Cazinoul din Constanța, promisiunea care învinge scepticismul (VIDEO)

  • Pe măsură ce timpul trecea și oamenii puteau întrezări cu ochiul liber progresul făcut de dedicatele echipe de constructori, scepticismul, însă, a început să piardă tot mai mult teren în fața realității.
 
În aprilie 2020, Cazinoul din Constanța, iubit și deplâns deopotrivă de o țară întreagă, s-a învăluit în schele, sub promisiunea unei renașterii în adevăratul sens al cuvântului, promisiune făcută însă la un moment în care nu se cunoștea, cu exactitate, gradul în care fusese avariat în urma uitării sale.
 
Lucrările de consolidare, restaurare și modernizare a Cazinoului, întreprinse de compania bucureșteană Aedificia Carpați, alături de partenerii săi pentru acest proiect, societățile Remon Proiect, Profesional Construct Proiectare şi Tehnoinstal SRL, în baza proiectului întocmit de compania Remon Proiect, au scos la iveală răul pe care Cazinoul îl suferise, ca urmare a abandonării sale de către autoritățile.
 
Ordinul de începere a lucrărilor la Cazino a fost semnat pe data de 13 ianuarie 2020, data stabilită pentru demararea proiectului fiind 15 ianuarie 2020 – zi cu multiplă semnificație, fiind Ziua Culturii Naționale, dar și ziua poetului național Mihai Eminescu, al cărui bust se învecinează, pe faleza din Constanța, cu bătrânul Cazino.
 
„Îl putem salva și o vom face! Va străluci“, a fost legământul făcut de ing. Petre Badea, directorul general al companiei Aedificia Carpați, în ianuarie 2020.
 
Scepticismul în legătură cu renașterea Cazinoului nu a lipsit, însă, încă de la primele momente ale sosirii echipelor de constructori.
 
Întocmirea proiectului de restaurare, consolidare și modernizare într-un timp record, după planurile inițiale ale arhitectului Daniel Renard, obținerea autorizațiilor de construire, aprobările primite în cadrul Comisiei Naționale de Arheologie – toate acestea au domolit într-o anumită măsură pornirile spre scepticism.
 
Pe măsură ce timpul trecea și oamenii puteau întrezări cu ochiul liber progresul făcut de dedicatele echipe de constructori, scepticismul, însă, a început să piardă tot mai mult teren în fața realității.
 


Arc peste timp, în august 2022, Cazinoul le-a făcut iubitorilor săi una dintre cele mai frumoase surprize, în mai bine de zece ani: cu o fațadă dezgolită de schelele ce-l învăluiseră întru binefacere, Cazinoul le-a arătat tuturor că, aidoma păsării Phoenix, este pregătit să renască, sub atenta și dedicata baghetă a specialiștilor ce îl au în grijă.
 

Turnurile reconstruite, acoperișul impecabil, fațada imaculată – toate lucrate cu grijă, migală și profesionalism, după cele mai înalte standarde de calitate și în conformitate cu cele mai bune metode de protejare a monumentului – toate acestea vin martori ai promisiunii potrivit căreia Cazinoul „va străluci“!
 
Acum, Cazinoul însuși stă martor al viitoarei renașteri, moment așteptat cu inima și anticipat cu sufletul nu numai de către cei care-l iubesc, ci și de către cei care lucrează efectiv la renașterea sa.
 
În Secțiunea Video puteți urmări un film realizat de compania Aedificia Carpați cu lucrările întreprinse în anul 2020.
 
De asemenea, puteți urmări și emsiunea „Europa. Mi-e bine, ți-e bine. Cazinoul, restaurat după fotografii originale“, din 6 noiembrie 2022, difuzată pe Digi 24
 

 
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cele mai frumoase momente ale Cazinoului Constanța, de la abandon! Ziua din care Cazinoul ne-a lăsat să vedem că renaște (FOTO-VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Minivacanța de Rusalii la Mamaia Valuri de distracție și concerte senzaționale sub conceptul MAMMA MIA! SHOWTIME

14 Jun 2024 672

7 sfaturi pentru sloturile online pentru a văspori jocul

13 Jun 2024 304

Știri Constanța Pieton lovit de mașină în stațiunea Mamaia!

08 Jun 2024 1302

Apariție spectaculoasă pe plaja din stațiunea Mamaia! (VIDEO)

07 Jun 2024 1757

Remon Proiect SRL, proiectantul general al renașterii Cazinoului din Constanța, asistență tehnică pentru lucrările de la terasă și zidul de apărare. „Cazinoul nu poate fi «uitat»“ (DOCUMENT)

05 Jun 2024 759

Impactul Cinematografiei privind Notorietatea Jocului de Ruletă

04 Jun 2024 301

Restaurarea Cazinoului din Constanța, prin „ochii“ Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice, într-un documentar realizat de Universitatea Tehnică de Construcții din București (VIDEO)

31 May 2024 1312

Constanța Ce evenimente sunt pregătite la finalul săptămânii pentru constănțeni și turiști?

30 May 2024 3800

Eveniment de mediu pe faleza Cazino, Constanța - ,,Green Week Escape Net”

27 May 2024 601

Descoperire tristă, lângă Cazino, în Constanța - Pui de delfin, mort pe plajă (FOTO+VIDEO)

20 May 2024 997

Zilele Constanței 2024 Multă mișcare, distracție, concursuri și premii la CSM Sport Corner (GALERIE FOTO)

18 May 2024 823

Mamaia, centrul distracției de 1 Iunie Evenimente de neuitat pentru întreaga familie organizate de OMD Mamaia Constanța

17 May 2024 624

De Zilele Constanței 2024, iubitorii de mișcare și distracție sunt invitați din nou la CSM Sport Corner

17 May 2024 910

Unde își pot petrece week-end-ul constănțenii și turiștii. Evenimentele pregătite

16 May 2024 1048

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu, demers la Curtea de Apel contra municipalității pentru un teren din Mamaia!

12 May 2024 692