pe podium la Cupa Mondială (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 413

Primăria Valu lui Traian, județul Constanța, a cumpărat mobilier pentru sala de sport (DOCUMENT)

06 Apr 2024 1273

1.200 de liceeni din judeţul Tulcea participă la Târgul educaţional „Student #UDJG"

03 Apr 2024 424