Actualitate

CCINA, gazda unei conferinţe despre arbitraj Ştefan Deaconu - „Arbitrajul este o formă elegantă de soluţionare a litigiilor comerciale“ (galerie foto)

Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa de pe lângă Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Centrul Enterprise Europe Network şi Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României au organizat, în data de 9.06.2017, Conferinţa „Arbitrajul comercial intern şi internaţional. Actualitate şi perspective, în contextul Noilor Reguli de procedură arbitrală“.
 
Evenimentul s-a adresat arbitrilor, avocaţilor, consilierilor juridici, personalului de specialitate din cadrul curţilor de arbitraj, dar şi agenţilor economici care doresc să cunoască avantajele soluţionării unui litigiu pe calea arbitrajului.
 
Conferinţa a fost moderată de Andrei Săvescu - coordonator juridice.ro şi Ruxandra Serescu - vicepreşedinte Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa, avându-l ca invitat special pe Marin Voicu - arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional. Nu în ultimul rând, la eveniment a fost prezent şi Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ a României. De asemenea, la conferinţă au participat speakeri renumiţi specialişti în domeniu, printre care s-au numărat Ştefan Deaconu - preşedinte Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, Bazil Oglindă - vicepreşedinte Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, Dan Frangeti - preşedinte Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa, Andrei Săvescu, Sorina Olaru - membru al Colegiului Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, Florian Niţu - membru al Colegiului Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, Cristina Florescu - arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, Anca-Jeanina Niţă - judecător Tribunalul Constanţa, Secţia Contencios şi Administrativ Fiscal, Gabriel Mihai - arbitru Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa.

Iată ce subiecte au fost dezbătute!

Temele conferinţei au fost: „Importanţa arbitrajului pentru mediul de afaceri“ - prof. univ. dr. Ştefan Deaconu; „Metode de eficientizare a procedurii arbitrale în contextul Noilor Reguli de procedură arbitrală“ - conf. univ. dr. Bazil Oglindă; „Despre supleţe şi modernitate în contextul Noilor Reguli de procedură arbitrală. Structură, tendinţe, deziderate“ - av. Sorina Olaru; „De ce arbitrajul rămâne opţiunea cea mai potrivită pentru soluţionarea diferendelor în afaceri şi cum Noile Reguli fac arbitrajul preferabil“ - av. Florian Niţu; „Arbitrabilitatea litigiilor izvorâte din contracte administrative“ - dr. Anca-Jeanina Niţă; „Particularităţile clauzei arbitrale în arbitrajul maritim“ - prof. univ. dr. Gabriel Mihai; „Inovaţii privind eficienţa şi transparenţa cu impact în promovarea diversităţii în arbitrajul internaţional“ şi „Consideraţii preliminare la iniţializarea unui arbitraj“ - lect. univ. dr. Cristina Florescu.
 
„Arbitrajul comercial este o formă elegantă şi rapidă de soluţionare a litigiilor comerciale care izvorăsc între comercianţi în cadrul contractelor pe care ei le încheie. În al doilea rând, aş spune în regim de confidenţialitate. Competitorii economici nu vor şti despre ce este vorba în acel dosar. De regulă, pot fi două tipuri de litigii: interne şi internaţionale, fie între o firmă românească şi una internaţională, fie între două firme internaţionale care aleg să se judece în arbitraj în România.
 
Litigiul poate dura, în medie, un an în procesele internaţionale şi şase luni în cele interne. Deciziile pe care le ia Curtea de Arbitraj sunt definitive şi ele sunt executorii de drept. Prin urmare, nu trebuie să mai ceri un proces pentru punerea lor în executare. Acesta este un avantaj, pentru că nu există niciun fel de distincţie între o hotărâre judecătorească pronunţată de instanţele obişnuite şi o hotărâre arbitrală. Costurile diferă în funcţie de valoarea litigiului. Acestea merg de la 8% până la 0,2% din valoarea litigiului. Astfel, cu cât litigiul este mai mare, cu atât procentul este mai mic.
 
Sunt şi procese cu valori mari, mai ales în domeniul construcţiilor, infrastructurii, care au valori de peste zeci de milioane de euro. În general, sunt multe litigii în zona de construcţii, infrastructură, agricultură, sistemul bancar. Nu soluţionăm litigiile dintre bănci şi consumatori. În ceea ce priveşte Dobrogea, aş putea spune că există un anumit specific care vine din zona comercial-maritimă“, a explicat Ştefan Deaconu, preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.
 
