„Catapultat“ de PSD Constanţa în TVR, lângă Zgabercea Gabriel Tufeanu, numit membru CNA. Curioasa ascensiune a unui operator de imagine (documente)

Gabriel Tufeanu a fost numit, la începutul acestei luni, membru titular în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru un mandat de şase ani. Numit la propunerea Guvernului Ponta, Tufeanu se află la primul mandat de membru al CNA. Cine este însă acest Gabriel Tufeanu şi ce a făcut până să ajungă în singura autoritate publică, sub control parlamentar, care monitorizează piaţa media din România?

Numele lui Gabriel Tufeanu, nou membru CNA, este legat de judeţul Constanţa. Asta pentru că, în perioada 2009-2012, a fost managerul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa, instituţie aflată sub „umbrela“ Consiliului Judeţean Constanţa. De asemenea, pe site-ul PSD Constanţa, Tufeanu încă figurează ca simplu membru al TSD Constanţa, Organizaţia Judeţeană.

De sub „umbrela“ CJC, în CA-ul TVR

În ceea ce priveşte experienţa pe care Tufeanu a acumulat-o în televiziune, în CV-ul său se menţionează că, în perioada 1994-1997, a lucrat la Antena 1, ca operator imagine, între 1997 şi 1998, la Televiziunea Română, tot ca operator de imagine, iar între anii 1998-2000, pe acelaşi post, la Prima TV. Totodată, în perioada 2000-2001, noul membru al CNA a fost operator imagine-producţie la Marker Film, între 2001 şi 2004, manager-administrator la societatea Gemeni Group, iar între 2004-2009, manager la Gemeni Film.
Cât despre studiile sale, potrivit CV-ului, Gabriel Tufeanu este licenţiat al Universităţii Hyperion, Facultatea de Arte, specializarea „Imagine, film şi televiziune” (1996-2000). Are un masterat în „Capacitate administrativă şi acquis comunitar“, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (2009-2011), iar în perioada 1993-1996, a urmat cursurile Universităţii Politehnice Bucureşti, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii (nelicenţiat).

Revenind însă la momentul 2009-2012, Gabriel Tufeanu a fost, aşa cum am menţionat, managerul Direcţiei Judeţene a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa. Numirea sa în această funcţie a fost surprinzătoare, de vreme ce, până atunci, Tufeanu nu a avut nicio legătură cu judeţul Constanţa. În timpul mandatului la conducerea instituţiei aflate în subordinea CJC, Gabriel Tufeanu a fost o figură extrem de discretă. Aproape nevăzută.
Un pas important în cariera lui Gabriel Tufeanu l-a reprezentat numirea sa ca membru titular în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, în 2012. Tufeanu a ocupat această funcţie până anul trecut când, surprize, surprize!, a devenit consilier în cadrul Guvernului Ponta.

A fost în cărţi pentru şefia TVR

Potrivit unor surse, în CA-ul Televiziunii Române, Gabriel Tufeanu ar fi ajuns cu susţinerea social-democraţilor constănţeni, la scurt timp după ce Cristian Zgabercea, fostul şef al culturii din Constanţa, a ajuns aproape de vârful conducerii TVR. Reamintim că Zgabercea este cunoscut drept mâna dreaptă a lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi că, deşi vorbim despre un personaj cu notorietate la nivel de judeţ, nici până la momentul actual nu se cunosc studiile superioare absolvite de Zgabercea. Dacă, într-adevăr a urmat studii superioare.
Interesant, în urmă cu exact un an, în presa centrală apărea informaţia potrivit căreia Gabriel Tufeanu, membru CA în TVR la acel moment, se afla pe primul loc în lista preferinţelor PSD pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, după demisia lui Claudiu Săftoiu. „Avantajul lui Tufeanu este că a ajuns în Consiliul de Administraţie de la Constanţa, loc de unde a venit pe post de mâna dreaptă a lui Claudiu Săftoiu şi Cristian Zgabercea, cel care, de fapt, a condus din umbră televiziunea publică. Zgabercea este omul primarului Radu Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa“, scria Reporter virtual, în decembrie 2013.

