Cât va cheltui România anul viitor pentru realizarea recensământului Este Ziua Mondială a Populaţiei. De ce azi

  • Ziua mondială a populaţiei este sărbătorită în fiecare an la 11 iulie. Ea a fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu scopul declarat al factorilor de decizie de a-şi concentra atenţia asupra urgenţei şi importanţei problemelor omenirii.
  • Această dată a fost aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populaţiei globale, în această zi a anului 1987.
  • Estimările actuale ale ONU indică faptul că populația lumii crește anual cu aproximativ 83 de milioane de persoane.
De la o ediţie la alta, această zi a câştigat popularitate, bucurându-se de sprijin şi de interes din partea organizaţiilor şi a oamenilor din întreaga lume. Organizaţiile non-guvernamentale, grupurile oamenilor de afaceri, organizaţiile comunitare şi alte instituţii desfăşoară, cu ocazia acestei zile, diverse activităţi educaţionale: seminarii, sesiuni de informare educaţională, ateliere, cursuri, dezbateri, mese rotunde şi concursuri educative axate pe creşterea gradului de informare a oamenilor pe tematica aleasă.

Guvernul României a lansat recent, în transparenţă decizională, un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021.
 
Prezentul act normativ este necesar pentru a putea desfăşura activităţile de pregătire şi organizare a recensământului populaţiei şi locuinţelor, astfel încât recenzarea populaţiei să poată avea loc în anul 2021, an prevăzut ca obligatoriu pentru desfăşurarea acestui recensământ în statele membre ale UE în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2017/712 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de stabilire a anului de referinţă şi a programului de date statistice şi de metadate privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului, publicat în JOL 105 din 21.04.2017. Acţiunile de pregătire şi organizare a recensământului, acţiuni premergătoare recenzării care trebuie să se realizeze în anul 2021, se întind pe o perioadă de doi ani.
 
Urgenţa reglementării acestui act normativ este dată de situaţia extraordinară prezentă, generată de faptul că procedura de avizare a proiectului de Lege privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, lansată încă din anul 2018, nu a reuşit să fie finalizată din cauza schimbărilor intervenite în componenţa anterioară a guvernelor României, ceea ce a determinat reluarea, în mod repetat, a procedurii de avizare, conducând, astfel, la imposibilitatea obţinerii tuturor avizelor necesare finalizării procedurii legislative parlamentare.
 
Neefectuarea recenzării pentru recensământ în anul 2021, precum şi, implicit, nerespectarea termenului de transmitere a  rezultatelor acestuia către Comisie (Eurostat) până la data de 31 decembrie 2022, termen prevăzut în Regulamentul (UE) 2018/1799 al Comisiei din 21 noiembrie 2018,  riscă demararea de către Comisie a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor – infringement – stabilite României.
 
Informaţiile colectate la recensământ, din surse administrative sau de la populaţie, sunt prelucrate pentru:

a) calculul numărului populaţiei rezidente a României la 1 mai 2021, cu dezagregare la nivel detaliat în profil teritorial: municipii, oraşe, comune;
b) determinarea valorilor variabilelor de recensământ pentru fiecare unitate statistică;
c) calculul celorlalţi indicatori statistici de recensământ, cu dezagregare la nivel detaliat în profil teritorial: municipii, oraşe, comune.
 

Pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor recensământului, va fi angajat un număr de personal pe perioadă determinată, astfel:

i. 45 persoane în cadrul UCIR, INS pe o perioadă de 36 luni;

ii. 325 persoane în cadrul UJIR-urilor, Direcţiilor Judeţene/Regionale de Statistică, pe o perioadă de 36 luni;
iii. 325 persoane în cadrul UJIR-urilor, Direcţiilor Judeţene/Regionale de Statistică, pe o perioadă de 12 luni.
 
Recenzarea locuinţelor şi populaţiei se va realiza cu ajutorul personalului de recensământ din teritoriu, format din:

a) 24000 persoane care vor forma personalul de recensământ: 20000 recenzori (pentru 2 luni), 3200 coordonatori la nivel de UAT şi 800 recenzori-şefi (4000 persoane pentru 2 luni), 50 coordonatori judeţ (pentru 6 luni);
b) 3000 recenzori pentru recensământul de probă (1 lună);
c) 3000 recenzori pentru ancheta de control (1 lună).

