Actualitate

Câți bani alocă Ministerul Sănătății în scopul pregătirii unităților sanitare pentru îngrijirea pacienților infectați cu COVID-19


Pe portalul Ministerului Sănătății a fost publicată, în transparență decizională, hotărârea Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru pregătirea unităților sanitare în vederea îngrijirii pacienților infectați cu COVID-19, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.


Proiectul se află în dezbatere publică până la data de 9 martie 2020. Ministerul Sănătății, organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului, reprezintă autoritatea centrală în domeniul asistenței de sănătate publică. Un obiectiv important al Ministerului Sănătății este acela de a participa la limitarea efectelor apărute în urma dezastrelor, calamităților și epidemiilor în domeniul său de competență. Având în vedere avertizările făcute de către Organizația Mondială a Sănătății privind infecția cu noul Coronavirus - COVID-19, precum și experiența statelor care au pe teritoriul lor în îngrijire pacienți infectați cu COVID-19, un procent important de pacienți infectați dezvoltă forme de boală care au nevoie de îngrijiri în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).


Luând în considerare numărul de cazuri care au apărut în Italia, unde trăiește o importantă comunitate de români, este foarte posibil ca în următoarea perioadă să apară cazuri de persoane infectate cu COVID-19 și în România care vor dezvolta complicații ce vor necesita tratament de specialitate în secțiile ATI ale spitalelor din țară. Fondurile din care se finanțează secțiile ATI prin contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu asigură necesarul de finanțare pentru aceste secții nici în condiții normale de activitate, drept pentru care Ministerul Sănătății suplimentează aceste fonduri prin Acțiunile Prioritare pentru Pacientul Critic îngrijit în secțiile ATI(AP-ATI).


Având în vedere actualul context, respectiv apariția primului caz infectat cu COVID-19, pentru a evita apariția unor situații de natură a genera imposibilitatea luării celor mai bune măsuri, în condițiile foarte probabile de apariție a unui număr important de cazuri care vor avea nevoie de tratamente de o complexitate crescută și ale căror costuri sunt în general mai mari decât cele din activitatea curentă de tratament al pacienților tratați în secțiile ATI, este necesar ca aceste secții să poată achiziționa medicamente, materiale sanitare, precum și reactivi specifici și materiale consumabile pentru determinări de laborator în punctele de lucru proprii, consumabile necesare monitorizării pacienților, materiale consumabile necesare ventilației mecanice etc.


Având în vedere cele de mai sus, se impune suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu suma de 450.000 mii lei, sumă necesară ministerului pentru a putea sprijini într-un mod cât mai eficient, acolo unde va fi cazul, tratamentele complexe pentru formele critice de boală, ceea ce conduce la evitarea unui număr important de decese.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțeanul supărat. Petiție. Județul nostru nu are paturi pentru arși în niciun spital public!

17 Nov 2020 1164

Ministerul Sănătății a aprobat Regulamentul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol. Ce prevede

21 Oct 2020 3067

A murit cunoscutul medic Cristian Irimie, fost Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

19 Oct 2020 1002

Angajat al Ministerului Sănătății, depistat pozitiv cu coronavirus

11 Sep 2020 630

Ministerul Sănătăţii va propune prelungirea stării de alertă

10 Sep 2020 611

Certificatele de concediu medical, modificate. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial al României

09 Sep 2020 681

Ministerul Afacerilor Interne anunță rezultatele misiunilor derulate ieri pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară

29 Aug 2020 804

Măşti destinate persoanelor vulnerabile Premierul Ludovic Orban - Contractul va fi reziliat, dacă cei care au câştigat nu livrează luni produsele

23 Aug 2020 651

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți somează Ministerul Sănătății „Atragerea răspunderii penale nu este conformă cu competenţele medicale ale părinţilor”

22 Aug 2020 1770

România Controale pe linia respectării măsurilor de protecție sanitară. Peste 1.000 de sancțiuni contravenționale aplicate

20 Aug 2020 614

Al doilea caz de infectare cu noul coronavirus, la Ministerul Sănătății

11 Aug 2020 755

Angajat al Ministerului Sănătății, depistat pozitiv cu COVID-19

11 Aug 2020 559

Noi condiții pentru donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19

10 Aug 2020 495

Ministerul Sănătăţii Peste 25.000 de flacoane de Remdesivir pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 din România

03 Aug 2020 559

Oficial, de la Ministerul Sănătății Încă două cazuri confirmate cu Covid-19 la DSP București

25 Jul 2020 677