Cazul Mazare - Feri Predescu, in raportul privind libertatea de exprimare

Feri_Predescu_jurnalist_01.jpgActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat, pe 30 aprilie, raportul anual FreeEx privind situaţia libertăţii de exprimare în România.

Raportul este o radiografie a celor mai importante cazuri de încălcare a libertăţii de exprimare, de la agresiuni şi ameninţări îndreptate împotriva jurnaliştilor, presiuni ale politicienilor, autorităţilor şi mediului de afaceri, încălcări ale drepturilor salariale sau legislaţie cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare până la desconsiderarea normelor profesionale de către redacţii.
Raportul face referire şi la cazul Feri Predescu, jurnalista constănţeană care a pierdut un proces intentat de primarul Radu Mazăre. În continuare puteţi citi integral pasajul referitor la deznodământul „luptei" Predescu - Mazăre, aşa cum a fost notat în raportul FreeEx: „În decembrie 2008, Feri Predescu a primit o decizie definitivă şi irevocabilă în procesul intentat de primarul Constanţei, Radu Mazăre. Predescu a fost condamnată la plata a 50.000 de lei daune morale, 7.000 de lei cheltuieli de judecată, publicarea de scuze către Radu Mazăre, prin intermediul unei scrisori publice, şi publicarea hotărârii judecătoreşti într-un ziar din Constanţa şi unul de circulaţie naţională. Predescu a fost dată în judecată pentru că a relatat într-o emisiune TV, la care era invitat şi Radu Mazăre, despre relaţiile primarului cu lumea interlopă. Informaţiile prezentate de către Predescu erau publice, fiind mediatizate atât de către ziare centrale, cât şi de către site-uri media. Procesul a fost câştigat de către Predescu la Judecătorie, însă a pierdut la Tribunal şi la Curtea de Apel Constanţa. Predescu a înaintat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Petiţiile în sprijinul jurnalistei au strâns peste o mie de semnături. Au existat reacţii de susţinere din partea jurnaliştilor şi reacţii de protest din partea organizaţiilor de media naţionale şi internaţionale. În media locală din judeţul Constanţa a fost publicat, ulterior sentinţei, un material de presă care acuza posibila existenţă a unui conflict de interese în care s-ar fi aflat una dintre judecătoarele care au semnat sentinţa definitivă". Trebuie menţionat că ultima frază face referire, potrivit unei note a autorilor studiului, la articolul „Beatrice Mariş, judecătoarea cadorisită de Mazăre cu teren", publicat în ZIUA de Constanţa, în ediţia din 25 martie a.c. Pe www.ziuadeconstanta.ro puteţi găsi raportul anual FreeEx în variantă integrală.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 65

Incendiu la un boiler, în Satu Nou, județul Constanța

23 Apr 2024 173

În Constanța Bărbat cercetat pentru trafic de droguri de mare risc (FOTO)

23 Apr 2024 207

Năvodari Oficial de la IPJ, în legătură cu evenimentul rutier în care a fost implicat un copil de 8 ani

23 Apr 2024 211

Decizii CNSC Primăria Negru Vodă, obligată să remedieze clauzele restrictive în cazul licitației de servicii de catering pentru preșcolari și elevi!

23 Apr 2024 145

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 257

Karelly Wash SRL va modifica blocul de patru etaje, edificat pe locul unei spălătorii de pe strada Baba Novac din Constanța

23 Apr 2024 189

Oficial! Pot începe lucrările de primă urgență pentru reabilitarea generală a Templului Israelit din Constanța

23 Apr 2024 287

Imobiliare Constanța DDN Global SRL vrea să investească într-un imobil de pe bulevardul Tomis

23 Apr 2024 188

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 179

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 254

Palatul Copiilor Constanța Matei Silivestru, cinci medalii (trei de aur) la Campionatul Național, plus a treia performanță a competiției! (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 256

Au început să dispară stâlpișorii din Peninsula Constanța! Procesul cu Poliția pe aviz, ajuns la Curtea de Apel (FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 257

Ședință CLM Constanța CT BUS SA a înregistrat un profit de peste 6,5 milioane de lei în anul 2023 (DOCUMENT)

23 Apr 2024 162

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Ilonei – Irina Dragoe, secretar general, UAT Valu lui Traian. Este acționar în Conpet SA (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 164