Tema ediţiei din 2018 a fost "Planificarea familiei este un drept al omului"

Anul 2018 marchează cea de-a 50-a aniversare a Conferinţei Internaţionale pentru Drepturile Omului din 1968, în care planificarea familială a fost declarată pentru prima dată un drept al omului la nivel global, menţionează sursa citată.

Potrivit estimărilor Diviziei ONU pentru Populaţie, date publicităţii în 2017, cu prilejul sărbătoririi Zilei mondiale a populaţiei, de către Institutul Naţional de Statistică român, populaţia lumii va depăşi 10,2 miliarde de locuitori în anul 2060.

Astfel, la 1 iulie 2016, populaţia lumii a fost estimată la 7,6 miliarde locuitori, ţările cu cea mai mare populaţie fiind China (1,397 miliarde de locuitori), India (1,309 miliarde de locuitori), Statele Unite ale Americii (320 milioane de locuitori), Indonezia (258 milioane de locuitori) şi Brazilia (206 milioane de locuitori).
În ceea ce priveşte România, la 1 ianuarie 2016, populaţia rezidentă depăşea 19,76 milioane de locuitori. Populaţia feminină a fost majoritară, cuprinzând 10,11 milioane de persoane, respectiv 51,2% din totalul populaţiei rezidente.

Divizia ONU pentru Populaţie colaborează îndeaproape cu agenţiile, fondurile, programele şi organismele sistemului Naţiunilor Unite pentru punerea în aplicare a programului de lucru privind populaţia şi pentru continuarea Conferinţei Internaţionale privind Populaţia şi Dezvoltarea. Misiunile Organizaţiei Naţiunilor Unite, oficiile guvernelor naţionale, birourile ONU, cercetătorii, reprezentanţii mass-media şi publicul se consultă în mod regulat cu Divizia ONU pentru Populaţie privind estimările şi proiecţiile populaţiei, precum şi asupra informaţiilor şi analizelor privind problemele legate de populaţie şi dezvoltare.
 
Date generale

Pe planeta noastră trăiesc 7 miliarde de oameni, iar la fiecare cinci zile se nasc încă un milion. În prezent, populația globului este de 10 ori mai mare decât acum 400 de ani. Explozia demografică a avut loc datorită îmbunătățirii standardelor de trai și medicale, ceea ce a permis oamenilor să trăiască mai mult decât în secolele anterioare. În același timp, rata nașterilor - numărul de nou-născuți din fiecare familie - staționează la un nivel ridicat în multe zone ale globului. Până când această rată va scădea semnificativ, populația lumii va continua să crească, putând ajunge în anul 2050 la circa 10,5 mld. loc.

Actualmente, creșterea populației are loc cu preponderență în țările în curs de dezvoltare - acele state cu nivel industrial și tehnologic limitat. Majoritatea acestor țări se află în Asia și Africa, și parțial în America de Sud și Centrală.
 
Multe țări în curs de dezvoltare trebuie să facă față dificultăților privind hrănirea și acordarea asistenței social-medicale pentru populațiile lor enorme. Statele cu industrie și tehnologie avansate sunt cunoscute drept țări dezvoltate. În această categorie se află Japonia, Australia și cele mai multe țări din Europa și America de Nord. Majoritatea populațiilor acestor țări a încetat să crească, în unele constatându-se chiar o scădere.

Repartizarea populației

Cei peste 7 miliarde de oameni de pe Pământ nu sunt repartizați în mod uniform pe suprafața acestuia. Pentru a-și duce traiul, ei preferă anumite zone, în timp ce pe altele le ocolesc. Cei mai mulți dintre locuitorii planetei trăiesc în emisfera nordică.

