Ce a transmis MAE cu prilejul Zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

Ministerul Afacerilor Externe
Cu prilejul zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, Ministerul Afacerilor Externe aduce un profund omagiu memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului. Suferințele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, au rămas, din păcate, multă vreme, necunoscute publicului larg.

De aceea, MAE susține inițiativele naționale și internaționale de promovare a educației, cercetării şi comemorării genocidului împotriva romilor. 

Totodată, MAE condamnă proliferarea discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunității rome, în special în mediul online, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19. În contextul generat de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse asupra Ucrainei, MAE își exprimă solidaritatea cu victimele de etnie romă ale conflictului, susține acțiunile de gestionare a situației refugiaților de etnie romă din Ucraina și respinge ferm orice tip de atitudine discriminatorie față de membrii acestei comunități.
 



Informații suplimentare:

La 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 romi au fost uciși în evenimentele din perioada Holocaustului.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată drept Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015.

Prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan național ca Zi națională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen. Cuvântul samudaripen înseamnă ucidere în masă în limba romani.

În 5 ianuarie 2021 a fost adoptată Legea nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului.
Conform Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, aproximativ 25.000 de romi din România au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Dintre aceştia, circa 11.000 au murit în Transnistria. Informații despre acest episod tragic al istoriei naționale pot fi obținute accesând pagina http://www.inshr-ew.ro/ro/files/Raport%20Final/Raport_final.pdf.pdf.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE. Precizări privind realizarea unei înțelegeri româno-ungare privind situația lucrătorilor transfrontalieri

25 Mar 2020 1890

MAE. Începând cu data de 1 decembrie 2017 românii vor putea călători în Canada fără vize

29 Nov 2017 2218

Precizări importante ale MAE referitor la situaţia creată la Paris

06 Feb 2015 1513

Atenționare de călătorieGrevă a sindicatului german al mecanicilor de locomotivă

05 Nov 2014 1399

Avertizare de călătorie în Bosnia şi Herţegovina. Mai multe drumuri au fost închise

07 Aug 2014 2268