„Arbitrajul are o serie de avantaje. Se judecă rapid, în regim de confidenţialitate. Părţile îşi pot nominaliza arbitrii. Pentru un comerciant înseamnă foarte mult, în sensul că el ştie că acel litigiu va fi soluţionat de o persoană în care are încredere. Este important acest lucru, mai ales că în lume arbitrajul se bazează pe încredere“, a mai punctat Ştefan Deaconu.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cursuri de formare și perfecționare, organizate de CCINA Constanța

03 Apr 2018 1185

Servicii de asistență și consultanță în accesarea fondurilor europene și a granturilor naționale, oferite de CCINA Constanța

03 Apr 2018 781

Patru zile de oferte şi surprize Târgul de Turism „Vacanţa“ 2018, Salonul de Dotări Hoteliere şi Târgul de Mobilă 2018, deschise oficial de CCINA (galerie foto)

23 Mar 2018 1271

Târgul de Turism „Vacanţa“ 2018, ajuns la cea de-a XI-a ediţie CCINA Constanţa vine cu oferte irezistibile pentru toată lumea

20 Mar 2018 690

Antreprenoriatul - soluţie durabilă pentru ocupare 120 de persoane care vor înfiinţa o afacere non-agricolă în mediul urban, instruite de CCINA Constanţa

16 Mar 2018 748

Proiect cu fonduri europene lansat la CCINA Constanța. Ce obiectiv are și care este valoarea acestuia

15 Mar 2018 469

CCINA Constanța, conferință de lansare a proiectului „Antreprenoriat – Soluție durabilă pentru ocupare”

12 Mar 2018 318

În atenţia viitorilor miri şi mirese. Târgul Ghidul Miresei vine la Constanța. În ce perioadă va avea loc

06 Mar 2018 335

CCINA Constanţa, anunţ important Situație de forță majoră pentru agenţii economici

28 Feb 2018 552

CCINA vă invită la Târgul naţional de îmbrăcăminte şi încălţăminte Tinimtex

20 Feb 2018 1655

Mobilitatea forţei de muncă, în atenţia CCINA Constanţa şi a Asociaţiei Industriaşilor din Bulgaria. Primele rezultate

09 Feb 2018 887

Rezultatele proiectului de promovare a patrimoniului cultural, prezentate de CCINA Constanţa şi Asociaţia Municipalităţilor Dunărene din Bulgaria (galerie foto)

01 Feb 2018 1161

Oferte speciale la TINIMTEX, ediţia de iarnă, organizată de CCINA Constanţa

23 Jan 2018 2511

Asociaţia pe care „regina Tomiris“ a folosit-o pentru imagine şi contracte pe bani publici îşi cere dizolvarea la Judecătoria Constanţa. A fost adusă la sapă de lemn!

18 Jan 2018 3192

Cursul acreditat de agricultură ecologică revine în Constanţa. Când va avea loc

08 Jan 2018 596

Înfiinţează un organism propriu de promovare După CCINA, Consiliul Judeţean Tulcea s-a retras din Asociaţia Litoral - Delta Dunării

08 Jan 2018 1160

Eveniment la CCINA Constanţa Proiectul „O economie care protejează moştenirea naturală şi culturală în România şi Bulgaria“, la final

16 Dec 2017 445

Ziua Porţilor Deschise 2017, marcată de CCINA Constanţa printr-un seminar despre protecţia datelor personale Dănuţ Jugănaru - „Este un subiect delicat“ (galerie foto)

13 Dec 2017 1036

Ziua Porţilor Deschise 2017, la CCINA Constanţa

12 Dec 2017 791

Seminar în cadrul „Zilei porţilor deschise 2017“, eveniment organizat de Centrul Enterprise Europe Network din cadrul CCINA Constanţa

08 Dec 2017 408

Festivitate organizată de CCINA Constanţa şi OSIM Bucureşti Trofeul creativităţii, adjudecat, la această ediţie, de Triton SRL (galerie foto)

29 Nov 2017 715

Imagini de la eveniment Eveniment la CCINA Constanţa. La cine ajunge în acest an "Trofeul Creativităţii" (galerie foto)

28 Nov 2017 737

Organizată de CCINA Constanţa, festivitatea „Trofeul Creativităţii, la cea de-a XV-a ediţie