De asemenea, regiunile cu climă temperat-continentală, respectiv temperat-oceanică, sunt mai bine populate decât regiunile cu climă caldă sau rece. Întotdeauna oamenii au avut intenția să se stabilească lângă apele curgătoare sau pe coastele marine. La fel, numărul așezărilor omenești din zona de câmpie este superior celui din zonele de deal, de podiș și de munte. Oamenii preferă să trăiască acolo unde mediul geografic le permite să-și construiască locuințele, să-și asigure hrana cultivând plante tehnice și furajere și crescând animale (bovine, ovine, porcine, caprine, cabaline etc.), sau unde pot desfășura activități industriale sau comerciale.
Conform Diviziei de Populaţie ONU:

·    la 1 iulie 2015, populaţia lumii a fost de 7,3 miliarde locuitori;
·    pentru anul 2060 se prognozează că populaţia va fi de aproape 10 miliarde locuitori;
·    se estimează că populaţia Terrei va creşte anual cu 1,1%;
·    ţara cu cea mai mare creştere a populaţiei, în anul 2014, a fost Oman, urmată de Liban, Niger, Kuwait şi Sudanul de Sud.

Potrivit www.unfpa.org, Ziua Mondială a Populației din  2018 a coincis cu Summit-ul privind Planificarea Familială, a doua reuniune a inițiativei "Family Planning 2020", care are drept scop extinderea accesului la planificarea familială voluntară a circa 120 de milioane de femei până în 2020.

Estimările actuale ale ONU indică faptul că populația lumii crește anual cu aproximativ 83 de milioane de persoane. Presupunând ca gradul de fertilitate va continua să scadă, populația globală va ajunge la 8,6 miliarde în 2030, 9,8 miliarde în 2050 și 11,2 miliarde în 2100.

Divizia ONU pentru Populație colaborează îndeaproape cu agențiile, fondurile, programele și organismele sistemului Națiunilor Unite pentru punerea în aplicare a programului de lucru privind populația și pentru continuarea Conferinței Internaționale privind Populația și Dezvoltarea. Misiunile Organizației Națiunilor Unite, oficiile guvernelor naționale, birourile ONU, cercetătorii, reprezentanții mass-media și publicul se consultă în mod regulat cu Divizia ONU pentru Populație privind estimările și proiecțiile populației, precum și asupra informațiilor și analizelor privind problemele legate de populație și dezvoltare, conform www.un.org.

Sursa foto: basilica.ro

Citește și: Recensământ 2021 Iată cât va cheltui România anul viitor pentru realizarea recensământului!

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Averea și interesele Clavei Ivan, secretar general al Primăriei Ghindărești, din județul Constanța! (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 442

Clinica NeoVista Constanța, prima clinică oftalmologică pediatrică din Dobrogea, și-a deschis porțile (FOTO+VIDEO)

03 Mar 2024 1491

Proiect de lege. Băuturile energizante ar putea fi interzise minorilor

19 Feb 2024 641

China Populația a scăzut în 2023 pentru al doilea an consecutiv

17 Jan 2024 712

Ședință CLM Cât vor plăti constănțenii pentru căldură în 2024? (DOCUMENT)

24 Dec 2023 2018

Istoria Dobrogei - Bibliografie Ovidiu (sec. I î. H. - sec. I d. H.) - „Tristele” (Cărțile I, II, III)

30 Sep 2023 3142

Constanța, cel mai mare preț la gigacalorie Pentru a-și păstra clienții din sistemul centralizat, Primăria a prelungit subvenția până la sfârșitul anului 2023!

01 Apr 2023 3461

Recensământul Populației și Locuințelor, runda 2021 Localitățile cu cele mai mari creșteri/descreșteri ale populației rezidente. Date provizorii pentru Constanța (DOCUMENT)

31 Jan 2023 1942

Mai multe sirene de alarmare a populației vor fi relocate. Iată noile adrese! (DOCUMENT)

14 Dec 2022 1808

Populația după domiciliu la 1 iulie 2022 a scăzut cu 0,6% față de 1 iulie 2021, în județul Constanța. Anunțul DJS

06 Dec 2022 1756

Populația lumii a depășit astăzi 8 miliarde

15 Nov 2022 1087

Municipiul Constanța rămâne fără apă caldă! Electrocentrale Constanța SA nu și-a putut onora obligația achitării în avans a gazelor naturale

21 Oct 2022 3365

Statistică postrecensământ, în perioada 08-19 august 2022. Anunțul DJS Constanța

08 Aug 2022 1628

Recensământ Iată ce procentaj din populația județului Constanța a fost recenzată

02 Aug 2022 2182

Incidența COVID-19 în municipiul Constanța stagnează

10 Jun 2022 1179