Averea lui Tufeanu

În ceea ce priveşte averea lui Gabriel Tufeanu, conform celei mai recente declaraţii (completată pe 28 mai 2014), acesta deţine două terenuri forestiere, ambele în comuna Voluntari, judeţul Ilfov: unul în suprafaţă de 1.123,7 mp, unul de doar 21,80 mp, ambele dobândite prin contract de vânzare-cumpărare.
Tufeanu nu are însă nicio clădire şi niciun autoturism. Interesant este însă capitolul bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro, capitol în care Tufeanu şi-a trecut bijuterii din aur, argint şi diamante dobândite în perioada 2005-2008, în valoare de 2.000 de euro, ceasuri dobândite între 1999-2009, a căror valoare este estimată la 36.000 de euro, şi tablouri, mobilier, statuete şi electrocasnice dobândite între 1999 şi 2009, estimate la 100.000 de euro. Tufeanu face menţiunea că este vorba despre o apreciere personală.
Conform aceleiaşi declaraţii, în 2013, Gabriel Tufeanu a înstrăinat un autovehicul unui anume Deian Carmazan, contra valorii de 26.000 de euro. Totodată, în 2014, Tufeanu şi-a vândut un autovehicul contra sumei de 7.500 de euro unui anume Gabriel Păun.

Numerar de aproape un sfert de milion de euro

În ceea ce priveşte activele financiare, Tufeanu are un cont de 408 euro şi unul de 19.690 de lei la Banca Transilvania, ambele deschise în 2006, încă unul de 33.607 lei la aceeaşi bancă, fără ca anul deschiderii să fie specificat, unul de 383 de euro deschis la BCR şi unul de 4.853 de lei deschis la ING. Curios, în numerar, Gabriel Tufeanu are 209.000 euro şi 17.000 USD.
Împrumut de 135.000 de euro (!)

În acelaşi document figurează şi un împrumut în valoare de 135.000 de euro acordat în nume personal unui anume Vişinescu Gheorghe Filip.
Cât despre datorii, Tufeanu a contractat de la Banca Transilvania, în 2006, un împrumut în valoare de 344.760 de lei, scadent în 2031, şi unul de la BCR, în 2005, în valoare de 64.000 de euro, scadent în 2025.
În aceeaşi declaraţie figurează un autovehicul folosit (ocazional) în calitate de asociat al SC Non Fero Recycling SRL.

Venituri

În calitate de consilier în Guvernul Ponta, Gabriel Tufeanu a realizat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un venit de 2.719 lei, în vreme ce, ca membru CA al SRTV, unul în valoare de 28.908 lei. În aceeaşi perioadă, soţia sa a realizat la C.I.A, pentru servicii juridice, un venit de 37.697 de lei. Nu în ultimul rând, în declaraţia de avere figurează şi alocaţia stat a copilului său, în valoare de 504 lei.

Interese

Pe site-ul ANI, cea mai recentă declaraţie de interese a lui Gabriel Tufeanu este cea din 10 iunie 2013. Conform acestui document, Tufeanu era, la momentul completării declaraţiei, asociat în SC Industrial Development Group SRL, SC Mediator Group SRL, SC Gemeeni Film SRL şi SC Non Fero Recycling SRL.
SC Non Fero Recycling SRL a fost înfiinţată, conform datelor disponibile pe Registrul Comerţului, pe 6 iunie 2008. Firma cu sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Pescarilor, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Gheorghe Filip Vişinescu, Gabriel Tufeanu, Ionuţ Cosmin Droniuc. Administratorul societăţii este Gheorghe Filip Vişinescu. SC Non Fero Recycling SRL are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor.


Activitatea Industrial Development Group SRL este întreruptă până la data de 28 octombrie 2017, aşa cum se arată pe Registrul Comerţului. Firma a fost înfiinţată pe 21 aprilie 2006 şi îi are ca asociaţi persoane fizice pe Ion Ciulavu şi Gabriel Tufeanu, administrator fiind Maria Rodica Tufeanu. Firma are ca domeniu de activitate transporturile urbane, suburbane şi metropolitane de călători.

Mediator Group a fost înfiinţată de Gabriel Tufeanu şi de Vasioiu Sorana în 2004, la Constanţa. Se pare însă că, în prezent, Tufeanu nu mai figurează în această firmă, aşa cum reiese din datele Registrului Comerţului.
 

Totodată, Tufeanu s-ar fi retras şi din Gemeeni Film SRL, căci asociaţi persoane fizice figurează acum Paul George Marcu şi Georgeta Florentina Decu, cea din urmă fiind şi administratorul firmei. Societatea are ca domeniu de activitate producţia cinematografică, video şi de programe de televiziune, dar activitatea sa e temporar întreruptă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.