Ce a făcut ANRP? Despăgubire de peste 1 milion de euro pentru un cesionar din Constanţa (document)

În anul 2004, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, dispunea despăgubirea în numerar pentru un teren de cinci hectare situat în Constanţa, cartierul Anadalchioi. Suma propusă pentru despăgubire a fost echivalentul în lei a 1.350.000 de euro.

Potrivit Dispoziţiei nr. 2324/06.09.2004, autorităţile locale constănţene au respins cererea de restituire în natură pentru suprafaţa de teren arabil situat în Constanţa, cartierul Anadalchioi, cerere formulată de un anume Vanghele Piştalu, şi el cu domiciliul în Constanţa, la acel moment.
Aşa cum se precizează în referatul privind notificarea formulată de Piştalu, terenul revendicat era ocupat şi nu putea fi restituit în natură. Vorbim despre un teren situat în perimetrul delimitat de bulevardul Tomis, strada Poporului şi strada I.L. Caragiale. În acest context, Comisia de aplicare a Legii nr. 10/2001, formată, la acea dată, din Nicuşor Daniel Constantinescu, Constantin Racu, Ramona Lovin Petcu, Ion Marica, Cristian Tălpău şi Alina Ceoriceanu, a propus măsuri reparatorii în echivalent, respectiv despăgubiri băneşti. „Expertiza imobiliară efectuată în cauză a stabilit că valoarea celor cinci hectare de teren arabil este de 55.308.150.000 de lei (n.r. 5.530.815 lei), reprezentând 1.350.000 de euro în limita căreia vor fi acordate despăgubiri băneşti“, se arată în referat.

De precizat că Vanghele Piştalu nu era moştenitorul de drept al celor cinci hectare revendicate. Aşa cum se precizează în acelaşi referat, moştenitoarea era Manuela Nicoleta Vlad. Între ea şi Vanghele Piştalu a intervenit un contract de cesiune de drepturi litigioase, document în baza căruia Piştalu a făcut demersurile ulterioare.
Interesant este dacă acest Piştalu a intrat în posesia sumei de 1.350.000 de euro, sumă propusă de autorităţile constănţene pentru despăgubire, aspect asupra căruia vom reveni în ediţiile viitoare, în funcţie de răspunsurile pe care le vom primi de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. De asemenea, într-un material viitor, ne vom îndrepta atenţia şi asupra moştenitoarei de drept, Manuela Nicoleta Vlad, cea care a cedat drepturile litigioase asupra celor cinci hectare de teren lui Vanghele Piştalu, care ar fi trebuit despăgubit cu peste 1 milion de euro.
Imaginea care ilustrează articolul reprezintă Planul General al Municipiului Constanţa din 1936, cu noua nomenclatură oficială a străzilor, întocmit de Ioan Filotti, „conductor de lucrări publice, fost şef al Serviciului Technic“. Harta este desenată de Iulian Georgescu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Persoane de la Cotroceni și de la Ministerul Mediului ar fi intervenit pentru Simu. Acesta ar fi primit despăgubire pentru un teren din Constanța

25 Jul 2016 2106