28 Nov 2017 697

Constănţenii, invitaţi de CCINA la ediţia de iarnă a TINIMTEX

21 Nov 2017 782

CCINA organizează un nou curs de agricultură ecologică

20 Nov 2017 388

CCINA Constanţa şi Camera de Comerţ şi Industrie Dobrich, parteneri într-un proiect privind promovarea mobilităţii forţei de muncă (galerie foto)

16 Nov 2017 1594

#sărbătoreşteDobrogea Ion-Dănuţ Jugănaru, director general al CCINA Constanţa, despre prima cameră de comerţ a Dobrogei

16 Nov 2017 1074

Imagini de la evenimentProiectul "Promovarea mobilităţii forţei de muncă în rândul angajaţilor şi persoanelor inactive", lansat azi de CCINA (galerie foto)

15 Nov 2017 633

Mesta Marmură şi Travertin SRL şi Solid House SRL, în Topul Naţional al Firmelor Private din România şi în Topul Judeţean al Societăţilor din Judeţul Constanţa 2016 (galerie foto)

03 Nov 2017 3056

Rompetrol Rafinare, premiată de CCINA Constanţa pentru cifra de afaceri, profitul brut și valoarea exporturilor din 2016

03 Nov 2017 1007

Curs de agricultură ecologică, organizat de CCINA Constanţa

03 Nov 2017 668

LIVE TEXT Imagini de la eveniment. CCINA Constanţa premiază performanţa în afaceri. Topul judeţean al societăţilor, la cea de-a XXIV-a ediţie. Cine a ocupat primele locuri (galerie foto)

02 Nov 2017 2799

Modificări în structura Expolitoral SRL, deţinută de CCINA Constanţa

30 Oct 2017 900

CCINA vă invită la Târgul naţional de îmbrăcăminte şi încălţăminte Tinimtex

21 Oct 2017 3639

Zeci de oferte la Târgul Mobila Expo 2017, organizat de CCINA Constanţa (galerie foto)

20 Oct 2017 2933

CCINA Constanţa invită Târg de produse şi servicii eco, „Exponatura - Trăieşte Sănătos“, la cea de-a V-a ediţie

18 Oct 2017 1278

UPDATE Ministrul transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, în portul Constanţa. Participă la Silk Road Summit (galerie foto+video)

05 Oct 2017 1522

Eveniment la nivel înalt, găzduit de CCINA Republica Kazahstan şi-a deschis consulat onorific la Constanţa (galerie foto)

29 Sep 2017 3359

Organizat de CCINA, Târgul TINIMTEX revine la Constanţa. Peste 220 de firme, prezente la eveniment

19 Sep 2017 2736

Două evenimente importante, la CCINA Constanţa Târgul Naţional de Îmbrăcăminte şi Încălţăminte TINIMTEX şi Târgul Imobiliar, la start

16 Sep 2017 3966

Strategii de marketing şi de promovare a unui produs turistic integrat, la CCINA Constanţa. Parteneriat cu Asociaţia „Dunărea“ din Bulgaria (galerie foto)

08 Sep 2017 1511

LIVE TEXT Eveniment CCINA Constanţa. Proiect de strategie între România şi Bulgaria (galerie foto)

07 Sep 2017 837

Primăria Constanţa, membru colectiv al CCINA Care este cotizaţia anuală plătită de la buget

23 Aug 2017 693

Iată despre ce au mai discutat consilierii locali! Primăria Constanţa continuă să „cotizeze“ la Arhiepiscopie cu terenuri cu titlu gratuit pentru edificarea de noi lăcaşuri de cult

19 Aug 2017 1465

Seminar interactiv la Camera de Comerț, Industrie, Navigație şi Agricultură Constanţa. Până când te poţi înscrie

10 Aug 2017 818

Două cursuri noi la CCINA Constanţa

03 Jul 2017 2211

Constanţa. Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, în zona CCINA. Un taxi s-a răsturnat în urma impactului (galerie foto+video)

24 Jun 2017 9066

Balul Oamenilor de Afaceri din Constanţa a ajuns la a treia ediţie. Cine sunt cei premiaţi (galerie foto)

16 Jun 2017 5524

Eveniment ajuns la cea de-a XX-a ediţie Salonul Nautic şi Auto Tomis Yacht 2017, locul în care se reîntâlnesc cei pasionaţi de mare şi aventură (galerie foto)

16 Jun 2017 4548

Seară specială cu delicatese şi program artistic, oferită de CCINA. O nouă ediţie a Balului Oamenilor de Afaceri, la Constanţa

16 Jun 2017 3354