Actualitate

Castellon, capitala neoficială a românilor din Spania, a primit vizita ministrului Natalia Elena IntoteroÎn Spania, un cetățean străin din 5 este român, comunitatea românească fiind cel mai mare grup de străini din întreaga țară.

Una dintre zonele unde românii s-au stabilit cu zecile de mii este Castellón, acolo unde delegația mixtă condusă de ministrul Natalia-Elena Intotero a poposit în cursul zilei de 8 octombrie.

Peste 52.000 de conaționali trăiesc în Castellón, iar capitala provinciei, Castellón de la Plana, poate fi considerată, pe drept cuvânt, și o capitală neoficială a românilor din Spania.

Înfrățit cu municipiul Târgoviște, Castellón de la Plana este unul dintre orașele cu cele mai mari populaţii de români iar dintre ei, câțiva au reușit să îi convingă atât pe conaționali, cât și pe ceilalți cetățeni că îi pot reprezenta cu succes în administrația publică.

Orașul are în prezent un consilier municipal, pe Monica Barabas. Reușita ei vorbește convingător despre o integrare de succes și despre dorința de a avea un rol și putere de decizie în societatea de adopție.

Integrarea românilor a fost și cheia discuțiilor pe care delegații le-au purtat cu oficialii din capitala provinciei Castellón. Atât subdelegatul Guvernului,
, cât și viceprimarul José Luis Lopez au avut cuvinte de laudă despre români și au mulțumit ministrului pentru românii de pretutindeni pentru că este alături de ei.

La începutul anilor 2000 au venit în Spania mulți dintre românii stabiliți în prezent în Castellón.

Și-au întemeiat familii aici, și tot aici Ii s-au născut copiii. De aceea educația în limba română este de mare importanță, iar Ministerul pentru Românii de Pretutindeni face o prioritate din păstrarea și afirmarea limbii materne în rândul tinerei generații, le-a spus ministrul Natalia-Elena Intotero oficialilor locali.

La fel de importantă este și informarea, prilej cu care ministrul a vorbit despre implicarea MRP în campanii de prevenție privind traficul de persoane și sclavia modernă. Oficialii spanioli au fost interesați de campania națională “Informare acasă! Siguranță în lume!” și de colaborarea strânsă dintre minister, misiuni diplomatice, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, sindicate și culte.

Totodată, ministrul pentru românii de pretutindeni a vorbit despre importanța proiectelor de înfrățire, prin care comunitățile și autoritățile se pot cunoaște, pot comunica mai bine și pot veni cu idei de proiecte comune în sprijinul tuturor locuitorilor. În acest sens, acordul de înfrățire cu municipiul Târgoviște, semnat în urmă cu 2 ani, este un exemplu de bune practici.

Tocmai pentru că în această parte a Spaniei locuiesc foarte mulți români, este important ca aceștia să își poată exercita dreptul la vot în condiții civilizate. De aceea, numărul secțiilor de votare din zona de circumscripție a Consulatului României la Castellón de la Plana a fost pe agenda discuțiilor delegației cu prefectul și viceprimarul.

Seara a prilejuit întâlnirea cu comunitatea, cu sprijinul șefului oficiului consular al României la Castellón de la Plana, Dragoș-Viorel-Radu Țigău. Educația în limba română a fost, din nou, în centrul preocupărilor.

Ministrul a vorbit despre proiectele finanțate de MRP în Castellón, majoritatea fiind tocmai proiecte educaționale, și i-a încurajat pe români să ceară cărți și manuale în limba română puse la dispoziție de minister.

Natalia-Elena Intotero le-a reamintit că este esențial să își cunoască drepturile și obligațiile. În acest sens, a vorbit despre campania de informare prin care MRP se implică în prevenirea sclaviei moderne și le-a transmis românilor să fie o comunitate unită și să semnaleze cazurile în care conaționalii sunt victime ale traficului de persoane.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

România, reprezentată de Academia Hagi la turneul mondial Danone Nations Cup, din Spania

10 Oct 2019 359

Maritimo Residence SRL continuă lucrările la cartierul rezidenţial ridicat pe bulevardul Aurel Vlaicu, lângă centrul comercial VIVO! din Constanţa

05 Oct 2019 511

BIFE-SIM, târgul internațional de mobilă, echipamente și accesorii, la cea de-a 28 a ediție

02 Oct 2019 343

„Şeful“ urcă pe scena Casei de Cultură din Constanţa

01 Oct 2019 542

Jucătoarea de tenis Irina Bara s-a calificat în sferturile de finală ale turneului de la Valencia

26 Sep 2019 629

Plănuiți o vacanță în Spania? Greve anunțate de compania aerienă Ryanair

26 Sep 2019 730

Delegaţi din mai multe ţări se află în aceste zile la Constanța, în cadul proiectului european ALT/BAU

19 Sep 2019 685

Box feminin. Campioana europeană Lăcrămioara Perijoc, la Eforie Nord „Când ţi se cântă imnul, e greu de explicat în cuvinte ce simţi“

13 Sep 2019 1202

Revoluție în Barcelona Sute de mii de catalani cer independența

11 Sep 2019 631

Ambasadorul Spaniei în România, Manuel Larrotcha, vizită la Colegiul Naţional Pedagogic ,,Constantin Brătescu” din Constanţa

10 Sep 2019 1042

Naționala României, eșec în meciul cu Spania de la București

05 Sep 2019 898

România întâlneşte astăzi Spania în preliminariile Euro 2020. Mai mulţi foşti jucători ai FC Viitorul în lotul tricolor

05 Sep 2019 792

Marea Britanie, Germania și Spania, în topul înregistrării diasporei la votul prin corespondenţă

30 Aug 2019 438

Carambol la intersecţia străzilor Soveja cu Baba Novac. Trei maşini s-au ciocnit. O femeie, la spital (galerie foto)

28 Aug 2019 3848

Tânără româncă, sechestrată într-un apartament din Spania. Victima abuzată a fost preluată de autorităţi

22 Aug 2019 520